Omul care aduce constructorii români acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicu Dendiu crede că a descoperit reţeta pentru a-şi convinge conaţionalii care lucrează în Spania să se reîntoarcă pe şantierele din Sibiu. Un salariu de 800 de euro şi posibilitatea cumpărării unei case. Acestea sunt argumentele unui patron român pentru a-i repatria pe constructorii din Spania.

Originar din Sibiu, Nicu Dendiu ( 32 de ani) a emigrat în Spania în urmă cu nouă ani. A început cu munca de jos. De la muncitor necalificat la meşter. A învăţat şi meseriile de  consultant financiar şi de inspector bancar. „Am emigrat împreună cu soţia pentru că ne-am dorit să progresăm”, se destăinuie el.

În urmă cu cinci ani, Nicu Dendiu s-a lansat în afaceri în Spania cu un birou de sevicii financiare. În acest timp a diversificat activitatea, împreună cu asociaţii săi, în diverse sectoare cum ar fi dezvoltări imobiliare, construcţii,  gestiune imobiliară, consultanţă în investiţii, gestiune de proiecte de afaceri, toate acestea atât în Spania, cât şi în România.

„Încă din 2005 am început negocierile cu băncile din România, încercând să le convingem  să accepte şi să recunoască salariile câştigate de către românii care au emigrat în Spania”, spune Nicu Dendiu.

Treptat, imaginea emigrantului român a devenit cea a unui potenţial client pentru băncile din România, iar salariile de acum trei ani pe care românii le câştigau în Spania au fost un atu în momentul solicitării unui credit în ţară.

Banii din Spania nu ajung pentru casă în România

Dendiu crede că ideea de a veni în Spania ca să strângi bani pentru o casă în România a fost dintotdeauna greşită. Acum ea reprezintă un ţel şi mai greu de atins. Şi asta pentru că banii câştigaţi nu sunt suficienţi pentru achiziţionarea unei case în ţară. Varianta creditului este soluţia la care apelează, până la urmă, şi românii care muncesc în Spania.

În general, venitul mediu al unui român care munceşte în Peninsulă se învârte în jurul sumei de 1.000 de euro. Aceşti bani sunt suficienţi pentru a accesa un credit ipotecar de aproximativ 60.000 de euro.

Pentru un asemenea împrumut, un solicitant care lucrează în Spania trebuie să prezinte o copie după documentele care atestă dreptul de muncă şi de şedere pe teritoriul acestei ţări, contractul de muncă, obligatoriu pe o perioadă nedeterminată, ultimele trei adeverinţe de salariu şi o copie după buletinul sau cartea de identitate din România.

Dendiu a sesizat „foamea” de case a emigranţilor români şi a investit în construcţia de locuinţe.Prima investiţie românească  a fost într-o firmă sibiană de construcţii în Sibiu. „Firma Teia este 100%  românească. Avem clienţi în toate colţurile Peninsulei Iberice, iar 80% din angajaţii din Spania sunt români”, precizează omul de afaceri. În Spania, compania a deschis trei birouri.

Primul complex, construit în 2006, a fost zona rezidenţială Eden, din Sibiu. Este vorba despre 70 de case individuale, cu preţuri între 82.000 şi 200.000 de euro. Într-un singur an peste 50% din  locuinţe şi-au găsit un cumpărător.

Muncitorii vor să se întoarcă

Una dintre problemele cu care se confruntă la ora actuală patronul român este lipsa forţei de muncă. În acest sens, Dendiu a lansat un plan prin care îşi propune să recruteze constructori români din Spania.

„Oferim locuri de muncă şi o casă românilor care vor să se întoarcă în ţară”, spune omul de afaceri. Intitulat „Întoarce-te acasă”, programul oferă un salariu de minimum 800 de euro şi posibilitatea accesării unui credit ipotecar cu o rată medie de 300-500 de euro pe lună.

„Am lansat această campanie în urmă cu două săptămâni şi am primit deja sute de telefoane. Lumea este interesată să se întoarcă acasă, însă este destul de suspicioasă în ceea ce priveşte oferta. Nu avem un număr limitat de locuri de muncă, pe moment realizăm doar o selecţie de personal. Aceasta se face printr-un interviu cu fiecare solicitant în parte, iar în momentul de faţă avem programări până la data de 30 decembrie”, explică Dendiu.

Contractul pe care îl oferă este de minimum un an, şi poate ajunge până la trei ani. „Acum oferim locuri de muncă pentru zona Sibiu, doar pentru bărbaţi şi numai în domeniul construcţiilor. Pentru viitor avem însă de gând să ne extindem, totul depinde de  succesul pe care îl vom avea cu angajările din Sibiu”, precizează Dendiu.

image

Acum oferim locuri de muncă pentru zona Sibiu, doar pentru bărbaţi şi numai în domeniul construcţiilor

image
image


Nicu Dendiu, om de afaceri

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite