Marile agenţii nu vând case în Pipera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumurile proaste şi lipsa utilităţilor ţin investitorii, dar şi cumpărătorii la distanţă. Deşi foarte mulţi developeri deţin loturi generoase în Pipera, cei care s-au apucat totuşi să construiască pot fi număraţi pe degete.

 „Pipera pare mai mult o ţară a nimănui, cu tot terenul achiziţionat de dezvoltatori”, spune Ilinca Păun, directorul diviziei rezidenţiale a Colliers România. Reprezentanta Colliers face insa o distinctie clara intre acea parte a Piperei dinspre oras si zona care se intinde dincolo de OMV. Daca cea dintai cunoaste deja o ampla dezvoltare de cladiri de birouri si ansambluri rezidentiale, cea de-a doua se afla inca departe de acest stadiu. Acesta este şi motivul pentru care, în momentul de faţă, Colliers nu are în portofoliu niciun proiect în această din urmă zonă.

 Ansamblurile promovate de companiile imobiliare care au un nume în piaţă sunt, de altfel, o raritate în Pipera. CBRE Eurisko, celălalt mare jucător de pe piaţa agenţiilor imobiliare, deţine în portofoliu un singur proiect în Pipera, The Atrium, cu o capacitate de numai 210 unităţi locative.

Nu cu mult timp în urmă, Pipera era tărâmul tuturor posibilităţilor pentru cei interesaţi de afaceri imobiliare. Lipsa terenurilor din oraş şi preţurile încă mici de aici mânau spre nord atât dezvoltatori serioşi, cât şi speculatorii. După doi ani de creşteri spectaculoase, această zonă pare blocată iremediabil printre spiţele crizei imobiliare.

De ce nu se construieşte, totuşi, după un asemenea val de achiziţii? În primul rând, din cauza turbulenţelor pe care le traversează piaţa românească. Marian Păduraru, sales manager Europroperty Development, spune că majoritatea developerilor de pe piaţa locală sunt afectaţi într-un fel sau altul de criza financiară internaţională.

O zonă neatractivă pentru achiziţii off-plan

Dincolo de această situaţie care afectează întreaga piaţă, într-o măsură mai mică sau mai mare, fostul paradis imobiliar al Bucureştiului mai are o piatră de „coadă”. „În primul rând, cartierul Pipera suferă de o lipsă de infrastructură”, spune Ilinca Păun. Şi Marian Păduraru recunoaşte că, deşi în anii trecuţi „a fost o foarte mare gălăgie pentru terenuri” în zonă, acum devine din ce în ce mai evident că lipsa infrastructurii este un obstacol în calea construcţiei efective.

Reprezentanta Colliers precizează aici că nu este vorba aici doar de drumuri sau de reţelele de transport în comun, ci şi de şcoli, grădiniţe, spitale etc. În absenţa tuturor acestor servicii, Pipera este puţin atractivă pentru clienţi. „E greu să cumperi un apartament off-plan într-o zonă în care nu există infrastructură”, spune Ilinca Păun.

Aşa se face că, în momentul de faţă, majoritatea developerilor din Pipera aşteaptă ca alţii să înceapă să construiască, pentru a iniţia astfel presiunile asupra autorităţilor în vederea dezvoltării infrastructurii.

Cumpărătorii oportunişti, blocaţi

În acest context, este clar că vremea speculaţiilor cu terenuri în Pipera este demult apusă. O bună parte dintre speculatori au rămas, de altfel, blocaţi în piaţă, spune Păduraru. În momentul de faţă, este dificil ca aceştia să vândă pur şi simplu, cu atât mai mult şi să obţină profit.

Pe parcursul acestui an s-a înregistrat o stagnare generalizată şi, pe alocuri, chiar scăderi ale preţurilor terenurilor din Pipera. Marian Păduraru precizează că, dacă vor mai exista scumpiri în anul următor, acestea vor avea loc doar izolat, pentru acele zone deosebite, realmente pretabile pentru dezvoltare. Marja de creştere nu va fi însă mai mare de 5%, crede reprezentantul Europroperty.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Unul dintre motivele pentru care dezvoltările rezidenţiale în Pipera sunt blocate în momentul de faţă este criza imobiliară. Sunt puţini dezvoltatori care se aventurează să investească bani într-un proiect despre care nu ştiu dacă se va vinde.

Deşi până acum s-a construit destul de mult în Pipera, autorităţile nu au ţinut pasul cu această dezvoltare. Infrastructura proastă, lipsa unui sistem de canalizare şi alimentare cu apă în unele locuri fac din Pipera o zonă rău-famată printre bucureşteni. 

Idealul unei vieţi „normale” în Pipera rămâne doar la stadiul de aspiraţie. Pentru cei care locuiesc deja aici, toate aceste lipsuri aduc o serie de cheltuieli de întreţinere considerabil mai mari decât în oraş. La acestea se adaugă dificultatea de a ajunge în centru.
Ionuţ Butoi,
Director executiv UNIM, Bucureşti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite