Mallurile, între datorii şi amânări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mallurile, între datorii şi amânări
Mallurile, între datorii şi amânări

Deschiderea AFI Palace Cotroceni Mall a fost amânată pentru 29 octombrie. Compania Cegis a intentat un proces împotriva proprietarului Grand Arena, pentru datorii de un milion de euro.

Săptămâna trecută nu a fost una de bun augur pentru centrele comerciale din Capitală. Israel Visel, manager al Romanian Malls Division&AFI Palace Cotroceni Mega Fun `N Mall, a anunţat amânarea deschiderii centrului comercial pentru data de 29 octombrie. Iniţial, mallul trebuia să-şi deschidă porţile în luna septembrie.

În ultima lună şi jumătate, reprezentanţii companiei au semnat  peste 30 de noi contracte cu retaileri importanţi. Brandurile care au ales pe ultima sută de metri să devină parte a proiectului au făcut ca ponderea suprafeţei închiriate să atingă 95%, potrivit lui Visel.

„Pentru a avea totul foarte bine pus la punct în momentul în care mallul îşi va primi vizitatorii, incluzând în mod evident şi magazinele brandurilor care ni s-au alăturat recent, am decis să stabilim data deschiderii pentru finele acestei toamne, în perioada optimă unei asemenea acţiuni pentru un centru comercial”, adaugă Visel.

76.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă

AFI Palace Cotroceni este situat la intersecţia străzii Vasile Milea cu bulevardul Timişoara, având o suprafaţă totală de 215.000 de metri pătraţi. Suprafaţa închiriabilă reprezintă aproximativ 76.000 de metri pătraţi. Întreaga arie construită va găzdui 300 de magazine, 2.500 de locuri de parcare, un hypermarket Real deschis non-stop, 20 de săli de cinema, primul IMAX din România , restaurante, o pistă de carting, două cazinouri, un patinoar de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, deschis tot timpul anului, un perete de escaladă, un lac artificial, un teren de joacă pentru copii, o pistă de role, bowling şi snooker.

Compania Cegis a intentat în iulie un proces împotriva dezvoltatorului mallului Grand Arena din Bucureşti, Euroinvest Intermed, pentru datorii de circa un milion de euro, în urma contractului de comercializare a spaţiilor din centrul comercial.

Cea mai mare investiţie din Capitală

„Avem deja pe rol un proces intentat în 7 iulie 2009 pentru nerespectarea contractului de comercializare a spaţiilor, prin care încercăm să recuperăm datoriile acumulate de către Euroinvest către noi, în valoare de aproximativ un milion de euro“, a declarat directorul Cegis România, Sergiu Istrate, potrivit Mediafax.

Grand Arena a fost deschis în acest an, în cartierul Berceni, reprezentând cea mai mare investiţie de acest gen din Capitală, de 187 milioane de euro. Centrul comercial, care trebuia finalizat iniţial până la sfârşitul anului trecut, are o suprafaţă închiriabilă de 50.000 de metri pătraţi, cei mai importanţi chiriaşi fiind Carrefour şi Flanco World.În cadrul proiectului pot fi amenajate 180 de magazine, printre brandurile prezente numărându-se Deichmann, Intersport, Kenvelo, Otter, Orsay, Sephora şi Spring Time.

La deschidere, deşi dezvoltatorii anunţau închirierea a 130 de spaţii dintre cele disponibile, doar 80 erau deschise. Portofoliul în România al Cegis Imobiliare, cu capital francez, cuprinde mai multe centre Carrefour din Bucureşti şi alte oraşe, centrul Tom din Constanţa, parcul Era din Iaşi şi Promenada din Focşani şi Bacău. Euroinvest Intermed este o firmă de construcţii şi dezvoltare prezentă în mai multe ţări din Europa de Est şi China.

Centrele comerciale din Bulgaria, întârziate

Doar două mari centre comerciale din Bulgaria – Plovdiv Mall şi Plaza Burgas – au fost finalizate de la începutul anului, potrivit agenţiei de ştiri Focus. Suprafeţele centrelor sunt de 20.000, respectiv 26.000 de metri pătraţi. Totalul spaţiilor comerciale care funcţionează în ţara de la sud de Dunăre a ajuns la 233.460 de metri pătraţi, ceea ce reprezintă o creştere de 24,54% faţă de 2008. Astfel, indicele zonelor comerciale din malluri a crescut la 32 de metri pătraţi la mia de locuitori.

Spre comparaţie, în 2008 această valoare era de 25 de metri pătraţi la mia de locuitori. De la inaugurarea celor două centre menţionate, nu s-a mai întâmplat nimic notabil pe piaţa bulgărească de profil. Numărul proiectelor „îngheţate” sau amânate a crescut, din cauza căderii la nivel macroeconomic şi a lipsei de condiţii favorabile creditării. Printre centrele comerciale aflate pe „hold” se numără Europe Park, Acropolis şi J.L.S. Mall din Sofia, Tsarigradski Mall, Grant Gallery din Burgas, Litos I din Pazardzhik şi alte două centre comerciale din Kazanlak.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite