Luxul încă aduce profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luxul încă aduce profit
Luxul încă aduce profit

Marile companii imobiliare de pe piaţa autohtonă preconizează că nu vor avea pierderi anul acesta şi mizează pe afaceri comparabile cu nivelul celor din 2008. Tranzacţiile cu proprietăţi scumpe nu au fost afectate în aşa mare măsură de blocajul de pe piaţă. Şi asta pentru că amatorii de asemenea locuinţe plătesc cu banii jos.

Să cumperi o proprietate de lux pe timp de criză este o adevărată oportunitate, dacă ai bani lichizi. Şi asta pentru că preţurile pe acest segment au scăzut, în medie, cu 30%.  Astfel, pentru unele companii de consultanţă imobiliară, departamentul vânzărilor de lux a făcut jocurile în primele opt luni ale acestui an.

„Cele mai multe tranzacţii au fost realizate pe segmentul destinat imobilelor de lux. Aceste proprietăţi şi-au pierdut cel mai puţin din valoare, sunt cea mai bună investiţie pe termen lung, iar potenţialii cumpărători nu sunt condiţionaţi de un împrumut la bancă pentru o astfel de achiziţie“, declară Eduard Uzunov, directorul general al firmei Regatta.

Conform acestuia, deţinătorii de bani lichizi au fost şi sunt cei care fac regulile pieţei, iar cei care au ştiut să investească în această perioadă, vor avea numai de câştigat pe termen mediu şi lung.

„Piaţa oferă acum multe oportunităţi de investiţii inteligente. Mai devreme sau mai târziu, piaţa îşi va reveni, tranzacţiile vor fi reluate şi preţurile vor creşte din nou“, opinează Uzunov. De altfel, în cadrul Regatta s-a încheiat şi cea mai mare tranzacţie rezidenţială din acest an, pentru o vilă în Bucureşti, al cărei preţ de vânzare a fost de 3,5 milioane de euro.

Penthouse de peste un milion de euro

Şi reprezentanţii companiei DTZ Echinox susţin că departamentul rezidenţial luxury s-a remarcat în acest an printr-un volum mare de activitate. „Am vândut până acum proprietăţi din acest sector cu preţuri cuprinse între 700.000 de euro şi peste 1.000.000 de euro“, spune Oana Iliescu, co-director al companiei. Una dintre cele mai valoroase tranzacţii încheiate de DTZ a implicat vânzarea unui apartament tip penthouse cu cinci camere, situat  într-unul dintre cartierele selecte ale Capitalei – Dorobanţi. Preţul de tranzacţionare a fost de 1.100.000 de euro.

În acelaşi timp, tot în segmentul de lux s-au înregistrat numeroase contracte şi la capitolul închirieri. „Am intermediat închirierea unui penthouse în Dorobanţi cu cinci dormitoare, la 6.000 de euro pe lună, plus TVA. De asemenea, am mai contractat şi în zona Primăverii un apartament cu patru camere, cu o chirie de 4.600 de euro pe lună, plus TVA“, mai spune Oana Iliescu.

Agenţii estimează profit pentru 2009

Deşi tranzacţiile din acest an aproape că s-au înjumătăţit faţă de anul trecut, consultanţii imobiliari sunt optimişti în ceea ce priveşte rezultatele financiare pe 2009.

„Activitatea nostră a avut destul de mult de suferit, însă chiar şi în aceste condiţii suntem pe plus, iar un profit minim este preferabil unei cifre de afaceri mari. Rezultatele financiare sunt comparabile cu cele din 2008 până acum, deci nu avem pierderi, dar cel mai important este să «râmânem în cărţi». Am avut comisioane încasate şi de 50.000 de euro, plus TVA, pentru o tranzacţie“, spune Dragoş Dragoteanu, preşedintele companiei Euroest.

Şi Valentin Ilie, CEO-ul companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania este de părere că nu va avea în acest an de pierdut. „Deşi am vândut la preţuri mai mici, volumul de tranzacţii a fost mai mare decât anul trecut, am contractat mult mai mult decât în 2008“, explică Ilie.

Jucătorii de profil prevăd îmbunătăţirea situaţie încă de anul viitor, din primăvară, când vor apărea primele creşteri vizibile. „Primele semne de înviorare a pieţei imobiliare sunt asociate cu reluarea finanţării şi îmbunătăţirea situaţiei economice. Prin urmare, ne putem aştepta la o ascensiune a situaţiei pieţei imobiliare autohtone în a doua jumătate a anului viitor“, opinează Oana Iliescu.

Paralelă cu pieţele internaţionale

Acest segment a mers mai bine decât celelalte şi pe pieţele externe. Preţurile locuinţelor de lux din Londra, spre exemplu, au urcat în trimestrul al doilea din acest an pentru prima dată din luna septembrie a lui 2007, când piaţa a început să cadă, conform agenţiei de presă internaţionale Bloomberg.

Creşterea de preţ a fost determinată de scăderea ofertei, ceea ce a determinat cumpărătorii „să se lupte“ pentru puţinele locuinţe de lux de pe piaţă. Vânzările de case şi apartamente cu preţuri peste nivelul de un milion de lire sterline au înregistrat o creştere de 4,3% în trimestrul al doilea din 2009, faţă de primul trimestru al anului. Totuşi, preţurile au scăzut cu peste 11%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite