Londra dă startul creşterii pe birouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Londra dă startul creşterii pe birouri
Londra dă startul creşterii pe birouri

Gradul de ocupare a birourilor londoneze a scăzut cu 40% în acest an. Spaţiile office de clasa A din marile capitale europene vor urma, potrivit estimărilor, un trend ascendent al preţurilor în următoarele şase luni.

Primul semestru din 2009 ar putea marca pragul minim atins de piaţa spaţiilor de birouri la nivel internaţional, deşi scăderi ar mai putea avea loc până la sfârşitul acestui an.

Cea care deschide procesiunile de revenire este Londra. Potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă imobiliară King Sturge, spaţiile de birouri de primă calitate din capitala britanică au fost ţinta achiziţiilor încă de la începutul lui 2009.

„Londra este, în mod evident, în centrul atenţiei multor investitori, de vreme ce găsirea unor proprietăţi de calitate la nivel de continent este încă dificilă”, spune Chris Gore, de la King Sturge, London City Investment.

În acest context, Angus McIntosh, directorul departamentului de Research al grupului King Sturge, îndeamnă la valorificarea oportunităţii de a investi, deoarece va avea durată limitată.

„În următoarele şase luni, preconizăm că preţurile proprietăţilor comerciale de top din oraşele-cheie ale Europei vor începe să crească, urmând trendul iniţiat deja în Londra. Până în primăvara anului 2010, investitorii care încă nu au achiziţionat proprietăţi vor fi ratat minimumul pieţei”, afirmă specialistul King Sturge.

Cel mai bun oraş comercial din Europa

Spaţiile de birouri din capitala britanică au fost afectate din plin de recesiunea economică, gradul de ocupare scăzând cu 40%. Acest lucru a avut însă şi efecte pozitive. Printre acestea se numără o flexibilitate crescută a proprietarilor şi contracte de închiriere mult mai avantajoase pentru chiriaşi. În aceste condiţii, investitori din Germania, Asia sau Orientul Mijlociu au trecut Londra pe lista lor de cumpărături.

Atractivitatea birourilor londoneze este firească, luând în considerare rezultatele unui raport de monitorizare a oraşelor europene realizat de Cushman & Wakefield. Potrivit acestuia, capitala Regatului Unit este cea mai bună destinaţie europeană pentru stabilirea unui sediu de afaceri şi cel mai bun oraş comercial la nivel de continent.

În acelaşi timp, Londra este clasată ca oraşul numărul unu în jumătate dintre cele 12 clasamente mari realizate de Cushman & Wakefield, inclusiv în cel privind accesul la piaţă, disponibilitatea forţei de muncă calificate şi legăturile de transport intern şi internaţional.

Cu 50% mai puţini chiriaşi în Varşovia

De la căderea Lehman Brothers, în urmă cu un an de zile, Londra a traversat o perioadă dificilă. „Cu toate acestea, studiul din acest an este dovada că nu şi-a pierdut poziţia de centru financiar şi de afaceri de primă importanţă din Europa şi, probabil, din întreaga lume”, spune James Young, director al biroului din Londra al Cushman & Wakefield.

Corporaţiile mari recunosc în continuare că oraşul este o destinaţie obligatorie pentru afaceri. Deşi spaţiile de birouri rămân în continuare mai scumpe decât în alte capitale europene, costurile au scăzut considerabil în acest an.

Astfel, companiile care vor să îşi deschidă sedii aici vor găsi chirii la valori dintre cele mai scăzute din istoria oraşului, care se preconizează să rămână competitive şi în 2010, completează Young.

La polul opus, cererea de spaţii de birouri în Europa Centrală şi de Est a urmat o traiectorie diferită. Praga, Budapesta şi Varşovia sunt printre cele mai afectate de recesiune, estimările pentru scăderea gradului de ocupare situându-se la circa 50% pentru 2009. 

În Europa de Vest, cele mai notabile scăderi sunt de aşteptat în oraşe precum Amsterdam, unde se preconizează un declin de 42% al cererii de spaţii de birouri, sau Paris, cu o diminuare de 28%.

image

În următoarele şase luni, preconizăm că preţurile proprietăţilor comerciale de top din oraşele-cheie ale Europei vor începe să crească, urmând trendul iniţiat deja în Londra.

image


Angus McIntosh
director Research King Sturge

Mersul preţurilor

  • Potrivit datelor Jones Lang LaSalle, chiriile spaţiilor de birouri de clasă A din Europa s-au diminuat cu 4,6% în al doilea trimestru al anului 2009. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, nivelul chiriilor este cu 15,4% mai mic.
  • La nivel de continent, în al doilea trimestru al anului Moscova a înregistrat cea mai mare scădere a chiriilor, în valoare de 30%. Preţurile pe acest segment se situează acum la 700 de dolari pe metru pătrat anual. Pe locul al doilea se situează Dublin, cu o scădere de 18%, urmat de Madrid, cu o corecţie de 10%.
  • Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, Londra a înregistrat o diminuare a chiriilor pentru spaţiile office de clasa A în valoare de 32%. Acesta ar fi, potrivit estimărilor, apogeul scăderilor înregistrate pe acest segment.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite