Londra, capitala mondială a turismului de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile, decorul şi mai ales locaţia hotelurilor au propulsat capitala Marii Britanii în topul celor mai extravagante destinaţii turistice. Se spune că valoarea şi tranzacţiile din industria hotelieră a unei ţări sunt cei mai buni indicatori ai pieţei de real estate de acolo.

Chiar dacă piaţa imobiliară este în declin, în marile capitale ale lumii, industria ospitalităţii de lux este în continuare foarte profitabilă. În plină criză de lichidităţi, afacerile hotelierilor îşi continuă cursul firesc şi reuşesc să livreze servicii de milioane de euro în fiecare lună.

Capitala Regatului Unit, Londra, are nu mai puţin de 14 hoteluri în topul celor mai bune destinaţii din lume, potrivit unui clasament întocmit de revista „Forbes“. Aşa cum era de aşteptat, unităţile sunt amplasate central, pe o arie de numai 30 de minute de mers pe jos faţă de simbolul oraşului, Palatul Buckingham.

Luxul abundă în toate aceste hoteluri. Cele mai multe sunt finalizate la începutul secolului trecut, iar aerul regal este omniprezent. Claridge’s, construit în urmă cu 120 de ani, în 1898, este descris ca fiind „centrul Marii Britanii”. Hotelul este amplasat pe Brook Street, Mayfair, la doar câteva minute de cea mai cunoscută arteră de cumpărături din lume, Oxford Street.

Clienţii săi pot ajunge în doar 50 de minute cu maşina la Aeroportul Internaţional Heathrow. Cel mai scump apartament prezidenţial, Brook Penthouse, se poate închiria cu 5.700 de lire pe noapte, fără TVA. Suprafaţa acestuia, 199 de metri pătraţi, este de cinci ori mai mare decât cea a unei garsoniere confort unu din Bucureşti.

Construit în 1906, hotelul Ritz a fost locul preferat al familiei regale pentru ceaiul de după-amiază încă de pe vremea regelui Edward VII. De atunci, Salonul Palm Court a devenit un etalon al luxului britanic. Pentru a degusta specialităţile casei este însă nevoie de o rezervare cu cel puţin 12 săptămâni în avans.

 Pe lista preferinţelor Casei Regale a Marii Britanii se află şi Hotelul The Goring, despre care se spune că reprezintă însăşi esenţa tradiţiilor englezeşti. Cel mai mare apartament prezidenţial al hotelului poate fi locuit o noapte pentru suma de 620 de lire sterline.

9.200 de euro, o cameră la primul Ritz din lume

Lanţul internaţional Ritz mai punctează o prezenţă în topul celor mai bune hoteluri din lume şi cu unitatea din Paris. Capitala romantismului este a patra pe lista oraşelor cu cele mai multe hoteluri de lux, cu şapte prezenţe.

Construit iniţial pentru Ducele de Lauzun, în urmă cu 300 de ani, palatul a fost transformat în hotel în 1898, de către elveţianul César Ritz, întemeietorul lanţului cu acelaşi nume. Încă de la prima unitate, Ritz a abundat în lux şi extravaganţă. Nu doar capetele încoronate i-au trecut pragul.

 Personalităţi ale lumii artistice şi culturale au dormit în camerele cu mobilă aparţinând regalităţii franceze. Unic în lume la acea dată, Ritz a devenit casa creatoarei taiorului, Coco Chanel, pentru 30 de ani. În 1979, Mohamed Al Fayed devenea proprietarul celui mai cunoscut palat parizian.

Omul de afaceri a investit 164 de milioane de dolari în renovarea clădirii.

Pentru o noapte petrecută în cea mai mare cameră a hotelului secolului trecut, titlu pe care primul Ritz din lume l-a primit în urmă cu 20 de ani, trebuie să plăteşti peste 800 de euro. Încăperea are o suprafaţă de 37 de metri pătraţi şi poartă numele romancierului Marcel Proust. Cel mai scump dintre apartamente, cel imperial, are o suprafaţă de 204 metri pătraţi şi costă cât o maşină, 9.200 de euro pe noapte.

Nu mai puţin cunoscut este Hotelul Plaza Athenée, construit în 1911. De-a lungul timpului, locaţia pariziană a devenit una dintre destinaţiile preferate de întâlnire ale jucătorilor din industria designului vestimentar. Recent, a fost ales şi de echipele de producţie ale filmului hollywoodian The Devil Wears Prada pentru a surprinde luxul franţuzesc la el acasă. Locaţia elegantului hotel este una cum nu se poate mai bună, la intersecţia principalelor artere de fashion, distracţii şi de afaceri din capitala Franţei.

Tot aici pot fi cumpărate cele mai scumpe locuinţe din Paris, cu preţuri ce trec cu uşurinţă de ordinul milioanelor de euro. Spre exemplu, un apartament de 110 metri pătraţi cu vedere la bulevardul Montaigne este scos spre vânzare pentru 1,2 milioane de euro.

 Aceeaşi suprafaţă o are şi apartamentul prezidenţial al Hotelului Plaza Athenée, care costă 4.700 de euro pe noapte. Priveliştea de la balconul camerei este însă una de milioane. Plaza Athenee are vedere directă la bulevardul Champs Elysees şi la simbolul Parisului, Turnul Eiffel.

Mandarin Oriental, la un pas de „hotelul anului“

Dacă puterea economică este un semn al luxului de închiriat, atunci este de la sine înţeles că locurile doi şi trei în topul destinaţiilor sunt ocupate de două mari capitale americane ale afacerilor, New York şi Los Angeles. „Marele Măr” are nu mai puţin de 12 hoteluri în topul celor mai apreciate din lume, iar cel mai cunoscut este, fără îndoială, Plaza Athenée.

Nici lanţul internaţional Ritz nu lipseşte de pe această listă. Mai mult, două dintre cele 12 unităţi fac parte din reţea. Ritz-Carlton Central Park şi Ritz-Carlton Battery Park sunt în acelaşi timp sofisticate şi moderne.

Foarte apreciat încă de la deschiderea din 2003 este Mandarin Oriental, decorat în stil asiatic. Nu doar amenajarea încăperilor a împrumutat din stilul oriental. Serviciile te fac să te simţi la Hong Kong, chiar dacă eşti la numai câteva minute de Central Park, spun specialiştii.

Cea mai ieftină cameră are aproximativ 40 de metri pătraţi şi costă 1.025 de dolari pe noapte. În fiecare an, hotelul este creditat cu cele mai mari şanse la titlul de cea mai bună unitate din New York, dar până acum nu a câştigat. Motivul este un alt hotel, Trumph International, care este ridicat chiar în faţa unităţii asiatice din New York.

Astfel că nici măcar serviciile ireproşabile, lenjeriile picate manual, lobby-ul înalt cât toate cele 35 de etaje ale hotelului sau piscina din piatră naturală şi bambus nu sunt mai presus de privelişte.

Chiar dacă Statele Unite ale Amercii sunt foarte bine reprezentate la capitolul turismului de lux, multe dintre cele mai cunoscute hoteluri sunt deţinute de investitori străini, cu precădere asiatici. Raffles L’Ermitage din Los Angeles, de exemplu, se află în portofoliul companiei cu acelaşi nume din Singapore.

Campton Place din San Francisco este deţinut de grupul indian Taj, iar hotelurile din Hong Kong Peninsula şi Mandarin Oriental sunt deja prezente în două dintre metropolele Americii. Cu opt prezenţe în rândul celor mai bune hoteluri, Los Angelesul se poate mândri cu una dintre unităţile Peninsula din America.

Praga nu mai are căutare

La sfârşitul lui septembrie, piaţa hotelieră europeană se confrunta cu o scădere semnificativă a ratei de ocupare şi implicit a profitului, potrivit companiei de consultanţă TRI Hospitality Consulting. Veniturile pe camera de hotel din Paris au scăzut cu 31,3% faţă de luna august, până la o medie de 98,83 de euro.

Nici în Amsterdam, lucrurile nu stau mai bine pentru industria ospitalităţii. Rata de ocupare din capitala Olandei era mai mică în septembrie cu 9%, iar veniturile, cu 22,6%, până la o medie de 100,11 euro pe cameră.

“Septembrie este a doua lună consecutivă când cererea pentru camerele de hotel din Europa este în scădere”, spune Jonathan Langston, Managing Director al TRI Hospitality Consulting.

Cu toate acestea, gradul de ocupare este mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Există, însă, şi o excepţie. La Praga se închiriază cu 12,5% mai puţine camere de hotel decât anul trecut.

Mersul preţurilor

Sumele plătite de clienţii celor mai luxoase hoteluri din lume depăşesc zeci de mii de euro pentru un sejur. Zece nopţi în centrul Londrei, în apartamentul prezidenţial al Claridge’s, costă 70.000 de euro. Cât o garsonieră în centrul Bucureştiului.

Cu banii plătiţi pentru 10 nopţi în apartamentul imperial al primului hotel Ritz din lume, cel din Paris, poţi cumpăra chiar un apartament cu două camere în Bucureşti. Sejurul costă 92.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite