Londra: Preţurile cad, vânzările iau avânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel internaţional, centrul metropolei britanice este una dintre cele mai solicitate destinaţii pentru investiţiile în proprietăţi de lux . În luna martie a acestui an, piaţa imobiliară londoneză şi-a continuat trendul de diminuare a preţurilor. Ca urmare, activitatea de tranzacţionare a crescut neaşteptat.

În ansamblul ei, piaţa de profil din Londra a ajuns la un nivel total al scăderii preţurilor de aproape 24%. Ritmul descendent s-a diminuat însă în ultimele luni, când s-au înregistrat micşorări de numai 6,7%. Spre comparaţie, scăderile consemnate în luna decembrie a anului trecut s-au ridicat la aproape 16%, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Knight Frank.

„Există şi o zonă puternică în centrul Londrei, numită Mayfair, unde preţurile au fost stabile în prima lună a acestui an, iar în luna martie acestea au scăzut cu numai 0,3%”, spune Liam Bailey, Managerul echipei de cercetare al sectorului rezidenţial din cadrul Knight Frank.

Primul trimestru, mai bun în 2009 decât în 2008

Şi numărul tranzacţiilor s-a îmbunătăţit destul de mult în prima parte a lui 2009. În martie, vânzările au crescut cu aproximativ 13%, nivel ce indică o creştere de 26% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În contrapunct cu volumul de tranzacţii, oferta de locuinţe noi a scăzut în luna martie cu peste 40 de procente.

„Preţurile locuinţelor din Londra sunt încă în scădere, însă, faţă de tendinţele negative arătate în trimestrul trei al lui 2008, ne bucurăm că rata tranzacţiilor a înregistrat creşteri în ultimele două luni”, subliniază Bailey.

Oferta de locuinţe este slabă 

Per ansamblu, în martie, oferta de locuinţe din capitala Marii Britanii a înregistrat o scădere de aproape 30% comparativ cu perioada similară a anului precedent, arată studiul menţionat. Şeful subsidiarei Knight Frank din Mayfair, Richard Cutt, susţine că această zonă a Londrei este una cu o reputaţie foarte bună din punct de vedere geografic. „De aceea, se întâmplă frecvent ca oferta să fie sub cerere. În ultmii ani, locuinţele din Mayfair au fost considerate ca fiind cele mai bune investiţii, datorită faptului că zona este una de lux, sofisticată”, spune Cutt.

Londra s-a confruntat de multe ori în ultimii ani cu situaţia ca oferta să nu mulţumească cererea, iar zona centrală a fost întotdeauna cea care a ridicat cele mai mari probleme. Situaţia amintită se menţine însă în centrul Londrei chiar şi în condiţiile crizei economice, lucru firesc pentru una dintre cele mai solicitate zone din lume, potrivit raportului.

Mersul preţurilor

În Londra, situaţia preţurilor a resimţit multiple modificări încă de la începutul anului trecut. În luna martie 2008, nivelul preţurilor din zonă a ajuns la diminuări de peste 20%, conform companiei Knight Frank. În luna mai a aceluiaşi an, preţurile proprietăţilor londoneze au scăzut cu peste 11%, iar în februarie 2009 procentajul a ajuns la peste 23%.

Singura zonă mai „protejată” şi care nu înregistrat procentaje de scădere atât de mari a fost centrul Londrei, un loc renumit al proprietăţilor de lux, cunoscut şi ca una dintre cele mai exclusiviste adrese la nivel internaţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite