Locuinţele de lux din Monaco, mai scumpe pe zi ce trece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele de top din restul Europei nu au reuşit să ţină piept crizei şi s-au devalorizat cu până la 20% în decurs de numai câteva luni. Ce se întâmplă cu piaţa rezidenţială de lux când locuinţele de pe segmentul mediu se devalorizează? Îşi menţin statutul de vedete imobiliare?

Nici pe departe. Dacă ţi-ai plasat lichidităţile în segmentul rezidenţial de top, atunci averea ta a scăzut considerabil.

Indiferent de cât de celebre sunt metropolele în care au fost construite proprietăţile de lux, nimeni nu mai este dispus să investească în ele. Cu o singură excepţie: micul stat Monaco.

Niciodată în ultimii zece ani locul preferat de întâlnire a celebrităţilor nu a fost detronat de pe prima poziţie a topurilor celor mai exclusiviste pieţe rezidenţiale din Europa.

Principatul nu se înclină în faţa crizei

Chiar şi în 2008, când criza financiară a făcut ravagii până şi la Londra, cunoscută pentru siguranţa pe care o oferea, proprietăţile din Monaco nu s-au devalorizat nici măcar cu un cent.

Mai mult, de la începutul lui 2006 până la jumătatea anului în curs, preţurile au crescut cu 51%, potrivit unei analize Global Property Guide.

Înainte de 2006, proprietăţile din Monaco se apreciau, în medie, cu 10% în fiecare an din ultima decadă. Dacă până în urmă cu doi-trei ani principalii cumpărători erau magnaţii ruşi, acum englezii au luat cu asalt piaţa rezidenţială din Principat.

În prezent, un studio central costă de la un milion de euro în sus, un apartament cu două camere în Monte Carlo, nu mai puţin de două milioane, iar un penthouse cu trei dormitoare ajunge până la cinci milioane de euro, potrivit Europe Properties Resources.

Exagerat de mari, preţurile nu îi sperie pe bogaţii lumii, care sunt pe lista de aşteptare pentru o astfel de proprietate de luni, chiar ani întregi. Pentru a achiziţiona o locuinţă în Principat, cei interesaţi trebuie să îşi deschidă un cont la o bancă locală şi să menţină un depozit cuprins între 100.000 de euro şi 550.000 de euro, în funcţie de proprietatea vizată.

Nici condiţiile impuse celor care doresc să închirieze nu sunt mai simple. Legea din Monaco prevede ca perioada minimă de închiriere să fie de 12 luni. De obicei, plata se face integral în avans.

Toate acestea pentru că, datorită costurilor foarte mari de achiziţie a unei locuinţe, randamentele obţinute din închiriere nu depăşesc 2%, potrivit Global Property Guide. Spre deosebire de preţurile de vânzare, chiriile au rămas stabile în ultimele 30 de luni.

Londra: cea mai mare scădere din 1977

Şi la Londra chiriile locuinţelor de lux s-au menţinut constante în ultimul an. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre preţuri. Acestea au început să scadă dramatic nu mai devreme de jumătatea lui 2008, dar de atunci au înregistrat cea mai mare pierdere din ultimii 30 de ani.

„Preţurile proprietăţilor centrale din Londra au scăzut anul acesta cu peste 14%. Aceasta este cea mai spectaculoasă devalorizare într-un timp atât de scurt din 1977 încoace”, a declarat Liam Bailey, directorul departamentului Residential Research al companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank.

Capitala Regatului Unit a experimentat o situaţie similară în 1990, când piaţa rezidenţială a scăzut cu 10,6%. De data aceasta, doar în ultimele trei luni, cele mai scumpe case din metropola de pe Tamisa s-au ieftinit cu aproape 10%.  Cel mai afectat segment este cel al reşedinţelor mai scumpe de un milion de lire.

„Până la sfârşitul verii, mulţi dintre vânzători cereau preţuri similare celor practicate înainte de începutul crizei. După evenimentele din ultimele două luni de pe piaţa financiară, numărul proprietarilor dispuşi să vândă pentru sume considerabil mai mici este în creştere”, spune Bailey.

Potrivit acesteia, declinul era de aşteptat, ţinând cont de valoarea foarte mare la care ajunsese un metru pătrat în zonele de top ale capitalei Marii Britanii. În luna noiembrie 2007, un metru pătrat costa în medie 4,662 de lire. La doar un an de atunci, metrul pătrat s-a ieftinit cu 0,510 lire, până la 4,152 de lire.

Luxul din Barcelona, mai ieftin cu 20%

O altă dezamăgire a fost Barcelona. Timp de zece ani, din 1997 până în 2007, pentru preţurile locuinţelor de top din metropola spaniolă părea să nu existe o limită. Creşterile anuale ale valorii proprietăţilor rezidenţiale erau cel mai adesea exprimate în două cifre.

În 2004, creşterea a fost de 18,3%, în 2005 - de 15,2%, iar în 2006  - de 8,2%, potrivit „Spanish Property Insight“. Din 2007, lucrurile s-au schimbat radical. Proprietarii au obţinut cu aproximativ 10% mai puţin decât sumele practicate cu numai un an în urmă. Dar răul abia începea. Până la sfârşitul lui 2008, analiştii se aşteaptă la scăderi cu mult mai mari.

„Piaţa proprietăţile scumpe din Barcelona aproape a îngheţat. Tranzacţiile dintr-o săptămână se pot număra pe degete, cu toate că preţurile au scăzut în unele cazuri cu peste 20%”, spune Mark Stucklin în „Sunday Times“.

Piaţa imobiliară din Peninsula Iberică a fost printre primele de pe continentul european care au resimţit efectele crizei financiare din Statele Unite ale Americii. Boomul imobiliar de care Spania a profitat din plin s-a stins subit.

Cu toate că analiştii imobiliari considerau la începutul anului că segmentul caselor scumpe nu va fi afectat, datorită atractivităţii pe care metropola o are în rândul investitorilor, lucrurile nu au stat deloc aşa. Devalorizarea proprietăţilor de lux a devenit deja un fenomen. 

image

Piaţa proprietăţilor scumpe din Barcelona aproape a îngheţat. Tranzacţiile dintr-o săptămână se pot număra pe degete

image


Mark Stucklin
analist imobiliar

image

Preţurile proprietăţilor centrale din Londra au scăzut anul acesta cu peste 1 4%. Aceasta este cea mai spectaculoasă devalorizare din 1977

image


Liam Bailey
director Research Knight Frank

Mersul preţurilor

După devalorizarea locuinţelor destinate clasei medii, a venit şi rândul reşedinţelor cu pretenţii să se ieftinească.

La Londra, casele mai scumpe de un milion de lire au pierdut în fiecare zi începând cu luna octombrie chiar şi 5.000 de lire din valoare. În continuare, preţurile acestor proprietăţi se situează peste puterea de cumpărare a majorităţii.

Astfel, o vilă tipic englezească cu patru dormitoare şi grădină bine întreţinută din cartierul Belgravia costă chiar şi patru milioane de lire.

O sumă ceva mai mică, 3,6 milioane de euro, trebuie achitată pentru achiziţionarea unei proprietăţi din centrul Barcelonei. Casa, construită în 1916, beneficiază de două garaje acoperite şi un lac artificial.

Fără a avea gădini luxuriante sau garaje acoperite, un penthouse din care proprietarii pot urmări cu uşurinţă celebra cursă de Formula 1 de la Monte Carlo costă până la cinci milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite