Locuinţele londoneze de top se ieftinesc cu 5.000 de lire pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna octombrie, reşedinţele din centrul capitalei Regatului Unit s-au devalorizat cu 3,9%. Aceasta este cea mai mare scădere a preţurilor înregistrată în 2008. Cea mai scumpă piaţă rezidenţială din lume, Londra, a intrat în colaps. Luna trecută a fost afectat inclusiv segmentul de lux.

Valoarea locuinţelor din zone privilegiate, precum Mayfair şi Belgravia, a cunoscut în octombrie cel mai mare declin de anul acesta. Preţurile proprietăţilor au scăzut cu aproape 4% în decurs de numai o lună, potrivit ultimei analize asupra pieţei rezidenţiale a companiei de consultanţă Knight Frank.

Cele mai mari pierderi dintr-o lună în aceste zone nu au depăşit anul acesta 2%. Dacă până acum piaţa locuinţelor de top nu a fost afectată de criza imobiliară, de data aceasta casele mai scumpe de un milion de lire s-au devalorizat cel mai mult.

O reşedinţă, care în septembrie putea fi vândută pentru patru milioane de lire, era la sfârşitul lunii trecute mai ieftină cu 160.000 de lire. Adică, valoarea proprietăţii se micşorează cu nu mai puţin de 5.000 de lire în fiecare zi.

Valoarea unui MP pătrat a scăzut cu 510 lire

În ceea ce priveşte numărul de tranzacţii de pe acest segment, piaţa era în declin încă de la sfârşitul lui 2007. Pretenţiile proprietarilor au început să se diminueze abia din martie. De atunci, preţurile caselor din cele mai bune zone ale Londrei au scăzut cu 12,4%.

„Până la sfârşitul verii, mulţi dintre vânzători cereau preţuri similare celor practicate înainte de începutul crizei. După evenimentele din ultimele două luni de pe piaţa financiară, numărul proprietarilor dispuşi să vândă pentru sume considerabil mai mici este în creştere”, a declarat Liam Bailey, Director Departamentul Research Knight Frank.

Trend ce se va menţine inclusiv după venirea lunii martie, perioadă cunoscută pentru numărul mare de tranzacţii încheiate şi mai ales pentru creşterea preţurilor de vânzare.

Potrivit consultanţilor Knight Frank, acest declin era de aşteptat, ţinând cont de valoarea foarte mare la care ajunsese un metru pătrat din zonele de top ale capitalei Marii Britanii. În noiembrie 2007, un metru pătrat costa în medie 4,662 de lire. La doar un an de atunci, metru pătrat s-a ieftinit cu 510 lire, până la 4,152 de lire.

Preţurile în scădere deblochează piaţa

„Nu ne aşteptăm la o revenirea a pieţei rezidenţiale în viitorul apropiat, dar scăderea preţurilor va duce la deblocarea tranzacţiilor”, spune Bailey. În plus, analiştii imobiliari consideră că perioada pe care o traversează acum segmentul locuinţelor de top din Londra va duce la atingerea unui nivel realist al preţurilor de cumpărare. 

Tocmai de aceea, în lunile septembrie şi octombrie, în cele mai bune cartiere ale metropolei numărul caselor vândute a crescut, contrar trendului instaurat în ultimul an.

Zonele centrale ale Londrei cuprind cartierele Mayfair, Marylebone, St John’s Wood, Regent’s Park, Kensington, Notting Hill, Chelsea, Knightsbridge, Belgravia şi South Bank. Scăderi la fel de importante au avut loc şi în alte cartiere precum Hampstead, Fulham şi Wimbledon.


image

Nu ne aşteptăm la o revenire a pieţei rezidenţiale în viitorul apropiat, dar scăderea preţurilor va duce la deblocarea tranzacţiilor

image


Liam Bailey,Director Departamentul Research Knight Frank

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite