Locuinţe-chilipir în ţara Semilunei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În staţiunea Fethiye, un apartament cu trei camere costă 65.000 de euro, valoare situată cu mult sub cele ale proprietăţilor similare din alte state. Cu 8.000 de kilometri de litoral, cu veri fierbinţi şi ierni blânde, Turcia are toate ingredientele unei ţări ideale pentru cei care doresc să cumpere o a doua casă.

Preţurile proprietăţilor de pe litoralul turcesc sunt situate sub nivelul unor ţări precum Grecia, Spania sau Italia. Asta şi expunerea mai puţin riscantă a populaţiei la credite dezavantajoase face din Turcia un concurent serios al altor state în ceea ce priveşte atractivitatea, potrivit lui Cameron Deggin, reprezentant al companiei imobiliare Place Overseas.

De pildă, un apartament cu trei camere situat în staţiunea Bodrum, cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, construit în 2006, costă 65.000 de euro. Locuinţa are două băi, o bucătărie deschisă, terasă şi acces la piscină comună.

Tot în Bodrum, cei interesaţi pot achiziţiona apartament cu două camere, de 62 de metri pătraţi, cu 39.200 de euro, proprietatea fiind situată pe malul mării. Potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare locale, preţurile practicate în acest moment sunt mai mici cu 20-25% faţă de nivelul din acceaşi perioadă a anului trecut şi cu 35-40% mai mici comparativ cu valorile înregistrate în 2007.

Englezii şi germanii,cei mai interesaţi

Cât priveşte profilul cumpărătorilor străini, aceştia sunt reprezentaţi, într-o mare măsură, de persoane ce provin din Marea Britanie, Germania sau statele din nordul Europei. Aceştia preferă să petreacă aproape jumătate de an locuind în Turcia, având în vedere costurile mai mici ale serviciilor faţă de ţările lor de origine.

O parte semnificativă a proprietarilor de origine străină aleg să achiziţioneze o casă mai spaţioasă, cu patru, cinci sau chiar mai multe camere, pe care să o închirieze turiştilor, în timp ce ei înşişi optează pentru închirierea unui apartament mai mic. Diferenţa dintre chiria plătită şi cea încasată reprezintă un venit deloc de neglijat.

„La nivelul anului 2009, în regiunea Kusadasi au fost încheiate aproximativ 500 de tranzacţii cu terenuri, apartamente sau vile. Mai mult de 20% dintre acestea au fost achiziţionate de cetăţeni străini", precizează Simir Ogdun, notar public în respectiva staţiune. El mai spune că numărul cumpărătorilor străini a crescut gradual în ultimii ani, pentru 2010 fiind anticipată o dublare a numărului acestora.

Deţinerea unei proprietăţi pe malul mării are avantajul că poate fi exploatată şi poate genera câştiguri în perioadele în care proprietarii nu locuiesc acolo, prin închiriere. Spre exemplu, o vilă cu patru dormitoare, terasă, living şi piscină poate fi închiriată cu 350 de lire sterline pe săptămână, ceea ce aduce proprietarului un câştig de aproximativ 1.100 de lire lunar, după ce eliminăm costurile de întreţinere a proprietăţii.

Investiţie amortizată în 10-12 ani

Vorbim, în acest caz, de venituri posibile de 5.500 de lire în sezonul estival şi de aproximativ 4.500-5.000 de lire în restul anului, care vin din turismul de afaceri sau programe de team-building, spune Erhud Musman, proprietar al unei vile de acest tip în staţiunea Fethiye de pe malul Mării Egee.

Cu un total de aproximativ 10.000 de lire câştig generat anual şi la un preţ de construcţie sau achiziţionare ce nu depăşeşte 120.000 de lire, proprietatea poate garanta o recuperare a investiţiei în aproximativ 10-12 ani, adaugă Musman.

Mersul preţurilor

Experţii imobiliari locali anticipează un ritm mai mic de scădere a preţurilor pentru 2010, comparativ cu situaţia de anul acesta. Previziunile acestora arată o scădere cu 5-7% faţă de valorile actuale.

În staţiunea Fethiye, o vilă cu patru dormitoare, trei băi, două balcoane, terasă şi piscină, având o suprafaţă totală de 145 de metri pătraţi, era evaluată, anul trecut, la 175.000 de euro. Anul acesta, proprietarul cere un preţ de 153.000 de euro şi spune că este dispus să mai negocieze, în cazul în care clientul achită cash toată suma integral.

Cele mai atractive zone ale Turciei, în privinţa achiziţiiilor imobiliare, rămân oraşele de pe litoral, precum Kusadasi, Bodrum şi Antalya. Aceste localităţi au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare spectaculoasă, mai ales că în respectivele zone s-a investit masiv în infrastructură şi servicii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite