Livrările pe 2009, sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O evaluare optimistă indică, pentru anul în curs, un număr de locuinţe noi finalizate de patru ori mai mare decât în 2008. Estimările companiilor imobiliare referitoare la câte apartamente noi-vor fi gata anul acesta sunt contradictorii. Numărul lor variază între 3.000 şi 15.000 de unităţi.

Din punctul de vedere al stocului de locuinţe anunţate spre finalizare, 2009 ar trebui să fie anul cel mai propice de până acum pentru dezvoltarea pieţei rezidenţiale autohtone. Potrivit datelor unui raport de piaţă al Colliers International, anul acesta ar trebui să fie livrate pe piaţă un număr de 9.000 de unităţi locative noi.

Previziunile pentru anul în curs sunt încă şi mai optimiste, potrivit datelor unei alte companii imobiliare. Un studiu al RealTime arată că numărul de apartamente noi cu termen de livrare pentru 2009 se ridică la peste 15.000 de unităţi.

Oricare ar fi statisticile consultate, este evident că stocul anunţat este cel puţin impresionant, comparativ cu 2008. Potrivit raportului Colliers, anul trecut au fost finalizate circa 3.500 de apartamente, în cadrul a 15 proiecte rezidenţiale, ceea ce a însemnat o dublare a livrărilor din 2007.

Proiectele mici, cele mai mari şanse de finalizare

Triplarea stocului de locuinţe livrat în anul anterior pare însă cel puţin problematică în plină criză financiară. „Estimările lansate în 2008 nu se vor putea îndeplini în condiţiile actuale, când există rezerve mari în privinţa finalizării multora dintre proiectele anunţate.

Multe dintre ansamblurile anunţate spre livare anul acesta sunt momentan blocate, s-ar putea ca cifra locuinţelor care vor fi cu adevărat finalizate în 2009 să nu depăşească 3.000 de unităţi”, spune Anda Marian, directoarea departamentului rezidenţial al agenţiei MediaCity.

În cazul proiectelor mari, de câteva sute de unităţi, se va livra doar o fază, de maximum 100-150 de locuinţe. În ceea ce priveşte termenele de finalizare, este posibil ca proiectele să înregistreze întârzieri mai mari de trei luni. Anda Marian estimează că, cel mai probabil, în 2009 vor fi livrate „doar acele proiecte mici şi medii în care construcţia este într-un stadiu avansat şi unităţile locative sunt vândute în proporţie de cel puţin 50%”.

Frânarea ritmului de creştere a pieţei rezidenţiale autohtone nu se limitează la anul în curs. „În 2009-2010 se va resimţi o încetinere în ritmul de livrare, respectiv de lansare a proiectelor, reacţie firească în contextul şi ritmul actual de vânzare”, spune Anda Marian. Specificul comportamentului consumatorilor în această perioadă este refuzul acestora de a-şi asuma riscuri cumpărând locuinţe în stadiul de proiect, fără a avea siguranţa că vor fi finalizate.

Doar 15 ansambluri merg mai departe

Potrivit datelor Colliers, în 2008 au fost lansate în Capitală 25 de noi proiecte rezidenţiale, cea mai parte a acestora în primul trimestru al anului. Unii dintre developeri au intensificat activitatea de construcţie, în speranţa că vânzările vor fi reluate odată proiectele finalizate. Alţii însă, dependenţi fiind de contractări pentru a obţine continuarea finanţării, au fost nevoiţi să amâne dezvoltarea proiectelor pe termen nedefinit. La sfârşitul anului trecut, dintre cele 25 de proiecte, numai 15 se mai aflau pe piaţă.

În aceste condiţii, scăderea masivă a entuziasmului developerilor este cât se poate de firească. „Cei care aveau planuri să îşi lanseze proiecte imobiliare în 2009 cu siguranţă se vor gândi de mai multe ori asupra oportunităţii anunţării şi demarării lucrărilor în acest an”, este de părere Cristina Roşca, Managing Partner RealTime. Şi pentru proiectele deja lansate, cu mai multe faze de execuţie, există posibilitatea foarte mare ca pentru următoarele etape să se reconsidere strategia de dezvoltare.

25 de ansambluri au fost lansate anul trecut în Capitală.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Dezvoltatorii nu vor reuşi să se ţină de promisiunea de a livra la un anumit termen locuinţele anunţate. Vânzările sub aşteptări în faza de off-plan i-a adus pe mulţi developeri într-un blocaj de lichidităţi, deoarece finanţarea proiectelor este în faze şi depinde de gradul de contractare.

În ceea ce priveşte numărul exact de apartamente ce vor fi finalizate, nu pot fi emise cifre exacte. În principiu, vor fi finalizate toate proiectele care mai au o singură fază de dezvoltare şi/sau un număr mare de apartamente deja contractate.

Valentin Ilie ,CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.




Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite