Liniştea dinaintea toamnei pe piaţa închirierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liniştea dinaintea toamnei  pe piaţa închirierilor
Liniştea dinaintea toamnei pe piaţa închirierilor

Chiria medie cerută pentru un apartament cu două camere a scăzut cu 28% faţă de anul trecut. După scăderi constante înregistrate în ultimul an, segmentul închirierilor pare să fi găsit un prag de stabilizare. Toamna se anunţă însă cu noi scumpiri.

Trendul general vizibil pe piaţa închirierilor este cel de stagnare. „Pentru moment, piaţa se află într-o stare pasivă, preţurile au îngheţat, iar senzaţia indusă e că aşteptăm să se întâmple un «ceva anume», care să indice direcţia viitoare de urmat”, se arată într-un raport de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro.

Potrivit acestui studiu, valorile chiriilor înregistrate în luna iulie a acestui an sunt aproape similare cu cele din luna precedentă. Astfel, suma medie solicitată de proprietarii apartamentelor cu două camere a fost de 423 de euro. Acest nivel indică o scădere cu 1% faţă de luna precedentă şi un declin de 28% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru garsoniere, chiria medie cerută a fost de 296 de euro, în scădere cu 1,1% faţă de luna iunie. În iulie anul trecut, preţul de închiriere solicitat pentru o garsonieră era de 380 de euro, adică cu 23% mai mult decât în prezent. Pe segmentul apartamentelor cu trei camere, preţul mediu solicitat de proprietari s-a menţinut exact la acelaşi nivel de luna trecută: 595 de euro. Declinul înregistrat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut se ridică la 31%.

Creşteri doar la patru camere

Singurul segment care iese într-o oarecare măsură din tiparul descris mai sus este cel al locuinţelor cu patru camere. Chiriile solicitate pentru acestea s-au majorat cu 3% faţă de luna precedentă, ajungând la 905 euro.

„Creşterea preţului solicitat pentru apartamentele de patru camere se explică prin numărul mic de oferte noi apărute pe piaţă, de doar 137 de unităţi”, se arată în raportul citat. De asemenea, o explicaţie este reprezentată de faptul că proprietarii sunt conştienţi că deţin un produs mai rar pe piaţă, dar şi pentru că persoanele cu venituri ridicate sunt, în general, principalii clienţi pe acest segment.

Cu toate acestea, precizează autorii studiului, comparativ cu luna iulie a anului trecut, şi preţurile locuinţelor cu două camere au înregistrat un declin considerabil, în valoare de 20%.

Ratele la credit, mai avantajoase

Toate aceste scăderi ar putea părea totuşi insuficient de atractive. Concluzia unui studiu realizat de MagazinuldeCase.ro este că, în momentul de faţă, este mai rentabil să-ţi cumperi un apartament (prin accesarea unui credit pentru Prima Casă) decât să plăteşti chirie.

Printre altele, această analiză porneşte de la observaţia că, faţă de 2007 – an de referinţă pentru piaţa imobiliară –, anul acesta chiriile au cunoscut o scădere puternică la toate tipurile de imobile, pentru toate zonele luate în discuţie (zona centrală, cea ultracentrală şi cartiere).

Cu toate acestea, la ora actuală raportul dintre chirie şi rata lunară ce ar trebui plătită pentru un credit Prima Casă este supraunitar în cele mai multe cazuri. Astfel, chiria poate fi şi de 1,5 ori mai mare decât rata lunară, pentru un apartament cu trei camere în zona Bulevardului Dacia. Spre comparaţie, în 2007 închirierea unei locuinţe era considerată mai avantajoasă decât achiziţionarea acesteia - cel puţin pe termen scurt.

Chiar şi în acest context aparent defavorabil pentru segmentul chiriilor, stagnarea acestora se anunţă a fi însă de scurtă durată. „În ceea ce priveşte nivelul chiriilor, în luna septembrie vom asista la o creştere semnificativă a cererii, odată cu venirea studenţilor, lucru ce va duce inevitabil la o creştere imediată a chiriilor solicitate de către proprietari”, subliniază specialiştii AnunturiParticulari.ro.

Stagnare şi în ţară

Luna iulie a fost caracterizată de acalmie pe piaţa chiriilor şi în marile oraşe ale ţării. Cea mai mare variaţie a preţurilor a fost consemnată în Craiova.

Aici, pragurile minime au scăzut cu circa 30 de euro, garsonierele şi apartamentele cu două camere putând fi închiriate cu 120, respectiv 150 de euro. În Suceava, proprietarii au adăugat circa 20 de euro la preţurile practicate. Dacă înainte o garsonieră se închiria cu 130 de euro, astăzi cu greu poate fi găsită o astfel de locuinţă fără 150 de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite