Investiţii mai mici cu 40% în imobiliarul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tranzacţiile imobiliare din 2008 au totalizat un miliard de euro. După o lungă perioadă de creştere susţinută, volumul investiţiilor din sectorul românesc de real estate a scăzut vertiginos în 2008.

Valoarea tranzacţiilor de mari dimensiuni s-a cifrat la 1,02 miliarde de euro, cu 39% sub nivelul înregistrat în 2007, potrivt companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis.

Majoritatea deal-urilor au fost încheiate în prima jumătate a anului. În ultimele şase luni au finalizate numai două preluări, în valoare de 89 milioane euro.

Ca şi în anul anterior, în 2008 cele mai multe tranzacţii au avut loc pe segmentul de retail.

Yelduri de 8,5% pe segmentul office

“Volumul tranzacţionat anul trecut include doar o singură tranzacţie de mari dimensiuni, respectiv preluarea de către fondul RREEF a proiectului de birouri şi de locuinţe Upground, pentru 340 de milioane de euro”, potrivit consultanţilor CBRE.

Anul trecut, randamentele imobiliare (yeld-ul) au crescut cu 2,25 de puncte procentuale pe sgementul office, la 8,5%. Din acest motiv, activele au scăzut cu 26,5%.

Pe piaţa spaţiilor comerciale, randamentul a crescut cu un punct procentual, la 8%, iar activele s-au devalorizat cu 6,3%.

Locul patru în Europa Centrală şi de Est

La nivel regional, România se află pe poziţia a patra din punct de vedere al tranzacţiilor imobiliare încheiate în 2008, după Rusia, Polonia şi Cehia. În Europa Centrală şi de Est valoarea afacerilor imobiliare a fost de 9,5 miliarde de euro, reprezentând o scădere cu 37% faţă de nivelul înregistrat în 2007, dar cu 47% mai mult decât cel din 2005.

“Trimestrul al patrulea a fost extrem de sărac în tranzacţii. În total s-au înregistrat aproximativ 580 de milioane de euro”, se specifică în analiza CBRE. Volumul redus a fost rezultatul direct al diminuării activităţii fondurilor de investiţii germane active la începutul anului, al limitării creditării şi a previziunilor neclare în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor.

Chiar dacă volumul investiţiilor din regiune a încetinit în 2008, valoarea medie a unei tranzacţii s-a menţinut la nivelul din 2007. În Europa de Est, valoarea medie a scăzut de la 120 de milioane de euro la 70 de milioane de euro, în timp ce în Europa de Sud Est media a crescut spre 50 de milioane de euro.

În Europa Centrală şi de Est segmentul de birouri a atras aproape 50% din volumul total al investiţiilor. Acesta a fost singurul sector care a înregistrat creşteri ale tranzacţiilor faţă de anii anteriori.

Impas pe piaţa de birouri

În cel de-al treilea trimestru al anului trecut efectele nefaste ale crizei economice globale şi-au făcut simţită prezenţa şi pe piaţa de birouri din România. Până la acel moment, segmentul office era singurul care rezistase impasului în care se afla toată piaţa imobiliară. În continuare vor fi resimţite şi aici dificultăţile determinate de înăsprirea condiţiilor de creditare.

Proiectele aflate în faze incipiente au o probabilitate mai mare să nu fie finalizate în timpul estimat iniţial sau chiar să fie abandonate. În cazul celor aflate în faza de construcţie este posibil să apară amânari ale termenelor de finalizare, mai ales în situaţiile în care proprietarii nu sunt presaţi de eventuale preînchirieri,  potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Atisreal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite