Începutul declinului în retailul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Previziunile cu privire la spaţiile comerciale ce ar trebui livrate în 2009 au scăzut cu 40% faţă de estimările din vara anului trecut.Cele mai afectate de încetinirea ritmului de dezvoltare a centrelor de cumpărături vor fi pieţele emergente, precum Rusia, Ucraina sau Turcia.

Recesiunea economică a dus la scăderea drastică a cererii de spaţii comerciale, pe de o parte, şi a încrederii dezvoltatorilor europeni, pe de alta. În acest context, stocul de spaţii comerciale ce ar fi trebuit să fie livrate în acest an s-a redus cu circa 40%, comparativ cu estimările făcute în vara anului trecut.

Momentan, previziunile pentru 2009 se ridică la un stoc de puţin peste 10 milioane de metri pătraţi, potrivit unui  raport recent al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield. „Această cifră ar putea fi însă uşor mai scăzută, de vreme ce doar 89% din livrările programate se desfăşoară conform planului”, arată raportul.

 Pentru 2010, previziunile sunt sumbre, ajungând abia la 7 milioane de metri pătraţi. „Încetinirea ritmului de dezvoltare va fi evidentă în întreaga Europă, însă pieţele emergente vor fi cele mai afectate.

Rusia, Ucraina şi, într-o măsură mai mică, Turcia, vor suferi consecinţe notabile”, subliniază autorii studiului. În vreme ce, în urmă cu 12 luni, aceste trei ţări deţineau 58% din stocul total anunţat, ponderea s-a redus în prezent până la doar 22%.

Investiţiile, în scădere cu 55%

Evoluţia preconizată pentru următorii ani este o consecinţă firească a scăderii volumului de investiţii în acest sector. Anul trecut a înregistrat un declin de 55% comparativ cu 2007, până la un nivel de 118 miliarde de euro. Pe de altă parte, este de remarcat faptul că segmentul de retail şi-a menţinut ponderea de 27% deţinută în cadrul volumului total al investiţiilor europene.

În ciuda scăderii pe segmentul de investiţii, anul trecut a fost unul record din punctul de vedere al livrării de noi spaţii comerciale. Nivelul de 9,1 milioane de metri pătraţi a marcat o creştere de 8% comparativ cu 2007. Per ansamblu, în 2008 au fost deschise 310 centre comerciale noi, care au reprezentat 82% din totalul livrat, la care s-au adăugat extensii şi reamenajări ale unor centre deja existente.

Suprafaţa închiriabilă a centrelor comerciale din Europa s-a ridicat la 120,5 milioane de metri pătraţi. Pentru cel de-al treilea an consecutiv, Rusia a avut anul trecut cea mai mare dezvoltare, cu finalizarea unei suprafeţe de 1,65 milioane  de metri pătraţi. Turcia, Marea Britanie, Spania şi România au ocupat următoarele poziţii în topul celor mai active pieţe. Cea din urmă a înregistrat o creştere de 62,5 % a stocului livrat, până la 721.000 de metri pătraţi.

Retailerii, în extindere

Anul trecut a fost unul bun şi din punctul de vedere al activităţii retailerilor. „În ciuda recesiunii economice la nivel global, mulţi retaileri, mai ales companiile private care deţin cash, şi-au continuat planurile de expansiune”, subliniază Peter Gold, Head of EMEA Cross Border Retail, CB Richard Ellis.

Cel mai recent studiu al CB Richard Ellis arată că, pe parcursul anului trecut, 280 dintre brandurile internaţionale de top şi-au extins cu 12% prezenţa la nivel global. Pieţele emergente au fost principalele ţinte ale dezvoltării acestui segment. Gold precizează însă că rămâne de văzut dacă acest ritm al expansiunii în ţările emergente va continua şi pe parcursul anilor 2009 şi 2010, dat fiind actualul context economic.

Mersul preţurilor

C5th Avenue, din New York, rămâne cea mai scumpă destinaţie de retail a lumii, cu valori ale chiriei ce ating 16.817 euro pe metru pătrat anual, potrivit ultimului raport asupra chiriilor spaţiilor comerciale la nivel mondial realizat de CBRE. În topul celor mai scumpe cinci destinaţii se mai regăsesc Hong Kong, Moscova, Londra şi Tokyo.

Oraşele nordice au cele mai mari chirii din regiunea americană. Los Angeles ocupă locul zece în topul global, urmat fiind de San Francisco, Toronto şi Vancouver, în top 50. Miami, Montreal, Philadelphia şi Washington se alătură oraşelor Los Angeles şi New York în ceea ce priveşte indexul pentru cea mai rapidă creştere.

image

9,1 milioane metri pătraţi este stocul record livrat în 2008

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite