În construcţii, vara e ca iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aprilie, volumul lucrărilor de pe şantiere s-a diminuat cu 1% faţă de cel înregistrat în martie. Aprilie, mai şi iunie sunt lunile în care, în mod normal, piaţa de construcţii atinge nivelul maxim. În 2009 însă, tendinţa se situează la polul opus.

Volumul lucrărilor din construcţii a scăzut în luna aprilie a anului curent cu 1% faţă de luna precedentă, ca serie brută, precum şi cu 6,1% ca serie ajustată în funcţie de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

„Se lucrează doar la proiecte contractate anul trecut. Evident, volumul acestor lucrări se tot diminuează şi foarte rar sunt semnate noi contracte“, explică Adriana Iftime, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) contrazic însă parţial această ipoteză. Lucrările noi de construcţii au înregistrat un uşor avans.

Căderea a venit din celelalte sectoare. Astfel, pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi de 29,5% la lucrările de reparaţii capitale, dar şi de 2,7% la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 5,5%.

Faţă de luna martie a acestui an, cel mai mare declin l-au înregistrat lucrările la clădiri rezidenţiale, respectiv 20%, faţă de un minus de 10,5% pentru clădirile inginereşti.

Lucrările inginereşti, la pământ

Clădirile nerezidenţiale au înregistrat o creştere cu 3,6%. Faţă de luna aprilie a anului trecut, scăderea totală din piaţă a fost de 13,7%. Raportat la această perioadă, lucrările inginereşti sunt în picaj.

Acestea au scăzut cu 23,3%. Acest segment este urmat de clădirile rezidenţiale, care de la an la an s-au diminuat ca volum cu 7,4%,  în timp ce volumul lucrărilor pentru  clădiri nerezidenţiale s-a micşorat cu 2,8%. Volumul lucrărilor din construcţii a scăzut cu 2,6% în primele patru luni ale acestui an, potrivit  INS.

Volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat la construcţiile inginereşti cu circa 13,4%. Construcţiile la clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale au crescut cu 14%, respectiv 1,7%. Pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi de 15,8%  la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi de 12,7% la cele de reparaţii capitale, iar la lucrările de construcţii noi s-a înregistrat o creştere de 3,3%.

Bănci ostile şi promisiuni fără acoperire

Firmele de construcţii au ajuns în aceste condiţii într-o fază în care presiunea asupra echilibrului financiar a atins cote alarmante.

„Constructorii se confruntă cu o acută subfinanţare. Firmele merg acum la licitaţii însetate să facă bani. Contractele semnate acum sunt riscante, având în vedere că diverşi constructori se angajează să execute lucrări şi la jumătate din valorile prevăzute de proiectanţi.

Fac acest lucru doar pentru a câştiga punctaj în cadrul licitaţiilor“, spune Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Aceste presiuni au la bază dificultatea contractării unor credite la bănci, precum şi lipsa unor proiecte publice de anvergură. „Va continua să fie tot mai rău dacă băncile nu vor fi deschise către credite pentru investitori şi agenţi economici şi dacă Guvernul va continua să nu fie serios. Dacă demara proiectul de reabilitare, acum s-ar fi dat drumul la lucrări. Aşa, va urma o perioadă în care va fi greu să construieşti“, spune Iftime.

Reculul, greu de evitat

Adriana Iftime estimează că şi luna mai va fi una de scăderi. Programele guvernamentale sunt cele care ar mai putea schimba ceva. „Reabilitarea termică a clădirilor poate avea acum un efect în piaţă cel mai devreme în a doua jumătate a lunii iulie.

Programul Prima Casă va influenţa constructorii de-abia după jumătate de an“, spune ea. În aceste condiţii, după şase luni de descreştere, o stagnare a pieţei de construcţii în 2009 pare mai degrabă de domeniul oniric. „A trecut jumătate de an şi nu s-a simţit nicio revigorare a pieţei. Este clar că această perioadă va afecta volumul pieţei pe ansamblul întregului an“, adaugă Iftime.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite