Ilfov, campionul ieftinirilor la terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile loturilor extravilane din apropierea Bucureştiului au scăzut, în unele cazuri, cu până la 30-40%. După un îngheţ generalizat la nivelul tranzacţiilor, în a doua parte a anului trecut proprietarii au început să-şi reducă semnificativ pretenţiile.

Până nu demult, segmentul terenurilor era unul dintre cele mai fertile pentru speculatorii imobiliari. Un profit de peste 100% din simpla creştere a valorii proprietăţii, în decurs de doar câteva luni.

Iată o perspectivă ce i-a determinat pe mulţi să investească masiv în terenuri. 2008 a adus însă răsturnarea planurilor acestora. Ca răspuns la creşterile precipitate de până atunci, în prima parte a anului, piaţa s-a evidenţiat prin reducerea drastică, aproape chiar de nivelul zero, a numărului tranzacţiilor.

Lucrurile au început să se precipite odată cu venirea sezonului estival. În încercarea de a debloca piaţa, proprietarii au început să-şi reducă pretenţiile chiar până la jumătate pentru a reuşi să vândă. 

Zonele nedezvoltate, cele mai afectate

Cele mai mari corecţii de preţuri au avut loc, aşa cum era de aşteptat, la nivelul Bucureştiului, până atunci favoritul absolut în rândul speculatorilor. „Cele mai expuse şi afectate zone sunt cele nedezvoltate încă, unde s-a prognozat, prea optimist poate, apariţia unor noi aşezări rezidenţiale sau proiecte comerciale.

Mai explicit, pot aminti aici: zone mărginaşe ale oraşului, foste platforme industriale, unde infrastructura trebuie creată sau înlocuită, şi toate zonele adiacente Capitalei”, explică Daniel Stan, Senior Broker în cadrul GVA ASCO Properties.

De aceeaşi părere este şi Costin Lazăr, director general Neoland Invest. Acesta subliniază că, la nivelul anului 2008, cele mai semnificative ieftiniri s-au înregistrat în cazul terenurilor amplasate extravilan, în judeţul Ilfov, precum şi pentru cele din intravilanul unor localităţi mai îndepărtate de Bucureşti.

Aici, preţurile au ajuns să fie cu până la 30-40 mai mici decât în urmă cu jumătate de an. De asemenea, terenurile din localităţile aflate la mai puţin de 10 km de Bucureşti s-au ieftinit cu 10-15%, în funcţie de gradul de dezvoltare a zonei şi de prezenţa utilităţilor, subliniază reprezentantul Neoland.

Deşi, din punctul de vedere al pretenţiilor proprietarilor, centrul Capitalei se arată ca fiind cel mai puţin afectat de valul ieftinirilor, acesta este totuşi departe de a fi scăpat neatins de criză.

Centrul Capitalei, cotat în scădere cu 50%

Florin Urzică, director general Landexperts, evidenţiază că există o scădere semnificativă la nivelul ofertei pentru terenurile din centrul Bucureştiului. Astfel, deşi proprietarii continuă să ceară preţuri ridicate, „oferta cumpărătorilor e cam la jumătate de preţ din ceea ce se cere”, estimează Urzică. Din acest punct de vedere, „terenurile s-au ieftinit cu 40-50% în zonele cu preţuri foarte mari”. Totuşi, proprietarii refuză să vândă la asemenea valori, aşteptând cu încăpăţânare ca „piaţa să-şi revină”.

În acest context, Daniel Stan nu se sfieşte să afirme că „ideea de investiţie profitabilă în terenuri a dispărut sau a fost compromisă pentru moment”.

Lucru cât se poate de firesc, de altfel, având în vedere previziunile nu tocmai roz cu privire la evoluţia acestui segment al pieţei. Lazăr anticipează că tendinţa de ieftinire a terenurilor se va menţine şi în continuare, pe fondul lipsei de cerere.

„Cumpărătorii îşi vor relua apetitul pentru achiziţionarea de terenuri, respectiv pentru demararea de noi proiecte, doar în momentul când vor avea din nou fonduri pentru investiţii, din credite bancare sau din alte surse. Abia atunci ne vom putea aştepta şi la o încetare a scăderii preţurilor pe acest segment”, spune reprezentantul Neoland.

Aradul, campionul pe provincie

În restul ţării, criza imobiliară s-a resimţit asupra segmentului terenurilor cu o intensitate ceva mai redusă. Principalele sale efecte au fost blocarea tranzacţiilor şi stagnarea generalizată a preţurilor. Unele oraşe au fost atinse însă şi de valul ieftinirilor din Capitală.

Pe primul loc în acest sens se situează, potrivit datelor centralizate de „Adevărul,“ oraşul Arad, unul dintre preferatele planurilor de extindere ale dezvoltatorilor. Dacă în luna martie a anului trecut un metru pătrat de teren intravilan putea fi achiziţionat cu un preţ cuprins între 100 şi 1.000 de euro, în luna decembrie, marjele coborâseră deja la 16, respectiv 500 de euro metrul pătrat.

Scăderi semnificative s-au înregistrat şi în Cluj, un alt oraş vestic bine cotat. De la preţul de 150-2.500 euro pentru un metru pătrat de teren intravilan în luna iulie, s-a ajuns, în decembrie, la un nivel cuprins între 70 şi 1.800 de euro pentru aceeaşi suprafaţă.

Paralelă cu pieţele internaţionale

În regiunile turistice din Franţa, preţurile terenurilor nu se ridică la nivelul înregistrat în oraşele mari ale României. Un teren de circa 2.000 de metri pătraţi, situat în Le Rayol Canadel, în sudul Franţei, este scos la vânzare pentru 430.000 de euro, potrivit TheMoveChannel.com.

În Spania, terenurile din provincie ajung şi la 10 euro metrul pătrat. În apropiere de oraşul Malaga, un teren de 10.000 de metri pătraţi poate fi achiziţionat cu aproape 110.000 de euro, după cum arată listările agenţiei britanice
Vivastreet.

Şi în regiunile turistice consacrate din Europa Centrală şi de Est, preţurile terenurilor se menţin sub cele autohtone. În oraşul Dubrovnik, un teren de 600 de metri pătraţi poate fi achiziţionat cu puţin peste 100.000 de euro, potrivit portalului imobiliar internaţional Viviun.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite