Ies la vânătoare clienţii cu bani gheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ies la vânătoare clienţii cu  bani gheaţă
Ies la vânătoare clienţii cu bani gheaţă

37% dintre români se gândesc la achiziţia unei locuinţe în 2009. Programul Prima Casă are un efect neaşteptat: teama ca preţurile să nu crească din nou îi scoate la înaintare pe cumpărătorii aflaţi până acum în expectativă.

Telefoane care sună încontinuu, şiruri nesfârşite de întrebări venite din partea potenţialilor clienţi şi zeci de vizionări într-o zi. Acestea sunt doar câteva dintre „fenomenele“ raportate de către agenţii. Daniel Dobre, directorul de marketing al agenţiei Prezident Imobiliar, recunoaşte că impactul iniţiativei guvernamentale se resimte printr-o oarecare dezgheţare a pieţei.

Potrivit celei mai simple legi economice, atunci când cererea se află pe o curbă ascendentă, cresc şi preţurile. Teoria se verifică din plin pe piaţa autohtonă. În Capitală, cel puţin, apartamentele vechi cu două camere s-au scumpit cu până la 10.000 de euro în doar câteva săptămâni.

Goana după preţ

O tendinţă oarecum previzibilă. Nu acelaşi lucru se poate spune însă şi despre o alta: „Avem mai mulţi clienţi cu cash şi credite obişnuite, altele decât prin Prima Casă“, subliniază Dobre. Acesta precizează că majoritatea celor care ies „la cumpărături“ în această perioadă fac parte dintre aceia care stăteau până acum în expectativă, pentru a vedea cum mai evoluează piaţa. Unii aveau deja intenţia de a accesa un credit obişnuit, iar acum au căpătat „curajul“ de a trece la acţiune.

O altă categorie de clienţi sunt cei care dispun de o anumită sumă de bani cash, de obicei oameni care deţin anumite proprietăţi sau au afaceri. Aceştia se grăbesc să încheie contracte cu dezvoltatorii, negociind plata unui avans cash şi apoi achitarea în rate a apartamentului.

„De când a apărut Prima Casă, am avut mai multe solicitări, însă nu doar din partea familiilor tinere care vroiau să acceseze un astfel de credit. Au apărut şi clienţi care vroiau să cumpere cu banii jos“, confirmă Matei Vintilă, directorul general al Conimpex Company. Acesta precizează că, pentru ansamblul Brâncuşi Residence, pe care îl are în dezvoltare compania sa, a încheiat 14 contracte efective de vânzare-cumpărare şi a avut 60 de rezervări.

La pragul de jos?

Care este impulsul ce mişcă această masă de cumpărători aparent neafectaţi direct de programul Prima Casă? Nimic mai mult decât... teama. „Preţul apartamentelor a scăzut până la un nivel destul de bun. Oamenii se tem ca, în unul sau doi ani, acestea să nu fie mult mai mari“, subliniază Dobre.

În acest context, majoritatea celor care au posibilităţi reale de achiziţie a unei locuinţe se grăbesc să pună lucrurile în mişcare, din dorinţa de a îngheţa cumva preţurile pornite din nou pe creştere. „Programul guvernamental a fost semnalul că de aici încolo piaţa începe să se mişte. Oamenii şi-au dat seama că s-a atins pragul de jos şi că mai departe de atât nu se poate merge“, subliniază Vintilă.

Avalanşă de cereri de creditare

Artificială sau nu, ieşirea românilor din starea de expectativă este subliniată şi de un studiu realizat de Kiwi Finance în perioada mai-iunie. Potrivit acestuia, 37% dintre români plănuiesc ca anul acesta să-şi achiziţioneze o locuinţă în 2009.

Asta în condiţiile în care, potrivit studiului menţionat, peste 90% dintre români sunt mult mai atenţi la modul în care îşi cheltuiesc veniturile lunare. „Interes pentru achiziţia de imobile există, iar programul Prima Casă va stimula şi mai mult cererea. La nivelul Kiwi Finance, solicitările pentru contractarea unui credit ipotecar au crescut cu 200% de la anunţarea proiectului“, subliniază Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance. 

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Programul Prima Casă completează variantele de creditare accesate de potenţialii cumpărători. Nu ar trebui să existe dezavantaje pentru dezvoltatorii care aveau ca public ţintă această categorie socială. Dezavantajaţi ar fi cel mult dezvoltatorii ale căror produse nu se încadrează în acest program, dar, pe de altă parte, aceştia vizau deja un cu totul alt segment de piaţă.

Ţinând cont că în fluxul de acordare a unui credit ipotecar apare, odată cu acest program, un factor suplimentar de decizie privind aprobarea facilităţii de credit, finalizarea propriu-zisă a tranzacţiei va fi prelungită în timp. Ne aşteptăm ca, prin intermediul acestui program, durata vânzării finale să crească.

Condiţiile băncilor referitoare la costurile creditelor acordate prin programul Prima Casă sunt mai „blânde” faţă de creditele ipotecare standard. Cu privire la condiţiile de eligibilitate a clienţilor, pe lângă normele interne ale fiecărei bănci participante la acest program, apar şi condiţiile de încadrare impuse de Guvern. Ionuţ Negoiţă preşedintele grupului ProConfort

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite