Idei pentru amenajarea modernă a bucătăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

În prezent încăperile speciale pentru gătit nu mai reprezintă doar atât. Tot mai mulţi români văd acest spaţiu ca pe o cameră de zi, în care să-şi petreacă timpul liber. Culorile pale, detaliile, componentele estetice, funcţionalitatea şi un mobilier încorporat sunt elementele esenţiale pentru a avea o bucătărie spaţioasă şi practică.

Prin definiţie, bucătăria este cunoscută drept acea cameră unde mamele sau bunicile noastre ne pregătesc micul dejun, prânzul sau cina. Astăzi, această încăpere a devenit una dintre cele mai populate din orice casă. „Majoritatea dintre noi preferă din ce în ce mai mult să petreacă mai mult timp în bucătărie.

Astfel, românii au început să pună cât mai mult accent pe detalii, estetic şi funcţional", spune Ioana Tomescu, designer al firmei de profil Silver Design. Şi pentru că tehnologiile au avansat tot mai mult în ultimii ani, oferta este extrem de bogată în ceea ce priveşte aparatura electrocasnică sau mobilierul.

„Produsele încorporabile aduc câteva avantaje de confort în zona de gătit, prin igienă. În momentul în care ai un produs încorporabil, problemele pe care le pune în mod curent asigurarea curăţeniei în spaţiile din jurul cuptorului clasic de exemplu, dispar", explică Ligia Muşat, promotion şi design manager al Franke România.

Rafturile şi poliţele măresc spaţiul

În orice bucătărie, fiecare perete sau colţ de cameră trebuie folosit întrutotul. „Ceea ce ne ajută sunt toate colţurile încăperii, ce trebuie valorificate la maximum prin realizarea corpurilor de mobilier cu rafturi închise şi etajere", afirmă Tomescu. În acelaşi timp însă trebuie respectată practicitatea, să fie intrumente cât mai uşor de întrebuinţat.

„De aceea, avem nevoie de flexibilitate, la felul în care se integrează produsele încorporabile în piesele de mobilier, foarte important fiind aspectul legat de uşurinţă şi siguranţă în folosire", susţine Ligia Muşat.

În afară de spaţiile pentru depozitarea vaselor, trebuie să fim atenţi şi la ce mobilier de interior alegem. „Pe lângă rolul ei funcţional, bucătaria este de asemenea şi un mic spaţiu de relaxare, de conversaţie, astfel este recomandată amplasarea unei mese cu câteva scaune sau, pentru o bucătărie modernă, realizarea unui bar", este de părere Ioana Tomescu.

O altă piesă de mobilier din bucătărie şi poate cea mai utilă este blatul frontului de lucru. Acesta şi plăcile ceramice folosite au de asemenea un rol important în conceperea unui spaţiu aerisit. „Acestea trebuie să se potrivească mai ales cu mobilerul şi să reziste la zgârieturi, să fie realizate din material lucios, neabsorbant şi termorezistent, cum ar fi granitul ori marmura", susţine Ioana Tomescu.

Lumina, un rol important

În acelaşi timp, alegerea culorilor, în funcţie de spaţiul disponibil nu este întotdeauna foarte uşor de făcut. „Într-o bucătărie cu o suprafaţă medie sau mică este important să folosim culori foarte deschise", consideră designerul Tomescu.

Culorile trebuie să fie pale, iar suprafeţele blatului să fie lucioase, tocmai pentru a reda impresia de spaţialitate, dar în acelaşi timp şi ideea de curăţenie. În mod cert, ca şi în cazul altor camere din casă, fie livingul sau dormitorul, lumina este un factor esenţial.

Bucătăria, indiferent de mărimea ei trebuie să fie cât mai luminoasă, iar dacă acest lucru nu se poate realiza cu lumină naturală este indicat să folosim cât mai multe surse de lumină. În ultima vreme acest lucru este uşor de realizat datorită mobilierului cu lumini aplicate.

Stilurile cele mai solicitate de români în ultima vreme sunt cele italieneşti, foarte moderne sau rustice. „Se preferă, mai nou, liniile drepte, minimaliste. Din ce în ce mai mult, în ultimele luni am remarcat orientarea către unitate de design în bucătarie, ceea ce dovedeşte o preocupare către estetic în aceeaşi masură ca şi către funcţional, indiferent de stilul ales", completează Ligia Muşat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite