Golful Persic, o piaţă fragilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Golful Persic,  o piaţă fragilă
Golful Persic, o piaţă fragilă

Prognozata „prăbuşire de vară“ a preţurilor proprietăţilor din Dubai nu s-a materializat. Ritmul de scădere a costurilor bunurilor imobiliare din zona golfului a încetinit în semestrul al doilea. Tranzacţiile sunt însă rare şi dezvoltatorii au probleme cu încasările.

Piaţa imobiliară din Dubai, perla Emiratelor Arabe Unite când vine vorba despre investiţii în real estate, dă primele semne de revenire. Şi asta în ciuda faptului că trimestrul al doilea al acestui an a fost şi el unul dificil, cu tranzacţii la nivel minim pe toate sectoarele pieţei. Ritmul de scădere a preţurilor a încetinit însă semnificativ, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis (CBRE).

Sectorul rezidenţial a fost puternic afectat de exodul expaţilor, fapt coroborat cu apariţia pe piaţă a unui număr important de noi locuinţe. Astfel, amplasamente consacrate, precum Bur Dubai, Deira şi Karama, s-au confruntat pentru prima dată cu o supraofertă de apartamente destinate închirierii. Asta a condus, evident, la scăderea accentuată a nivelului chiriilor.

Proprietarii oferă în prezent diverse facilităţi pentru a atrage clienţi, printre care şi posibilitatea de a plăti chiria, care acum este la un nivel minim, în avans pe un an.  Perspectivele pentru a doua jumătate a lui 2009 sunt în continuare negative. Cu toate acestea, scăderile nu vor mai atinge nivelul din primul trimestru, potrivit CBRE.

Abu Dhabi, proiecte întârziate

Compania Hydra Properties din Abu Dhabi, subsidiara Royal Group, are probleme cu încasarea banilor de la investitori. Aproximativ 20% dintre clienţii Hydra Village, proiectul-fanion al dezvoltatorului, se luptă din greu să plătească sumele scadente, potrivit propertywire.com. Hydra Properties a fost asaltată de ceilalţi clienţi, care au plătit la timp şi care se plâng că proiectul în valoare de 545 de milioane de dolari este cu mult în urma programului şi că li s-au impus creşteri de preţ fără a fi consultaţi.

Compania a răspuns prin reprogramarea plăţilor. „Hydra Properties a lucrat la un plan de plată pentru a răsplăti pe cei care au achitat sumele la timp. Aceşti clienţi nu vor mai plăti nimic până la începutul lui 2010”, se arată într-un comunicat. Aceste măsuri includ de asemenea o renunţare, din partea dezvoltatorului, la taxele de penalizare prevăzute în contracte.

Arabia Saudită, noua vedetă

350 de proiecte rezidenţiale saudite se află încă în diverse stadii de construcţie, potrivit unui raport al companiei de cercetare Proleads. Alte 80 de ansambluri, în valoare de 20 de miliarde de dolari, au fost însă anulate sau amânate anul acesta. Şi asta în ciuda unei cereri uriaşe pe segmentul rezidenţial. Situaţia nu este însă ameninţătoare pentru piaţa locală.

În Arabia Saudită există, potrivit raportului menţionat, mai mult de 720 de proiecte imobiliare pe toate segmentele (comercial, retail, educaţie, sănătate, divertisment şi rezidenţial), în valoare de peste 430 de miliarde de euro.

Proleads prognozează o menţinere a nivelului actual de activitate în domeniul construcţiilor din Arabia Saudită. Scăderi vor fi înregistrate în privinţa edificiilor ce ţin de educaţie şi de sănătate, dar tendinţa va fi contrabalansată de o mică creştere în domeniile comercial şi rezidenţial.

Mersul preţurilor

În trimestrul al doilea din 2009, preţurile proprietăţilor rezidenţiale din Dubai au scăzut cu doar 9% faţă de primele trei luni ale anului, potrivit datelor companiei imobiliare Colliers International. Tendinţa arată clar că ritmul de scădere a încetinit semnificativ. Spre comparaţie, diminuarea din primul trimestru a fost de 42%.

Acest trend este văzut drept un semn de revenire a sectorului de real estate, dar analiştii avertizează asupra faptului că piaţa este încă fragilă. Preţurile caselor sunt acum la nivelul celui de-al doilea trimestru din 2007 şi sunt cu 48% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Raportul Colliers arată că revenirea pieţei se datorează în mare măsură unei îmbunătăţiri cu 50% a tranzacţiilor, ce a avut loc în al doilea trimestru din 2009. „Din fericire, este puţin probabil ca magnitudinea deprecierii preţurilor din primul trimestru al acestui an să se repete prea curând“, spune Ian Albert, director regional în cadrul companiei de consultanţă imobiliară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite