Gigantul lumii a costat opt miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigantul lumii a costat  opt miliarde de dolari
Gigantul lumii a costat opt miliarde de dolari

Cele mai înalte cinci clădiri din lume însumează în total 2.895 de metri în înălţime. Burj Dubai este, din această lună, noua campioană a celor mai înalte clădiri din lume. Aceasta măsoară nici mai mult nici mai puţin decât un kilometru.

Record absolut. Burj Dubai, turn finalizat luna aceasta, are o înălţime de 1.000 de metri. Construcţia clădirii din Dubai a început în anul 2004 şi a înghiţit o investiţie de peste opt miliarde de dolari, realizată de către compania arabă Nakheel.

Înălţimea „gigantului lumii”, cum e supranumit turnul din Dubai, a fost, până la momentul finalizării, secretă. Clădirea are 160 de etaje, peste 30.000 de apartamente, găzduieşte cel mai mare mall din lume şi este acoperită cu 8,3 hectare de sticlă.

Interiorul clădirii e decorat de designerul italian Giorgio Armani, iar unul dintre cele nouă hoteluri din incinta turnului se numeşte chiar Hotel Armani şi va ocupa 37 de etaje ale clădirii. Între etajele 45 şi 108 sunt apartamente private, care, conform constructorului, s-au vândut în numai opt ore, la un preţ de peste 2,5 milioane de dolari pe unitate.

56 de lifturi

Turnul are o piscină la etajul 78 şi cele mai rapide lifturi din lume – 56 la număr –  care urcă cu 18 metri pe secundă, potrivit arabianbusiness.com. La baza turnului se va construi cea mai spectaculoasă fântână arteziană de pe glob, care va arunca jeturile de apă la peste 200 de metri înălţime.

Sears Chicago, cât 57 de terenuri de fotbal

Următoarea poziţie în topul celor mai înalte clădiri din lume este ocupată de Taipei 101 din Taipei – Taiwan, cu o înălţime de 509 metri şi 101 etaje.

Suprafaţa totală este de 450.000 de metri pătraţi, dintre care 240.000 sunt alocaţi pentru spaţii de birouri. Aproximativ 77.500 de metri pătraţi sunt destinaţi spaţiilor comerciale, iar parcarea se întinde pe o suprafaţă de 73.000 de metri pătraţi. La etajele inferioare, sunt amplasate centrele comerciale, iar la cele superioare, spaţiile de birouri.

Lucrările de construire ale imobilului au început în 1999, costurile totale ajungând la circa 1,7 miliarde de dolari. Turnul Taipei 101 a fost deschis pentru public pe 31 decembrie 2004. Clădirea, realizată din sticlă, oţel şi aluminiu este susţinută de 380 de piloni de beton bătuţi la o adâncime de 80 de metri. 

Pe locul trei se situează Shanghai World Financial Center, care are 492 de metri înălţime şi a fost finalizat în august 2008. Este cea mai înaltă clădire din China, are o suprafaţă de 381.600 de metri pătraţi şi 101 etaje plus alte trei niveluri subterane.

Pe toate acestea se regăsesc sedii de companii, hoteluri, săli de conferinţă, puncte de observaţie şi malluri. Investitorul clădirii din Shanghai este magnatul japonez al imobiliarelor, Monoru Mori.
Poziţia a patra este ocupată de Petronas Towers din Kuala Lumpur – Malaiezia, cu 452 de metri, 88 de etaje. Clădirea a fost inaugurată în anul 1998. Iniţiatorii proiectului sunt un consorţiu de investitori particulari în asociaţie cu guvernul malaiezian şi Petronas, compania naţională de petrol.

Turnurile au un sistem structural sofisticat, care oferă de la 14.000 la 22.000 de metri pătraţi de spaţii pentru birouri pe fiecare etaj. La parter se află o sală de concerte, un mall şi aproximativ 284.000 de metri pătraţi de parcuri publice şi pieţe.

Locul cinci este ocupat de clădirea Sears Chicago din Statele Unite ale Americii, cu 442 metri înălţime şi 108 etaje. Suprafaţa interioară a clădirii este de 420.000 de metri pătraţi, echivalentul a 57 de terenuri de fotbal.

Mersul preţurilor

În „Gigantul Lumii”,  un spaţiu de birouri de aproximativ 500 de metri pătraţi ajunge la o chirie de 37.000 de euro pe an. În clădirea Sears Chicago lucrurile stau puţin altfel în ceea ce priveşte preţul pe metru pătrat închriabil de birouri.

Astfel, un metru pătrat de birou are o chirie situată între 160 şi 210 dolari pe lună. În luna iulie a acestui an spaţiile de birouri erau închiriate în proporţie de 85%. De altfel, preţurile practicate în clădirea din Chicago sunt unele sub nivelul chiriilor percepute în spaţiile comerciale din centrul oraşului. Acestea se pot închira, în medie, cu 290 de dolari pe metru pătrat lunar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite