Germania este cea mai sigură piaţă de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce ani la rând a fost ocolită de investitori pentru că nu genera câştiguri rapide, Germania a revenit în atenţia acestora tocmai datorită stabilităţii pe care o oferă. Care este cea mai bună piaţă imobiliară din Europa pentru investiţii? Cu siguranţă nu Spania sau Anglia. Acum, toate privirile se îndreaptă înspre Germania.

Creşterile modeste ale preţurilor proprietăţilor nu au inclus şi Germania în rândul ţărilor cu rate mari de câştig. Investitorii au mizat pe pieţe mature ca Spania, Finlanda, Grecia şi în ultimii ani, tot mai des, pe pieţe emergente precum România. Cei care au făcut afaceri în Germania nu au căutat câştiguri rapide.

Preţurile din rezidenţial au rămas relativ stabile în ultimii trei ani. Un apartament cu două camere dintr-un cartier bun al Berlinului poate fi achiziţionat cu numai 50.000 de euro. În Bucureşti, suma este suficientă doar pentru o garsonieră. În urmă cu trei ani, apartamentul din Berlin costa tot 50.000 de euro, pe când în Bucureşti cu aceeaşi bani puteai cumpăra o locuinţă cu trei camere.

Chiar şi în contextul actual, şansele ca preţurile să scadă în mod spectaculos sunt aproape inexistente, spun analiştii. „Piaţa imobiliară din Germania se schimbă, dar nu radical”, a declarat John Hitchcox, preşedintele companiei imobiliare Yoo, citat de publicaţia „PropertyWise“.

Piaţa hotelieră promite randamente de 14%

Tocmai de aceea, mişcările de pe piaţa financiară nu au avut un impact semnificativ asupra domeniului imobiliar german. La jumătatea anului în curs vânzările de pe sectorul comercial erau mai puţine, dar preţurile nu scazuseră. În continuare, proprietăţile nu dau semne de devalorizare. Dar nici creşterile nu sunt semnificative.

Investitorii care au ales segmentul rezidenţial nu s-au aşteptat să obţină venituri importante din revânzare, ci din închiriere. Doar 42% dintre nemţi deţin o casă în proprietate, iar randamentul investiţional pe acest segment este în medie de 7%. Pe piaţa germană există, încă, o serie de reglementări vizavi de procentul şi de ritmul de creştere al chiriilor.

Munchen în topul profiturilor

Motiv pentru care, investiţia momentului o reprezintă piaţa hotelieră, spun specialiştii. „Germania este ţara cu cele mai multe evenimente şi festivităţi publice din Europa, astfel că atrage lunar turişti care au nevoie de cazare”, spune Mark Bingham, Managing Director Owner Invest, companie specializată în consilierea investiţiilor de tipul buy to let. Randamentul într-o afacere de acest gen este de aproximativ 14%, la un grad mediu de ocupare al unităţii de cazare de numai 50%.

„În topul celor mai căutate destinaţii sunt Munchen, Hamburg şi Berlin”, crede Hitchcox. Munchenul este capitala culturală a ţării, motiv pentru care şi piaţa imobiliară este mai alertă. Preţurile de aici sunt mai mari, iar randamentele din închiriere depăşesc media ţării. Un apartament cu două camere, amplasat la numai cinci minute de mers pe jos de metrou, costă 70.000 de euro.

În urma închirierii acestuia, proprietarul poate obţine un randament de 8%, până la 10%. Valori similare sunt întâlnite şi în Frankfurt. Oraşul este cunoscut drept centrul comercial şi financiar al Germaniei. Cu toate acestea, diferenţele dintre piaţa imobiliară din metropolele nemţeşti sunt minore.

„Aici nu există un oraş dominant aşa cum sunt Londra pentru Marea Britanie şi Barcelona pentru Spania”, subliniază Jonty Crossick, analist în cadrul companiei de consultanţă Ready2Invest.

Mersul preţurilor

Numărul tranzacţiilor de pe piaţa comercială din Europa s-a situat sub aşteptări anul acesta.

În Germania, însă, lucrurile au mers pe făgaşul normal, potrivit German Property Investors. Oraşe precum Hamburg, Berlin, Munchen şi Frankfurt au punctat afaceri notabile pe toate segmentele.

Astfel, un imobil de birouri de 6.000 de metri pătraţi a fost achiziţionat pentru 16 milioane de euro. În Berlin, un investitor instituţionalizat a plătit 40 de milioane de euro pentru 1.100 de apartamente, iar un altul a cumpărat cu 265 de milioane de euro un întreg portofoliu de centre comerciale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite