Franţa, următoarea victimă a crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul tranzacţiilor cu locuinţe din Hexagon a scăzut în primele şase luni ale anului în curs cu 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2007. Cel mai romantic oraş, Parisul, nu mai este atractiv pentru investiţii imobiliare. Analiştii avertizează că preţurile caselor vor scădea cu 15% până la sfârşitul lui 2009.

Pe o piaţă rezidenţială stabilă, precum cea a Franţei, o astfel de veste este un şoc pentru proprietarii de locuinţe. Cu atât mai mult cu cât nu sunt puţini cei care şi-au plasat finanţele într-o proprietate din Hexagon în scop investiţional.

Sectorul locuinţelor a fost şi aici supraîncălzit, spun analiştii. Din 1995 până în prezent, preţurile au crescut cu 210%. Cauzele sunt strâns legate de afluxul de cumpărători străini, mai ales din Marea Britanie, Germania şi Statele Unite ale Americii. În acest timp, englezii au luat practic cu asalt piaţa rezidenţială din Franţa, unde deţin de la studiouri în Paris până la castele medievale pe Valea Loirei. Tocmai din acest motiv, regiuni întregi din Hexagon au ajuns să fie numite generic Mica Britanie.

Preţuri umflate cu 30%

Primele semne de instabilitate au apărut încă de acum doi ani. După ce în 2005 piaţa rezidenţială crescuse cu 13%, un an mai târziu preţurile de tranzacţionare se menţineau la acelaşi nivel. Din 2007 acestea au început să se micşoreze cu până la 5%, potrivit portalului de consultaţii investiţionale Overseas Property Mall. Situaţia nu dă semne de îmbunătăţire. Cel puţin nu anul acesta, când vânzările de case au scăzut în primele şase luni cu aproximativ 25%.

În luna aprilie, Fondul Monetar Internaţional sublina faptul că preţurile locuinţelor din Marea Britanie, Olanda, Irlanda şi Franţa au crescut artificial. Acestea erau cu 30% mai mari decât ar fi fost normal, spuneau specialiştii. Consecinţele nu s-au lăsat mult aşteptate. După Anglia şi Irlanda, unde scăderile de la o lună la alta au devenit o obişnuinţă, a venit rândul Franţei.

Franţa este pusă într-o situaţie cel puţin neobişnuită. Piaţa rezidenţială era considerată foarte stabilă, iar împrumuturile ipotecare au rate fixe aici. Nici piaţa proprietăţilor de lux nu este ferită de efectele crizei financiare.

Chirii mai mici cu 5%

Potrivit unei analize a publicaţiei „Financial Times“, doar locuinţele din centrul Parisului vor întârzia să îşi piardă din valoare. În această zonă, multe dintre apartamente nu sunt locuite de proprietari, dar nici de francezi de rând. Chiriaşii sunt expaţi sau oameni de afaceri. O mare parte din locuinţe sunt închiriate turiştilor.

Închirierea pe termen scurt şi mediu este încă o afacere profitabilă. Proprietarii vor fi, însă, nevoiţi să micşoreze chiriile, în condiţiile în care preţurile caselor vor scădea devenind astfel mai accesibile la cumpărare. Un apartament cu două camere din zone decente ale capitalei Franţei, mobilat şi utilat, cu o terasă de peste 10 metri pătraţi, se închiriază cu sume cuprinse între 800 şi 1.500 de euro. În decurs de un an, chiriile vor scădea cu aproximativ 5% în acest caz.

Nu doar proprietarii sunt afectaţi de criza imobiliară, spun specialiştii. În aceeaşi situaţie sunt şi dezvoltatorii. Sectorul construcţiilor este responsabil de 6% din economia Franţei, cu un procent mai mult decât în Statele Unite ale Americii. Criza a început deja să facă victime de talie mare, precum Bouygues. Valoarea gigantului din construcţii s-a înjumătăţit de la începutul anului.

Mersul preţurilor

O vilă pe un nivel dintr-o zonă decentă a Parisului costă de la 300.000 de euro şi poate depăşi cu uşurinţă 600.000 de euro. Un apartament cu patru camere din centru sare de 1.5 milioane de euro.

Cu aceeaşi sumă poţi achiziţiona, însă, un castel de pe Valea Loirei. De exemplu, un imobil cu 14 încăperi, structurat pe parter şi etaj, cu un teren de 17 hectare, costă doar 1.6 milioane de euro. 

Potrivit „Forbes“, ultimele imobile care îşi vor pierde valoarea vor fi tocmai aceste castele.Preţurile acestor proprietăţi ar putea să scadă cu maximum 3-4% până la sfârşitul lui 2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite