Florida, un paradis imobiliar tot mai accesibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florida, un paradis imobiliar tot mai accesibil
Florida, un paradis imobiliar tot mai accesibil

În regiunea Vero Beach, o casă nou construită, cu patru dormitoare şi o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, costă 187.000 de euro. Ieftinirile masive înregistrate în ultimii ani pot transforma visul de a avea o casă în celebrul stat american într-o realitate.

Sub semnul recesiunii, ultimii doi ani au transformat regiuni celebre ale lumii în ţinte sigure pentru vânătorii de oportunităţi. Este şi cazul unui stat renumit în rândul celor care vor să se retragă din aglomeraţia metropolelor americane.

Într-un complex rezidenţial recent finalizat din regiunea Vero Beach, ultimele şase unităţi pot fi achiziţionate cu un discount de 50% din preţul iniţial şi o reducere de 30% faţă de evaluarea băncii. Spre exemplu, o casă de tip Evergreen din ansamblul Millstone Landing poate fi achiziţionată acum la un preţ de 280.000 de dolari (echivalentul a circa 187.000 de euro). Asta deşi valoarea de piaţă a acesteia este de 400.000 de dolari (267.000 de euro).

Proprietatea dispune de o suprafaţă locuibilă de 410 metri pătraţi, patru dormitoare, trei băi şi poate fi achiziţionată pe baza unui avans de 9.400 de euro. Potrivit lui Michael Johns, managing director al companiei Property Prophets, această ofertă este destinată exclusiv investitorilor străini care vor să achiziţioneze o locuinţă, cel mai probabil în scopul închirierii.

Chiriile, la mare căutare în SUA

Dată fiind perioada de recesiune traversată de economia americană, foarte puţine familii tinere îşi pot permite să achiziţioneze proprietăţi de calitate.

Aşa se explică faptul că majoritatea preferă să închirieze o casă într-o regiune populară decât să cumpere una în zone mai puţin căutate, spune directorul Property Prophets. De obicei, chiriaşii din SUA ocupă o locuinţă pentru cel puţin trei ani, majoritatea caselor fiind scoase pe piaţă nemobilate.

Miami, preţuri mai mici cu 30%

În momentul de faţă, regiunea Vero Beach este foarte populară în rândul tinerelor familii, iar ofertele de închiriere se situează la un nivel scăzut faţă de cerere. În acest context, Johns precizează: „Acum vine partea cea mai bună. În primul an, compania care asigură serviciile de property management plăteşte ipoteca şi toate costurile pentru a găsi un chiriaş, astfel încât investitorul începe să plătească abia la sfârşitul primului an, când locuinţa este deja ocupată de un chiriaş”.

Vero Beach nu este singura zonă din Florida unde un investitor poate porni în căutare de chilipiruri.

În Daytona Beach, spre exemplu, numeroasele case scoase la vânzare de către bănci au transformat piaţa locală într-una în care legea este dictată de cumpărători, arată Realestateproarticles.com.

Potrivit analiştilor, preţurile locuinţelor nu au fost niciodată atât de scăzute. În luna august, acestea au înregistrat un declin de 19% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Ca urmare, vânzările de proprietăţi rezidenţiale au înregistrat un avânt de 20%.

Lucrurile nu par a se opri însă aici. Potrivit unei analize realizate de compania de analize financiare Fiserv, oraşul Miami va înregistra cel mai mare declin al preţurilor medii la nivel naţional. Astfel, casele din această zonă vor costa cu 30% mai puţin până la sfârşitul lunii iunie a anului viitor. Comparativ, de la punctul de vârf al pieţei, înregistrat în iulie 2006, locuinţele din Miami s-au ieftinit cu 48%.

Mersul preţurilor

Până la sfârşitul primei luni de vară din 2010, preţurile medii ale locuinţelor americane vor înregistra un declin de 11,3%, potrivit estimărilor Fiserv. După atingerea acestui punct minim, preţurile se vor stabiliza, înregistrând chiar o creştere de 3,6% în anul următor.

Printre oraşele ce vor fi marcate de o scădere majoră a preţurilor se numără Orlando, Fort Lauderdale, Las Vegas şi Phoenix, cu variaţii de 27%, 26%, 24% şi respectiv 23% până în vara anului viitor.

În primele şase luni ale anului viitor, preţul mediu al unei case din Miami va scădea până la o valoare de 150.500 de dolari (circa 100.700 de euro). În Fort Lauderdale, valoarea unei proprietăţi similare ar urma să ajungă la un nivel de 153.100 de dolari (102.500 de euro).

Potrivit lui Jack McCabe, un analist citat de Miamiherald.com, previziunile Fiserv nu sunt realiste. Acesta estimează că, la nivel naţional, preţurile vor mai scădea cu 10-15% înainte de a atinge un prag de stabilizare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite