Expaţii ţin în viaţă închirierile de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi în această perioadă companiile iau măsuri de limitare a bugetelor, sumele alocate expaţilor sunt suficiente pentru a menţine segmentul chiriilor scumpe. În ciuda situaţiei economice nefavorabile, închirierile rezidenţiale de lux sunt încă destul de solicitate. Preţurile pe acest segment nu au înregistrat scăderi semnificative.

Expaţii sunt cei care susţin piaţa de închirieri a imobilelor rezidenţiale de lux, chiar şi în vreme de criză. Deşi în această perioadă companiile iau măsuri de limitare a costurilor, a bugetelor sau chiar reduceri salariale pentru expaţi, sumele alocate acestora pentru chirii sunt suficiente pentru a menţine segmentul de închirieri de lux în topul activităţii imobiliare de pe piaţa românească.

„Comparativ cu 2008, cererea pe acest segment nu a înregistrat fluctuaţii, deşi au existat mai multe informaţii despre retragerea mai multor expaţi la nivelul pieţei. Am avut şi situaţii de reajustări de bugete în sensul micşorării lor.

În aceste cazuri, mulţi expaţi au optat pentru găsirea unor locuinţe conform noilor bugete”, spune Oana Fâcă, Corporate Senior Consultant al companiei de consultanţă imobiliară ESOP.

Cele mai mici scăderi din piaţă

În condiţiile în care în alte segmente ale pieţei imobiliare s-au consemnat scăderi de peste 50%, sectorul închirierilor rezidenţiale de lux a avut cele mai mici diminuări de preţuri.

„Percepţia generală atât la nivelul proprietarilor, cât şi la nivelul chiriaşilor, este că de la începutul acestui an chiriile au înregistrat o scădere de numai 15% faţă de luna decembrie 2008”, spune Fâcă.

În ansamblu, preţurile de prezentare au rămas aceleaşi ca şi în anul trecut. Costurile ofertei de profil pentru apartamente în blocuri noi, în zona de nord a Capitalei, Dorobanţi, Floreasca, Aviatorilor, Primăverii, Herăstrau se situează între 1.200 şi 1.700 de euro la două camere, între 2.000 şi 2500 de euro la trei camere, între 2.800 şi 3.300 de euro la patru camere şi între 5.000 şi 6.000 de euro pentru un penthouse.

„Ofertele bune sunt limitate, indiferent de piaţă, chiar şi în perioadă de criză. Persoanele interesate ar trebui să profite de ofertele bune existente pe piaţă, iar în momentul în care găsesc ceea ce îşi doresc să şi închirieze, deoarece o astfel de ofertă nu stă mult pe piaţă”, a declarat Bogdan Bărbulescu, Broker Închirieri Regatta.

Relocarea, soluţie de scădere a cheltuielilor

Aceste scăderi au fost influenţate în mod cert de reducerile de buget făcute de companiile multinaţionale. „Motivul principal al scăderii ar fi faptul că marile companii nu mai aduc expaţi în aceeaşi măsură şi se fac reduceri de personal generate de contextul economic.

Un alt aspect pe care l-aş menţiona ar fi că angajatorii doresc să renegocieze cu proprietarii sau să-şi relocheze salariaţii”, afirmă Lavinia Marciuc, Managing Partener în cadrul companiei
de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

În general sunt preferate zone centrale şi ultracentrale când vine vorba de expaţi. Vorbim despe zone din Bucureşti precum Piaţa Victoriei - pentru că este definită de către expaţi drept centru financiar al Bucureştiului şi Dorobanţi - asimilat cu "lifestyle-ul" superior. Ajustarea preţurilor nu are o bază bine definită când este vorba despre expaţi.

Oferta se face din ţară către exterior şi astfel nu există o comparaţie reală de piaţă, tendinţa devenind una pur speculativă.

În general, expaţii ocupă apartamente plătite de către companiile la care lucrează (mai ales cele franceze), iar sumele plătite variază între 1.500 şi 2.000 de euro în medie, fiind oferite în pachetul de expat.

Aceste apartamente care sunt închiriate direct de către companii au în general contractele pe o periodă perioadă cuprinsă între cinci şi zece ani. Aceasta este o piaţă secundară care nu afectează direct piaţa imobiliară şi care are ca principală caracteristică speculaţia. (Dan Ionaşcu Director Departament Evaluări şi Consultanţă, Cushman & Wakefield România)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite