Europa, declin pe termen nedefinit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europa, declin pe termen nedefinit
Europa, declin pe termen nedefinit

În primul trimestru al 2009, volumul investiţiilor de pe Bătrânul Continent s-a ridicat la nici 10% din totalul pe anul trecut: 10 miliarde de euro. Căderea imobiliarului european se dovedeşte mai abruptă decât s-ar fi crezut. Oportunităţi există, dar şi riscurile sunt pe măsură.

„Cumpărătorii sunt pe poziţii, gata să lovească. Piaţa aşteaptă ca banii să curgă, iar preţurile să se stabilizeze.“ Iată câteva dintre previziunile avansate într-un raport de analiză a pieţei imobiliare europene de către PricewaterhouseCoopers (PwC), la începutul lui 2009.

Anul ce tocmai începea se prefigura a fi unul dificil, dar, totuşi, unul plin de oportunităţi – pentru cei care ştiau unde şi ce să caute.

Mai bine de şase luni mai târziu, se pare că aşteptarea se prelungeşte. Pe termen nedefinit. „Dată fiind scăderea continuă a pieţelor europene, investitorii au adoptat, în mod firesc, o atitudine extrem de precaută“, arată cel mai recent raport realizat de DTZ, Money into Property Europe.

Cumpărătorii se concentrează acum asupra acelor oportunităţi foarte concrete, ce rezultă din calitatea proprietăţii, presiunea proprietarului de a vinde şi posibilitatea de a obţine venituri pe termen lung din închiriere.

Revenirea pieţei creditelor, după 2010

În această atmosferă generală de expectativă, valoarea investiţiilor derulate la nivel european a ajuns, în primul trimestru al anului, la 10 miliarde de euro.

Scăderea este dramatică în comparaţie cu anii trecuţi, potrivit datelor DTZ. În 2008, a fost înregistrat un volum al tranzacţiilor de 110 miliarde de euro, iar în 2007 un total de 229 miliarde de euro. „Ne aflăm într-un context economic mult mai dificil decât am fi crezut anul trecut. Condiţiile sunt încă foarte grele pentru industria de real estate“, arată specialiştii DTZ.

În completarea acestei afirmaţii vin rezultatele unui sondaj realizat recent de companie. Potrivit acestuia, 60% dintre instituţiile finanţatoare cuprinse în studiu nu se aşteaptă la o revenire substanţială pe piaţa împrumuturilor decât după 2010. În plus, specialiştii companiei anticipează o continuă scădere a chiriilor spaţiilor de primă calitate din Europa pe parcursul lui 2009 şi 2010, înainte ca acestea să revină pe creştere, în 2011-2012.

Doar cei curajoşi investesc

Este cât se poate de clar, aşadar, că 2009 se prezintă în continuare ca un an extrem de dificil pentru piaţa imobiliară europeană, atât din perspectiva investitorilor, cât şi din cea a chiriaşilor.

„Deşi vom asista la o întoarcere a valorilor pozitive pe pieţele Europei continentale, finanţarea rămâne o problemă şi ar putea funcţiona ca o barieră în calea revitalizării activităţii pe segmentul proprietăţilor comerciale, atât pe pieţele europene, cât şi în lume“, subliniază Magali Marton, directorul departamentului de cercetare pentru Europa continentală şi Orientul Mijlociu în cadrul DTZ.

În momentul de faţă, estimează analiştii companiei, numai birourile din regiunea City of London oferă investitorilor posibilitatea de achiziţie a unor proprietăţi la preţuri atractive. În următoarele 18 luni, vor atinge o valoare corectă de tranzacţionare şi proprietăţile din regiunea londoneză West End, Madrid şi Paris.

Potrivit studiul realizat de PwC, Parisul se situează abia pe al patrulea loc într-un top al celor mai bune destinaţii pentru investiţii în 2009, în timp ce Londra ocupă a 11-a poziţie. Pe primele trei locuri se situează oraşele Munchen, Zurich şi Hamburg. „Deşi oportunităţile există la orizont, achiziţiile într-o piaţă în declin sunt pentru cei curajoşi, iar condiţiile se vor menţine provocatoare pe termen scurt şi mediu“, concluzionează analiştii DTZ.

Mersul preţurilor

Potrivit datelor PwC, preţurile proprietăţilor britanice au înregistrat cel mai dramatic declin anul trecut, în valoare de 31% faţă de vârful atins în 2007. în plus, pe parcursul acestui an, analiştii estimează că preţurile vor scădea cu încă 24%. 

Preţurile caselor spaniole nou-construite au scăzut, în primul trimestru al lui 2009, cu 7,6%, după un declin de 5,4% în ultimul trimestru al 2008. Potrivit www.opalesque.com, analiştii estimează, pe parcursul acestui an, o rată de scădere de două cifre.

În Bulgaria, preţurile locuinţelor se apropie de nivelul din 2007, arată o analiză a Raifeissen Real Estate, citată de www.propertywisebulgaria.com. La ora actuală, cele mai căutate locuinţe au preţuri cuprinse între 50.000 şi 70.000
de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite