Europa: Chiriile scad, randamentele cresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zagreb, Birmingham şi Haga sunt singurele oraşe în care chiriile au crescut.Chiriile în sectoarele de birouri, retail şi industrial au scăzut în prima parte a acestui an în toată Europa. În schimb însă, yield-urile au crescut în toate zonele continentului.

Pe segmentul birourilor, indexul chiriilor prime a scăzut în Europa în primul trimestru din 2009 cu 3,4%, rata anuală de creştere ajungând la minus 4,1%, arată un studiu al companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis Eurisko.

28 din cele 48 de amplasamente incluse în studiul menţionat au înregistrat o scădere a chiriilor prime, unul a înregistrat creştere, iar 19 au rămas neschimbate.

Cea mai mare scădere a avut loc în Kiev - o diminuare de 33% până la 357 de euro pe metru pătrat pe an şi Moscova - o depreciere de 20% până la  918 euro pe metru pătrat pe an. Singura creştere s-a consemnat în Zagreb, unde chiriile au crescut cu 0,8%, până la 211 euro pe metru pătrat pe an.

Şi domeniul de retail a avut de suferit la capitolul chirii pentru zona EU-15, respectiv statele europene Austria, Belgia, Denmarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Indexul pentru EU-15 a scăzut cu 1,3% în primul trimestru.

Un singur amplasament a înregistrat o creştere a nivelului chiriei prime, 13 au înregistrat un declin şi 29 au rămas neschimbate.

Sectorul industrial, cel mai afectat

Cea mai mare scădere s-a consemnat în Varşovia, cu o diminuare de 33% până la 960 de euro pe metru pătrat pe an. Singura creştere s-a consemnat în Birmingham, unde chiriile au crescut cu 9%, până la 1.669 de euro pe metru pătrat pe an. Sectorul industrial a avut de asemenea diminuări. Indicele pentru chiriiile din industrial pentru zona EU-15 a scăzut cu 2.2% in primul trimestru, ducând rata anuală de creştere la minus 4.6%

24 dintre cele 43 de oraşe incluse in studiu au arătat un nivel stabil al chiriei prime, 18 au înregistrat o diminuare a nivelului şi unul o creştere. Cele mai semnificative scăderi au apărut la Kiev, cu o reducere de 22% până la 64 de euro pe metru pătrat pe an. Singura creştere a fost înregistrată în Haga, unde chiriile au crescut cu 8,3% până la 65 de euro pe metru pătrat pe an.

Moscova, campioană la închirieri

Indicele yield birouri pentru zona EU-15 a crescut cu 19 puncte de bază, prin urmare este cu 107 puncte de bază mai mare decât acum un an. Cea mai mare creştere a fost consemnată în Moscova, unde yield-urile au urcat cu 150 de puncte de bază, până la 11,5%. Sofia, Zagreb, Budapesta, Bucureşti şi Belgrad au înregistrat fiecare un avans cu 100 de puncte de bază.

Indicele yield retail pentru acceaşi zonă a crescut cu 24 puncte de bază în primul trimestru, prin urmare este cu 98 puncte de bază mai mare decât acum un an. 30 din cele 42 de amplasamente incluse în studiu au arătat mişcari ascendente ale yield-ului, 12 au rămas neschimbate şi niciuna nu a înregistrat scăderi.

Indicele yield industrial a crescut cu 32 de puncte de bază, prin urmare este cu 120 puncte de bază mai mare decât acum un an. La fel ca şi în sectorul retail, cea mai mare creştere, cu 150 puncte de bază, a fost înregistrată în Bucureşti şi în Moscova, până la 13.5% şi respectiv 10%.

Mersul preţurilor

Preţurile anuale de închiriere ale spaţiilor de birouri din Europa s-au plasat anul trecut la nivelul de 830 de euro pe metru pătrat în Paris, 1.113 euro pe metru pătrat în Londra, 450 de euro pe metru pătrat în Frankfurt sau 264 de euro pe metru pătrat la Berlin. Faţă de anul 2007, preţurile au mai scăzut, însă nu ajuns la niveluri foarte joase. Spre exemplu, în Berlin şi Frankfurt preţul pe metru pătrat de birou a rămas la acelaşi nivel, respectiv 264 euro şi 450 euro, conform BNP Paribas Real Estate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite