Europa Centrală şi de Est, investiţii în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea medie a tranzacţiilor din regiune s-a diminuat până la 55 milioane de euro. La nivelul întregii regiuni, s-au realizat în 2008 numai 160 de tranzacţii majore de proprietăţi, ceea ce arată o scădere de peste 43% faţă de anul anterior.

Valoarea totală a investiţiilor  de anul trecut din Polonia, Ungaria, Cehia, Rusia şi Ucraina s-a ridicat la aproximativ 8,9 miliarde de euro, conform unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox Research. Dintre toate ţările prezente în studiu, Rusia a înregistrat cele mai multe tranzacţii şi chiar creşteri ale volumului investiţiilor.

Scăderea consemnată încă din anul 2007 arată în continuare incertitudine şi riscuri ridicate pentru toată Europa Centrală şi de Est (ECE). Până în prezent, capitalul total alocat pentru pieţele studiate a atins aproximativ 50 miliarde de euro. Cele mai mari investiţii s-au înregistrat în Ungaria, Ucraina şi Cehia.

Valoarea medie a tranzacţiilor din regiune a continuat să scadă, de la 85 milioane de euro în 2006 la 55 milioane de euro în 2008. Cota-parte a acestor tranzacţii înseamnă peste 100 milioane de euro şi a crescut de la 52% în 2007 la 60% în 2008, cu Rusia în prim-plan.

Birourile, cel mai tranzacţionat segment

Achiziţiile realizate de investitorii locali au crescut de la 16% în 2007, la peste 22% în 2008, cu cea mai mare parte a activităţii rulate în Rusia, Ucraina şi Cehia. Spaţiile de birouri au continuat să fie segmentul cel mai activ şi tranzacţionat şi reprezintă peste 50% din capitalul investit în anul 2008. Şi asta pentru că, dintre toate sectoarele de piaţă, cel al birourilor reprezintă segmentul cu cei mai puţini factori de risc, potrivit studiului DTZ.

Proprietăţile de retail au constituit 34% din totalul volumului tranzacţiilor, aproximativ la fel cu anul precedent. Cota de piaţă a spaţiilor logistice şi  industriale a scăzut de la 11,2% în 2007 la 6,3% în 2008, în timp ce, la nivel de portofoliu al celor două sectoare de piaţă, cota a scăzut de la 10,6% la 8,7%.

La capitolul spaţiilor de logistică şi  spaţiilor industriale Rusia a rămas la acelaşi nivel din 2007 al volumului de investiţii, reprezentând peste 55% în acest sector din întregul capital al regiunii. Dintre toate ţările implicate în studiu, Rusia a dominat şi piaţa de birouri, cu un procentaj de aproximativ 48% din totalul investiţiilor realizate anul trecut.

Cehia, diminuare cu 14%

De asemenea şi în Polonia segmentul de birouri a fost unul activ, deşi ponderea acestora a scăzut cu peste 30% în 2007 şi cu 25% în 2008.

Şi Cehia a înregistrat un trend pozitiv pe spaţiile de birouri, comparativ cu alte segmente, chiar dacă şi aici procentajul a scăzut cu 14% anul trecut. Şi în cota investiţiilor în spaţiile de retail tot Rusia a fost lider de piaţă pe investiţii,  cu 53% din totalul investiţiilor.

Din acest punct de vedere Polonia a înregistat o scădere drastică a volumului de investiţii, respectiv cu aproximativ 45% în 2007 şi peste 15% în 2008. La nivelul întregii Europe, piaţa germană a rămas cea mai atractivă pentru investitori, reprezentând 31% din capitalul alocat pentru întreaga regiune.

Mersul preţurilor

Cele mai mari investiţii au fost realizate pe piaţa rusească în sectorul birourilor, respectiv peste 570 milioane de euro, valoare rulată în totalitate de investitori germani.

În Cehia s-au investit peste 235 milioane de euro tot în spaţiile de birouri, bani investiţi de asemenea de germani. Tot în Cehia, investitori britanici au rulat peste 125 milioane de euro în spaţii comerciale şi de retail. În Polonia, tot pe retail, americanii au investit anul trecut peste 80 milioane de euro în 12 spaţii comerciale, potrivit DTZ Echinox Research.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite