Estul Capitalei, birouri pentru IT şi distribuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Estul Capitalei, birouri pentru IT şi distribuţie
Estul Capitalei, birouri pentru IT şi distribuţie

Accesul facil la centrul capitalei şi la autostrada Soarelui este principalul avantaj al zonei. Oferta mică existentă ridică preţurile chiriilor la niveluri apropiate celor din clădirile de birouri din vest. Momentan, în est există o singură clădire office.

O nouă atracţie pentru dezvoltatorii de spaţii de birouri este reprezentată de partea de est a Bucureştiului, care anul trecut a cumulat aproximativ 6% din livrările anului trecut, conform unui raport realizat de compania de consultanţă imobiliară CBRE Eurisko.

Zona s-a făcut remarcată şi atractivă prin câteva elemente. „Datorită accesului facil la centura capitalei, dar şi la autostrada Soarelui, mai multe firme de distribuţie s-au orientat către zona de est a Bucureştiului pentru a închiria birouri”, spune Paul Harangozo, Office Agency al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield. Până în prezent, nu s-au înregistrat închirieri comparative cu cele din celelalte zone ale Capitalei, deoarece în acest moment clădiri noi cu facilităţi de clasă A încă nu sunt atât de multe.

Chirii estimate între 14-16 euro pe metru pătrat

 „În prezent,  nu există decât o singură clădire de birouri cu facilităţi de clasă A, respectiv Rams Business Center, în zona Pantelimon. Aici chiriile sunt preconizate la 14, maximum 16 euro pe metru pătrat”, spune Harangozo.

Pentru suprafeţe mai mari de 1.000 de metri pătraţi, chiriile scad la aproximativ 12 -12,5 euro pe metru pătrat, potrivit Cushman & Wakefield. În vestul Bucureştiului, unde stocul existent de clădiri de birouri clasa A este de circa 150.000 metri pătraţi, chiriile pe metru pătrat se situează în intervalul 12-14 euro.

Restul stocului de spaţii de birouri din est este constituit din clădiri vechi de 10-20 de ani, încadrate la clasa C. În zonă mai există alte două proiecte, în cartierul Vitan, în diferite stadii de dezvoltare. SunPlaza dispune de o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 7.000 de metri pătraţi,în timp ce Martifer are circa 20.000 de metri pătraţi disponibili pe faza de proiect. Proiectul Sunplaza este în prezent amânat cu un an, iar Martifer este în fază de proiect.

Firmele cu mulţi angajaţi în est

Consultantul Cushman & Wakefield recomandă această zonă pentru desfăşurarea activităţii de birouri companiilor cu un număr mare de angajaţi, din domeniile distribuţie şi IT. „Motivele sunt simple, există transport în comun foarte bine dezvoltat, metrou, tramvaie şi autobuze. Şi problema arzătoare a locurilor de parcare pare fi rezolvată aici”, explică acesta.

Noile spaţii de birouri finalizate în 2008 păstrează acelaşi specific al anului 2007, supremaţia aparţinând tot zonei de nord. Aproximativ 46% din spaţiile debirouri finalizate anul trecut au fost în nordul Bucureştiului, incluzând aici zonele Băneasa, şoseaua Bucureşti - Ploieşti şi Pipera, dar şi şoseaua Pipera-Tunari. Cele mai mari clădiri de birouri livrate în nord sunt Upground Office Building - Faza 1, Twin Towers Barba Center - TowerB şi Conect III, arată sudiul CBRE Eurisko.

Paralelă cu pieţele internaţionale

Spaţiile de birouri din capitala Ungariei, Budapesta, au avut de suferit încă din anul 2007, când criza financiară a pătruns aici. Preţurile de închiriere pe metru pătrat sunt acum comparabile cu cele din capitala noastră. În 2008, investitorii ocoleau piaţa imobiliară din Ungaria, unde ca şi în alte capitale europene zona centrală a fost cea mai atractivă din punct de vedere al închirierii spaţiilor de birouri pentru jucătorii mari prezenţi pe această piaţă.

Conform ultimului raport Colliers referitor la piaţa imobiliară maghiară, realizat spre sfârşitul anului trecut, cu toate că efectele crizei au fost majore, cererea pentru spaţii de birouri rămânea stabilă în al treilea trimestru al lui 2008, iar clădirile de categorie A erau închiriate sau în curs de închiriere, la acel moment. Comparativ cu alte capitale europene precum Varşovia, sau Praga,  Budapesta nu este cel mai scump oraş din Europa Centrală.

image

Clădirile de birouri din zona de est a Bucureştiului mai au avantajul numeroaselor locuri de parcare

image



Paul Harangozo, Office Agency

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite