Dezvoltatorii reduc turaţia la ralanti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai uşor de construit şi de vândut, ansamblurile de mici dimensiuni au fost vedetele ultimului târg imobiliar desfăşurat în Capitală. Doar două dintre cele şapte noi proiecte lansate la Târgul Imobiliar Naţional au mai mult de 100 de unităţi locative.

Încă din a doua jumătate a lui 2008, istoria lui 2009 părea deja scrisă. Un an în care lansările de noi proiecte aveau să fie doar o amintire a anilor trecuţi.

Asta în vreme ce principala preocupare a developerilor avea să fie aceea de a vinde zecile de locuinţe rămase în cadrul unor ansambluri terminate sau foarte aproape de finalizare.

Ediţia de primăvară a Târgului Imobiliar Naţional aduce însă cu sine primele semne ale prăbuşirii acestei imagini statice.

Proiecte gata într-un an

Contrar aşteptărilor, aceasta a inclus şapte noi proiecte. Dintre acestea, doar două sunt ansambluri de 300-400 de unităţi, în timp ce restul de cinci au mai puţin de 100 de locuinţe. Preţurile ce gravitează în jurul a 1.000 de euro pe metrul pătrat pentru clasa medie reprezintă principalul lor atu.

Printre noile ansambluri rezidenţiale prezente la TIMON se numără Titan Atlantic Residence, o investiţie de 2,5 milioane de euro. În cele trei luni de când este lansat pe piaţă, 30% din totalul de 48 de apartamente au fost deja vândute. Preţul unei garsoniere este de 36.000 de euro, iar valoarea unui apartament de două camere variază între 69.000 şi 85.000 de euro (cu TVA inclus).

Dragoş Bălan, asociat în cadrul DDA Land Invest, spune că, în afară de preţurile mici, un alt avantaj oferit de acest ansamblu constă în perioada redusă necesară pentru construcţia acestuia. Începute în această lună, lucrările la complex se vor finaliza până la data de 15 decembrie, spune Bălan. Atlantic Construct, compania dezvoltatoare, mai are în plan, tot pentru anul acesta, dezvoltarea unui alt proiect, de 70 de unităţi, în zona Drumul Sării.

34.000 de euro, o garsonieră nouă

Cea mai ieftină locuinţă scoasă la vânzare în TIMON este o garsonieră de 32 de metri pătraţi, al cărei preţ se ridică la 34.000 de euro (cu TVA inclus). Aceasta este situată în cadrul unui alt ansamblu rezidenţial de mici dimensiuni. Red House, primul proiect dezvoltat de Apulum 94, cu o investiţie de 450.000 de euro, va fi gata în martie 2010.

Din cele 14 unităţi locative ale complexului (8 garsoniere şi 6 apartamente cu două camere), trei au fost deja vândute, chiar înainte de lansarea oficială a proiectului. Potrivit lui Ioan Sorin Roşu, planurile companiei continuă. Pentru anul viitor, aceasta intenţionează să construiască un alt complex de mici dimensiuni, în zona Prelungirea Ghencea.

Ansambluri mici, pentru middle şi high-class

Olteniţei Residence este un alt proiect nou lansat în cadrul TIMON, cuprinzând 64 de unităţi, dintre care 14 apartamente sunt rezervate deja. O garsonieră costă 39.000 de euro la gri, în timp ce un apartament similar, însă de două camere, se ridică la 49.500 de euro. La un preţ pe metru pătrat de 780 de euro, proiectul se adresează populaţiei cu venituri mici.

Varianta mai puţin riscantă a dezvoltării unor proiecte mici este adoptată şi pe segmentul mediu plus şi lux. În această categorie este inclus Parâng Residence, un bloc cu 12 apartamente, de două şi trei camere, promovat ca „exclusivist”.

Dacă suprafaţa pentru cel dintâi tip de locuinţă este de 85 de metri pătraţi, la cel de-al doilea se ridică la 150 de metri pătraţi. Preţurile se încadrează între 1.500 şi 2.500 de euro pe metrul pătrat, potrivit proprietarului blocului, Vlad Gheorghiu.

Greu de vândut

Complexul Confort City, care cuprinde 1.680 de locuinţe, este vândut momentan în proporţie de 50%, deşi va fi gata integral până la sfârşitul acestui an. Pentru a contracara noua situaţie din piaţă, developerul oferă discounturi de 30%-40% din valoarea iniţială a locuinţelor.

Din cele 470 de apartamente din ansamblul Primăvara, din Ghencea, mai sunt disponibile 80. Deşi preţul este de 920 de euro pe metrul pătrat, plus TVA, vânzările merg greu. Ianuarie şi februarie au fost caracterizate de acalmia obişnuită, iar în martie au fost vândute doar trei apartamente, spune Raluca Oprescu, director de vânzări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite