Deficit acut de lichidităţi în Dubai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Emiratelor Arabe Unite vor emite obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de dolari pentru salvarea pieţei imobiliare. Infuzia de capital vine pe fondul crashului pe care îl traversează Dubaiul. Preţurile în scădere, uneori cu până la 50%, au decimat investitorii speculativi.

Nu demult nucleul boom-ului economic al Arabiei, Dubaiul este acum cea mai mare victimă, la nivel mondial, a declinului imobiliar. Pentru că majoritatea proiectelor imobiliare de aici au fost finanţate din împrumuturi, oficialii UAE au decis emiterea de obligaţiuni pe termen lung în valoare de 20 de miliarde de dolari. Prima rată, de 10 milioane de dolari, a fost subscrisă în întregime de banca centrală a UAE, potrivit publicaţiei americane „The Wall Street Journal”.

Emisiunea de obligaţiuni, ce oferă un yield (randament) de 4% pe an, va furniza Dubaiului „lichiditatea necesară”, speră oficialii Emiratului. Analiştii economici şi investitorii se îndoiesc totuşi de capacitatea Dubaiului de a returna împrumuturile contractate, în condiţiile în care proiectele imobiliare colos, care au înghiţit miliarde de dolari, s-au devalorizat foarte mult.

Recuperatorii au afaceri prospere

Infuzia de capital vine pe fondul crashului pe care îl traversează Dubaiul. Preţurile în scădere, uneori cu până la 50%, au decimat investitorii speculativi, a căror intenţie nu viza plasamente pe termen lung pe această piaţă. Vânzările au îngheţat şi odată cu ele şi lichidităţile developerilor. Aceştia concediază masiv muncitorii din construcţii, anulează proiecte sau amână investiţii de miliarde de dolari. Ca şi în România, băncile nu mai sunt atât de darnice cu dezvoltatorii şi cumpărătorii locali.

„Dintr-o dată, vânzările s-au oprit, iar când investitorii au solicitat finanţare bancară, au aflat că aceasta îngheţase”, spune Saleh Muradweij, director companiei Drake & Scull. Tocmai de aceea, potrivit firmei de avocatură DLP Piper, pe piaţa imobiliară din Dubai recuperatorii de creanţe sunt acum foarte ocupaţi.

“Am ajuns să ridicăm aproximativ 20 de maşini pe lună de la proprietarii aflaţi în imposibilitate de plată. În lunile anterioare, numărul acestora nu depăşea şapte unităţi”, spune Basha Abdul Qader, general manager al unei firme de colecatare de debite din Dubai.

70.000 de locuinţe noi

Sectorul imobiliar din Emirate a crescut într-un ritm fabulos, din 2002 până anul trecut, când şeicul Mohammed a început să construiască primele proiecte în parteneriat cu investitori străini. Această mutare a ademenit cei mai importanţi jucători de pe piaţa de profil din Europa şi Statele Unite, astfel că preţurile proprietăţilor şi construcţia de noi unităţi au explodat. Anul trecut, au fost finalizate mai mult de 50.000 de locuinţe în Dubai, potrivit unui studiu al băncii EFG-Hermes.

Pentru 2009 sunt aşteptate încă 70.000 de unităţi. “Toate aceste proiecte, în care au fost investite miliarde de dolari, au fost în sfârşit finalizate. Problema proprietarilor este faptul că imobilele lor sunt goale”, rezumă situaţia Robert Macnair, director de vânzări al companei Elysian Real Estate.

Profit de 25% din fliping

Până anul trecut, investitorii care au pariat pe real estate-ul arab au avut de câştigat cu vârf şi îndesat. Un astfel de caz este cel al lui Zahir Safi, care în 2006 a emigrat de pe coasta Mediteranei, din Liban. A ales Dubaiul şi imediat a început să facă bani din specula cu locuinţe. În 2007, Safi a cumpărat cinci apartamente în cadrul unui proiect rezidenţial nou, pe care le-a revândut în scurt timp. În urma tranzacţiei a scos un profit de 25% din suma alocată iniţial. De atunci au urmat o serie de alte achiziţii, toate soldate cu mari câştiguri.  

Mersul preţurilor

Preţurile apartamentelor şi vilelor din Dubai au crescut cu 65% în prima jumătatea a anului trecut, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Colliers International. La scurt timp, în luna noiembrie, preţurile de strigare au intrat pe o pantă descendentă. Prima de acest fel de la intrarea pe piaţă a investitorilor străni. În ultimul trimestru al lui 2008, pretenţiile proprietarilor s-au redus cu 8%, potrivit companiei de consultanţă.

Cele mai afectate proprietăţi au fost cele exclusiviste. În prezent, un apartament cu un dormitor care în vara anului trecut costa 685.000 de dolari, este scos la vânzare pentru mai puţin de jumătate din această sumă.

Cu 65% au crescut preţurile apartamentlor şi vilelor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite