Cumpăr sau nu acum casă pe credit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cea mai mare parte a populaţiei, decizia de a achiziţiona o casă se leagă strâns de posibilitatea contractării unui credit. Adoptarea noilor norme BNR de la începutul lunii octombrie promite să rescrie datele fundamentale pentru majoritatea potenţialilor cumpărători.

Noile norme vor scădea şi mai mult preţurile

Marian Micu, Director Casa Voastră

“Din punctul de vedere al achiziţiilor imobiliare, este o perioadă bună pentru a cumpăra (prin credit - n. red.), deoarece preţurile au scăzut, se poate negocia mai mult etc.” Altfel stau însă lucrurile din perspectiva pieţei bancare. „Ţinând cont de situaţia internaţională, băncile îşi vor lua măsuri suplimentare de precauţie.”

Astfel, la începutul lunii octombrie, BNR va reseta normele de acordare a creditelor. Ca urmare, o bună parte dintre cei care sunt acum solvabili pentru acordarea unui credit, în scurt timp nu vor mai întruni condiţiile pentru aceasta – cel puţin nu pentru aceeaşi sumă. Astfel, valoarea creditului acordat va scădea şi cu până la 40%. Cu alte cuvinte, dacă până la adoptarea noilor norme, un client putea primi 100.000 de euro, acum va trebui să se “mulţumească” doar cu 60.000 de euro.

În momentul de faţă, e destul de târziu pentru a mai contracta un credit potrivit vechilor reguli de creditare, întrucât demersul pentru acordarea acestuia durează aproximativ trei săptămâni. În plus, şi dosarele aflate momentan în curs de desfăşurare vor trebui să se încadreze în noile norme, dacă aprobarea va depăşi momentul adoptării acestora. Va urma apoi o perioadă de cel puţin o lună în care băncile vor căuta noi alternative pentru acordarea creditelor.

Un aspect pozitiv al adoptării noilor norme este că acestea vor duce la o nouă resetare a preţurilor din real estate-ul autohton. „Piaţa este în continuare într-o scădere înceată, dar constantă”. Până în iarnă, preţurile pentru apartamentele construite până în 1980 vor putea ajunge la 1.500-1.600 de euro metrul pătrat.

Scumpirea finanţării, tendinţa generală pe plan internaţional

Raluca Dobre, Analist financiar  IpoteciDirect

“Momentul potrivit pentru contractarea unui credit ipotecar îl dictează nevoia unei locuinţe. Condiţiile pieţei bancare şi ale celei imobiliare pot numai să faciliteze sau să îngrădească accesul la o casă.

Din punctul de vedere al pieţei bancare, nu este cel mai bun moment să te îndatorezi, pentru că, pe fondul creşterii constante a preţului creditului din ultimul an, BNR a intervenit şi a înăsprit şi mai mult condiţiile de acordare a creditelor”. În acest context, solicitanţii vor fi nevoiţi, pe de o parte, să ia credite mai scumpe şi, pe de altă parte, să se adapteze unui grad de îndatorare personalizat, care foarte greu va mai putea atinge 70% din veniturile obţinute.

“Astfel că marea majoritate a celor care vor aplica pentru un credit vor obţine o sumă maximă în scădere faţă de cea care putea fi obţinută în urmă cu un an. Nici în viitorul apropiat, pentru următoarele trei-şase luni, băncile nu vor opera scăderi ale costurilor creditului, pentru că efectul de bază pe piaţa financiară internaţională şi internă este de scumpire a costului finanţării.

 Pe piaţa imobiliară, într-adevăr, preţurile apartamentelor vechi sunt în uşoară scădere, tendinţa descrescătoare urmând a se păstra în următoarea perioadă. Este adevărat că preţurile de la finalul acestui an vor fi ceva mai scăzute decât cele practicate în urmă cu un an, însă cred că este vorba de o conjunctură. Preţurile nu au condiţii favorabile pentru a scădea foarte mult, din cauza raportului dintre cererea şi oferta de locuinţe, care în continuare atârnă greu pe cerere.

Aşadar, dacă nevoia pentru bunul imobil este acută, atunci este momentul potrivit să contractezi un credit”. În situaţia în care costurile cu finanţarea vor scădea, iar clientul va avea în continuare rate foarte mari, acesta va putea apela oricând la o refinanţare.

„Peste 5 ani, dobânzile vor fi mai mici”

Ionuţ  Dumitru, Economist-şef Raiffeisen Bank România

Odată cu adoptarea noilor norme ale BNR, gradul de îndatorare acordat de bănci va scădea cu circa 10%. Cel mai mare nivel va fi permis pentru lei, apoi pentru euro şi, în cele din urmă, pentru franci elveţieni.

Aceasta deoarece politica Băncii Naţionale este de a încuraja creditele în moneda naţională, în defavoarea valutelor, în special a celor exotice. Ca şi până acum, decizia de achiziţionare a unei locuinţe prin credit rămâne una subiectivă, determinată de o serie de factori personali. „Fiecare îşi face propriile calcule, fiecare ştie ce putere de cumpărare are. Dacă cineva are nevoie de o locuinţă, va cumpăra”.

Din punctul de vedere al evoluţiei ratelor dobânzilor, pe termen mediu şi lung perspectivele cumpărătorilor se întrevăd pozitive. Aceasta deoarece tendinţa generală a economiei româneşti este de convergenţă cu cea din zona euro. Aici, rata medie a dobânzii este de 4,25%, faţă de 10,25% în România.

„Peste cinci ani, dobânzile vor fi cu siguranţă mai mici”. Această tendinţă de scădere se va manifesta în special pentru lei, dobânzile la euro fiind, în momentul de faţă, relativ stabile.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite