Cum va evolua preţul locuinţelor vechi în 2010?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie, nicio locuinţă nu va mai putea fi vândută fără certificatul energetic. Piaţa apartamentelor vechi ar putea primi o nouă lovitură anul viitor. Locuinţele neizolate cresc preţul întreţinerii, lucru de care este interesat orice cumpărător.

Mai citiţi şi: Casele vechi neizolate, mai ieftine din 2010

Începând cu anul viitor, clădirile vor fi împărţite, în funcţie de consumul energetic, în şapte categorii, de la A la G. Clasa A reprezintă un consum de circa 160 de kilowaţioră pe metru pătrat anual, iar G un consum de aproximativ 5.000 de kilowaţioră pe metru pătrat anual.„Majoritatea blocurilor vechi din România se clasifică în acest moment între C şi D şi sunt aduse prin reabilitare termică în zona B sau A” spune Emilia Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).

O nouă metodă de comparaţie

Cumpărătorii de apartamente vor avea în acest fel un indicator în plus după care vor evalua preţul unei locuinţe, pe lângă „clasicele” comparaţii cu preţul zonei sau rezistenţa seismică a clădirii. Este de presupus că un client potenţial va acorda o atenţie sporită gradului de izolare termică şi va încerca să scadă preţul de achiziţie pe baza acestui argument. Preţurile apartamentelor situate în blocurile vechi neizolate termic vor fi ameninţate astfel de scăderi, comparativ cu clădirile similare cu un certificat energetic de clasă A sau B.

„Acest certificat energetic are, în primul rând, un rol informativ: ajută la estimarea costurilor cu încălzirea pentru o locuinţă, deci la determinarea preţului plătit pentru întreţinere, lucru de care este interesat orice cumpărător”, consideră Emilia Cerna Mladin.

Auditorul, greu de găsit

Românii care doresc să-şi vândă casa vor fi nevoiţi să apeleze la serviciile unui auditor certificat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. În România există în prezent doar 700 de audi­tori energetici. Acum, orice proprietar poate obţine un certificat energetic în maximum trei zile, dacă prezintă cartea tehnică a imobilului. De la începutul lui ianuarie, obţinerea actului fără de care clădirea nu va putea fi construită, vândută sau închiriată va dura minimum 30 de zile.

Rolul auditorului energetic este de a face expertiza tehnică a clădirii şi de a întocmi un raport de expertiză energetică a clădirii. Expertiza tehnică presupune măsurarea suprafeţelor clădirii, controlul anvelopei clădirii, confruntarea facturilor la utilităţi şi multe altele. Preţul pentru eliberarea unui certificat energetic variază, în funcţie de suprafaţa clădirii, între unu şi patru euro pe metru pătrat. 

Nu există norme metodologice

În ceea ce priveşte aplicarea noii legi, Emilia Cerna Mladin nu ştie cum va funcţiona aceasta în cazul apartamentelor vechi, deoarece Guvernul nu a emis nor­mele meto­dolo­gice pentru auditarea energetică a ace­s­tora. „Ori vom avea o lege de care n­imeni nu va ţine cont, ori vor apă­rea certificate frauduloase”, crede preşe­dintele AAEC.

Dacă la nivel european s-a sugerat luarea unei locuinţe etalon, după care să fie efectuat auditul întregului fond locativ, în cazul României situaţia este mai dificilă, din cauza diferenţelor mari care există între uzura imobilelor. „Fondul locativ din România reprezintă o gaură neagră din punct de vedere al consumului energetic, în condiţiile în care 40% din energia totală este consumată în diverse clădiri“, spune Ioan Popp, preşedintele dezvoltatorului Impact.

Concluzia este că situaţia legislativă creată ridică multe întrebări pentru proprietarii de apartamente în blocurile vechi.

Zece ani de valabilitate

Certificatul energetic, care trebuie înoit la fiecare zece ani, va conţine date despre starea termică şi energetică a clădiri şi a instalaţiilor aferente, precum şi indici specifici vizând utilizarea raţională şi eficienţa clădirii ca urmare a aplicării unor soluţii de reabilitare şi modernizare energetică. Actul energetic este compus din două pagini. Prima pagină conţine nota dată de către auditor, care începe de la 10 la 100.

Spre exemplu, o notă de 76 va însemna că acea clădire are o eficienţă energetică foarte redusă. O clădire cu un coeficient energetic bun trebuie să aibă în jur de nota 95. Pagina a doua specifică nota pe care clădirea ar putea-o obţine în cazul în care ar fi luate măsurile prevăzute de către auditor, care este obligat să sugereze anumite lucrări tehnice care pot scădea consumul energetic.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite