Criza poloneză este în stare latentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime din oferta imobiliară poloneză e reprezentată de apartamente construite între 1970 şi 1990. Locuinţele construite în ultimii zece ani reprezintă 30% din total. În trimestrele trei şi patru ale anului trecut, scăderea vânzărilor de proprietăţi imobiliare poloneze a început să se accentueze, pe fondul situaţiei economice nefavorabile.

Deşi în perioada menţionată reducerea volumului de tranzacţii de proiecte rezidenţiale era evidenţiată, în opinia Comisiei Europene, Polonia s-a bucurat anul trecut de o situaţie relativ bună. Dezvoltatorii polonezi au atins acum doi ani  o valoare maximă a capacităţii de construcţie.

Jumătatea anului 2007 a coincis însă cu pătrunderea crizei şi în real-estate-ul polonez. Piaţa imobiliară din Polonia a înregistrat cel mai mare avânt în perioada 2006-2007. Această evoluţie a condus la apariţia unui număr de peste 163.000 unităţi locative rezidenţiale livrate în 2008,  conform datelor publicate recent de Centrul Statistic polonez.

Preţurile din 2008, la nivelul lui 2007

Deşi vânzările generale au scăzut, în marile oraşe poloneze, piaţa imobiliară s-a bucurat anul trecut şi de achiziţii. Spre exemplu, oraşele Varşovia şi Poznan au înregistrat tranzacţii destul de importante, chiar dacă ratele de vânzare din aceste localităţi au fost de două ori mai mici anul trecut decât în cel anterior. În ultimul trimestru, nivelul preţurilor unităţilor expuse în cele mai mari oraşe poloneze a scăzut mai mult decât în celelalte trei trimestre.

 Varşovia a înregistat o scădere totală de circa 35% a unităţilor vândute, până la un număr aproximativ de 416 unităţi rezidenţiale. Pentru 2009, raportul arată că este foarte posibil ca oferta imobiliară din marile oraşe să rămână blocată, pe ansamblu, în proporţie de 10%.

În prezent, preţurile maxime din Varşovia variază între 2.220 şi 2.326 euro pe metrul pătrat pentru o unitate locativă de peste 90 de metri pătraţi. Unele companii dezvoltatoare şi-au blocat sau chiar au scos de la vânzare anumite proiecte. Unul dintre cele mai importante ansambluri la care s-a suspendat tranzacţionarea este Sky Tower, care în prealabil a fost lansat oficial. În ultimul trimestru din 2008, un alt mare proiect a fost pus pe „hold”, complexul rezidenţial de lux Odra Tower.

Cu peste 35% au scăzut  vânzările unităţilor locative în Polonia anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite