Cresc preţurile locuinţelor de lux?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deocamdată, dezvoltatorii fie menţin un nivel scăzut al pretenţiilor, fie nu comentează planurile de viitor. Pe metru pătrat, o locuinţă de lux costă în prezent, în medie, 2.000 – 2.500 de euro. Acesta era preţul mediu de apartament „comunist“  în august 2008.

Sectorul rezidenţial a scăzut cu aproximativ 40%, în unele cazuri chiar mai mult, construcţiile s-au prăbuşit, iar terenurile au suferit cele mai mari scăderi de preţuri din întreaga piaţă imobiliară, chiar de de circa 80% în multe regiuni. Nu se poate spune acelaşi lucru şi despre locuinţele de lux, care nu au avut diminuări mai mari de 25-30% per ansamblu, având în vedere că targetul acestui segment este reprezentat de oamenii ce deţin lichidităţi.

În prezent se poate spune că luxul este mai accesibil şi dincolo de categoria persoanelor cu cash. Şi oameni din pătura medie spre înaltă îşi pot achiziţiona o casă de lux în această perioadă. De ce? Pentru că pot profita de preţurile mai reduse expuse în prezent de developerii ansamblurilor de lux de pe piaţa locală.

Reduceri până lajumătatea anului

Preţurile pe metru pătrat de locuinţă de lux au ajuns la nivelul de acum doi ani al unui apartament obişnuit. Tendinţa generală a pieţei este de diminuare a preţurilor. „În anul 2007, când s-a înregistrat vârful pieţei de lux, media de cost a unui metru pătrat de proprietate rezidenţială premium din Bucureşti era în jur de 3.500-4.000 de euro, iar în prezent preţul mediu este cuprins între 2.000 şi 2.500 de euro", susţine George Ivan, consultant senior în cadrul departamentului rezidenţial al DTZ.

Este şi cazul unuia dintre cele mai exclusiviste ansambluri rezidenţiale din Bucureşti, Oxford Gardens. „Vindem în prezent cu un preţ de pornire de 1.480 de euro pe metru pătrat plus TVA. Acest preţ este unul mai mult decât accesibil pentru un astfel de produs. Însă o dată cu finalizarea proiectului, respectiv la jumătatea acestui an, vom stopa vânzările, vom reevalua piaţa şi vom regândi preţurile", declară Ştefan Gheorghiu, directorul comercial al Willbrook Management International, compania care a dezvoltat proiectul.

Noi strategii de vânzare

Ştefan Gheorghiu spune că la preţul de 1480 de euro fără tva nu va mai vinde decât maximum 20 de vile „Vrem să ajungem la un punct critic şi să aşteptăm până când piaţa îşi va mai reveni, ca să vindem la un preţ real în raport cu produsul", explică Ştefan Gheorghiu. Oxford Gardens este construit pe o suprafaţă totală de 17 hectare şi a necesitat o investiţie de peste 165 de milioane de euro. Ansamblul cuprinde 204 vile, dintre care 34 sunt destinate închirierii, iar restul de 170 sunt la vânzare.

În prezent, până la finalizarea proiectului, pentru casele de închiriat există deja persoane pe o listă de aşteptare şi se estimează închirierea acestora în maximum şase luni de la livrare. Cât priveşte situaţia vânzărilor, au fost tranzacţionate până acum 10% din total, potrivit lui Gheorghiu. „Pe linia de închirieri estimez clienţi 100% străini, pe sectorul vânzărilor cred că 80% dintre proprietari vor fi români, iar restul străini", spune acesta.

Un alt produs de lux prezent pe piaţa autohtonă este ansamblul La Stejari, dezvoltat de omul de afaceri Ion Ţiriac. Reprezentanţii proiectului nu au dorit însă să ofere detalii despre evoluţia sau preţurile de vânzare din cadrul proiectului. Segmentul este încă la înceut pe piaţa locală.

„Dacă ar trebui să definim luxul adevărat, ar trebui să ţinem cont de fiecare detaliu, iar asta înseamnă finisajele unei case. Lux poate să însemne să ai lift în casă cu care să duci maşina în garaj spre exemplu sau să ai pereţii ornamentaţi cu aur şi firicele de argint, iar exemplele pot continua. În România nu s-a atins încă acest nivel, piaţa încă nu suportă astfel de unităţi locative", susţine Ştefan Gheorghiu.

În România nu există lux real

De asemenea se pot face comparaţii cu oraşe precum Londra şi Paris, unde proprietăţile de acest fel fac deja parte din piaţă. „Acolo piaţa este matură, a ajuns la un nivel în care există target pentru astfel de produse", mai spune Gheorghiu. De aceeaşi părere sunt şi consultanţii imobiliari specializaţi pe această nişă de piaţă.

„Din păcate, discrepanţele sunt mari între marile oraşe ale lumii şi piaţa rezidenţială de lux românească, majoritatea amplasamentelor de lux locale fiind de categorie medie în comparaţie cu pieţele europene", explică George Ivan. Acest lucru, este cauzat de dezvoltarea haotică a oraşelor autohtone, care nu conferă condiţii premium, intimitate şi confort nici măcar în zonele considerate de top.

Paralelă cu pieţele internaţionale

Tot mai mulţi investitori se orientează în ultima perioadă spre piaţa de lux din China. Aceştia achiziţionează cu precădere în capitala Hong Kong apartamente de lux la preţuri negociabile, considerând că aceste tranzacţii sunt foarte bune investiţii, potrivit portalului propertywire.com. Unul din cinci apartamente de lux tranzacţionate anul trecut în Hong Kong a intrat în posesia unui investitor de naţionalitate chineză.

Preţurile acestor apartamente depăşeau zece milioane de dolari pe unitate. Localnicii au cumpărat peste 18% din totalul apartamentelor de lux tranzacţionate în 2009, faţă de 11% din totalul cumpărătorilor din 2008 şi 9,2% din 2007.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite