Costurile ascunse ale preţului redus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele care reabilitează termic blocuri la preţuri cu 30% mai mici decât cele de pe piaţă sunt considerate „neprofesioniste“. Un alt indiciu care sugerează că o companie nu prezintă încredere, potrivit specialiştilor din piaţă este garanţia mai mare de 30 de ani oferită lucrării.

Exemplele cele mai la îndemână pentru a ilustra situaţia sunt licitaţiile pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe. Astfel, primăriile care organizează licitaţii de reabilitare au primit în ultima perioadă oferte de lucru din partea firmelor de construcţii şi la jumătate de preţ din valoarea evaluată a lucrării, conform datelor deţinute de Patronatul Societăţilor în Construcţii din România (PSC). În plus, garanţia oferită depăşeşte în unele cazuri chiar şi 80 de ani.

Maximum 25% reducere

„Consider că aceste firme, care afişează astfel de preţuri, au scopuri ascunse. Cred că pentru acestea important este să pună mâna pe contract, pentru ca mai apoi să modifice preţul pe parcursul lucrării, schimbând termenii contractului. Este imposibil să se poată executa o lucrare la jumătate de preţ, asta înseamnă că efectiv nu îţi mai poţi acoperi costurile”, spune Lazăr Popescu, director general al companiei de profil Petroconstruct Group.

Pentru o firmă de construcţii, ofertele cu preţ de dumping pot reprezenta direcţia sigură spre faliment. „O ofertă de 1,5 milioane de lei pentru o lucrare evaluată la trei milioane de lei este lansată numai pentru câştigarea contractului”, spune Popescu.

Un termen de garanţie real într-o astfel de lucrare este de 30 de ani, iar un termen de execuţie a unei lucrări de reabilitare a unui bloc de locuinţe este, în medie,  aproximativ două luni.

În cazul Petroconstruct Group, procentajele de scădere dispuse pentru astfel de lucrări şi pe o astfel de piaţă sunt de maximum 25%. „Consider că atunci când ai dotarea şi forţa de muncă proprii poţi reduce preţul cu aproximativ 25%, ca să îţi mai iasă şi un profit de 5%. Altfel nu poţi lucra, nu poţi supravieţui dacă reduci mai mult”, explică Popescu.

Conform acestuia, cea mai sigură cale este introducerea unei ordonanţe care să nu permită accesul la licitaţii firmelor care scad preţurile cu mai mult de 30%, astfel evitându-se şi eventualele lucrări prost executate.

„Pentru participarea la o licitaţie sunt prevăzute o serie de studii şi evaluări realizate obligatoriu. „În funcţie de complexitatea lucrărilor şi de cerinţele prevăzute în caietele de sarcini, se face o evaluare preliminară, după care, în urma unui amplu studiu realizat în cadrul analizei datelor din caietele de sarcini, se stabileşte preţul corespunzător fiecărui tip de lucrare”, explică Niculae Andreescu, director executiv al firmei de construcţii Adrian Construct.

Experienţa este cea mai importantă

Apoi, în funcţie de specificul lucrărilor, de fluctuaţia preţului materialelor existente la furnizori, cât şi de prevederile legale de salarizare în domeniul construcţiilor se stabilesc preţurile corespunzătoare fiecărei categorii de lucrări. „Referitor la unele societăţi de construcţii care se prezintă la licitaţiile publice cu preţuri subevaluate, consider că aceste societăţi sunt neprofesioniste, iar preţul subevaluat nu conduce decât la o slabă calitate a lucrărilor”, mai spune Andreescu.

Jucătorii de pe piaţă consideră că la baza evaluării candidaţilor care se prezintă la licitaţiile publice pentru lucrări în construcţii nu ar trebui să primeze preţul cel mai scăzut, ci propunerea tehnică, din care reiese şi experienţa în lucrări de acelaşi gen cu cele solicitate.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Traversăm o perioadă foarte grea în prezent, când firmele de construcţii se află într-o luptă dură pentru supravieţuire. Prin urmare, competiţia în piaţă a devenit acerbă, încălcând toate regulile scrise şi nescrise ale competiţiei. Din păcate, pentru multe astfel de firme, calea aceasta poate duce la autodistrugere.

Dumpingul este cea mai frecventă şi mai periculoasă cale aleasă de mulţi constructori. Participarea la licitaţii publice cu valori uneori sub jumătate din preţ pune în pericol atât investiţia, cât şi firma respectivă. Este evident că la preţuri sublicitate nu poate fi asigurată calitatea lucrărilor, apar conflicte între beneficiari şi constructori, decalări de termene şi în concluzie compromiterea lucrării sau a programului. Este incredibil că, în speranţa că vor câştiga puncte în plus la licitaţii, unele firme declară garanţia de bună execuţie de 40, 50 şi chiar 80 de ani.

Pot recomanda două lucruri. Investitorilor le sugerez să aleagă constructorul cu care doresc să realizeze investiţia (publică sau privată) analizând toate aspectele legate de bonitate, dotare, experienţă, referinţe. Nu acceptaţi preţul cel mai mic, decât dacă sunteţi siguri că oferta nu este sublicitată. Pentru aceasta folosiţi serviciile de consultanţă ale specialiştilor.

Clasei politice îi transmit că ar fi bine să modifice legea achizţiilor publice, pentru a nu mai permite participarea la licitaţii cu valori subevaluate.

Adriana Iftime director general PSC

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite