Construcţiile europene, încă doi ani de recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revenirea pe plus a sectorului este prognozată de-abia pentru anul 201. Portugalia, Finlanda, Spania şi Irlanda sunt pe ultimele locuri în privinţa volumului construcţiilor care urmează a fi realizate în următoarele 18 luni.

Volumul construcţiilor din cele 19 ţări europene cuprinse în reţeaua Euroconstruct, organizaţie înfiinţată în 1975 şi compusă din institute de cercetare şi organizaţii de consultanţă, va scădea cu 7,5% în 2009. Estimările exprimă şi pentru 2010 o scădere, de aproximativ 1%. Dacă prognozele se dovedesc a fi adevărate, vom putea vorbi de o recesiune de trei ani în domeniul construcţiilor. O creştere sensibilă, de 1,6%, este aşteptată de-abia în 2011.

Europa de Vest, campioana scăderilor

„Piaţa din Europa de Vest este într-o poziţie foarte slabă în prezent“, se arată în analiza Euroconstuct. Producţia de clădiri noi în 15 ţări din occidentul continentului european se va diminua cu 8% anul acesta şi cu încă 1,5% în 2010, după un declin estimat de 3,6% anul trecut.

Astfel, la nivelul întregii Europe de Vest, diminuarea faţă de vârful din 2007 va fi de circa 13%. În Europa Centrală şi de Est lucrurile stau ceva mai bine, potrivit analizei citate. Astfel, Polonia este vedeta regiunii, cu o valoare a pieţei de aproximativ 46 de miliarde de euro. Spre comparaţie, piaţa de construcţii din Irlanda avea o valoare, în momentul său de vârf din 2007, de „doar“ 38 de miliarde de euro. Mai mult decât atât, în Polonia industria de profil va creşte cu 16% până în 2010, potrivit estimărilor.

Situaţie mai rea decât în decembrie 2008

Prognozele făcute de Euroconstruct în decembrie 2008 privind piaţa europeană de construcţii în ansamblul ei au fost revizuite cu prilejul ultimei conferinţe a reţelei, care a avut loc luna aceasta la Varşovia. „Potrivit estimărilor din ultima lună a anului trecut, volumul construcţiilor realizate urma să se stabilizeze în 2010, dar acum este imposibil să vedem o evoluţie pozitivă mai devreme de 2011“, spune Anette Hughes, reprezentant al companiei DKM Economic Consultants din Irlanda.

Corecţiile au fost necesare din cauza înrăutăţirii mediului economic la nivel global, dar şi din cauza nesiguranţei cu privire la acţiunile întreprinse de bănci şi guverne pentru a rezolva problema nefuncţionalităţii pieţelor de creditare.

Potrivit analizei citate, piaţa rezidenţială europeană continuă să fie caracterizată de o diminuare semnificativă a împrumuturilor ipotecare şi a volumului de tranzacţii, de creşterea stocului de apartamente finalizate şi nevândute, precum şi de scăderi ale preţului în multe dintre ţările studiate. În plus, perspectiva şomajului în creştere în toate ţările vest-europene, cu excepţia Austriei şi Italiei, ar putea extinde perioada de timp în care segmentul rezidenţial îşi va reveni.

Astfel, situaţia economică nefavorabilă va conduce, în previziunile Euroconstruct, la un declin al numărului total de unităţi locative construite, care va ajunge astfel la un nivel de 1,73 de milioane în 2009. Asta înseamnă cu 5,4% mai puţin decât în estimarea din decembrie 2008 şi cu 34,1% mai puţin faţă de cele 2,62 de milioane de unităţi construite în 2007.

Mersul preţurilor

Pentru perioada 2009 – 2010, analiza Euroconstruct prevede performanţe slabe din partea Irlandei, ţară în care volumul construcţiilor se va diminua cu  51%. Alte ţări cu probleme în acest interval de timp vor fi Spania (-25%), Finlanda (-21%) şi Portugalia (-18%). La polul opus se află Elveţia, unde se aşteaptă o creştere a producţiei de clădiri noi cu 2,3%.

Şi în Germania evoluţia va fi pozitivă (+1,1%), la fel şi în Suedia (+0,5%).  „Ţări precum Germania nu au fost atât de expuse  la credite «toxice», aşa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, spre exemplu. Astfel, creşterea lor generată de export a primit o grea lovitură, prin declinul comerţului mondial, fapt care a avut un efect indirect în activitatea de construcţii“, explică James Hastings, şef al departamentului „Construction Futures“ din cadrul companiei Experian. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite