Construcţiile se îndreaptă spre naţionalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţiile se îndreaptă spre naţionalizare
Construcţiile se îndreaptă spre naţionalizare

După ce a reprezentat raiul investitorilor privaţi, această industrie tinde să trăiască doar din comenzi venite din partea statului. În 2010 cererea venită din acest sector va creşte. Anul acesta piaţa a fost susţinută de lucrările de infrastructură ale căror beneficiari principali sunt autorităţile publice. Comenzile din segmentul rezidenţial s-au înjumătăţit.

Volumul lucrărilor de construcţii, serie brută, s-a redus cu 21,9% în luna septembrie, faţă de aceeaşi perioadă din 2008, iar declinul din primele nouă luni s-a situat la 14%, fiind înregistrate scăderi pe toate elementele de structură, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Datele pe tipuri de construcţii relevă un declin dramatic pe piaţa rezidenţială. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 44,4% la clădirile rezidenţiale, cu 27,5% la clădirile nerezidenţiale, iar la cele inginereşti diminuarea a fost de 5,4%.

Capitalul privat, diminuat drastic

Potrivit principalelor asociaţii profesionale din domeniu, situaţia din piaţă este mult mai gravă decât o arată cifrele. „Volumul acestor lucrări a scăzut cu un ritm de cel puţin 30%. Cifra mai mică raportată de INS are la bază faptul că multe firme au făcut diverse decontări de anul trecut abia acum“, spune Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii(PSC). 

Acesta arată că şi diminuarea cu 44% a lucrărilor din sectorul rezidenţial este de asemenea una blândă. Erbaşu crede că pe acest segment avem de-a face cu o înjumătăţire a activităţii.

Singurul domeniu care a împiedicat un picaj accentuat al pieţei este reprezentat de lucrările de infrastructură. „Ultimul trimestru va fi, la fel, unul prost. La fel şi prima parte a anului viitor. Practic, criza va cuprinde anul dintre al treilea trimestru al acestui an şi al sfârşitul celui de-al doilea din 2010“, declară Erabşu.

Un posibil reviriment ar putea apărea doar începând cu ultima parte a anului viitor. „Infrastructura va fi baza în toată această perioadă. Piaţa va rezista acolo unde se implică statul“, crede preşedintele PSC.

55%, bani de la stat

În aceste condiţii, evoluţiile companiilor vor fi dictate de numărul de licitaţii la care vor ieşi câştigătoare.

„Anul trecut, ponderea capitalului privat din piaţă era de 70% faţă de doar 30% fonduri venite de la stat. În acest moment, pentru trimestrul patru este preconizată o pondere de 55% a capitalului de stat în construcţii“, estimează Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al Asociaţiei Române a Antrepenorilor din Construcţii (ARACO).

El crede chiar într-o posibilă răsturnare a raporturilor din 2008 dintre capitalul public şi cel privat. „Capitalul adus de investitorii privaţi în zona imobiliară a dispărut. Statul va juca un rol cât mai important în această piaţă. Rămâne de văzut cum va juca acest rol“, adaugă oficialul ARACO.

Picaj generalizat
 
6,3% este scăderea volumului lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente înregistrată anul acesta comparativ cu perioada similară din 2008

42% este scăderea înregistrată la nivelul lucrărilor de reparaţii capitale, raportată la perioada similară a anului trecut

14% este diminuarea înregistrată la nivelul volumului lucrărilor de construcţii înregistrată doar de la începutul acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite