Construcţiile, în continuă scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţiile,  în continuă scădere
Construcţiile, în continuă scădere

Deşi numărul comenzilor scade, preţurile materialelor şi a manoperei rămân constante. Următoarele trei luni vor continua trendul descendent din piaţa de construcţii. Managerii se aşteaptă ca volumul lucrărilor şi al producţiei să fie din ce în ce mai mic.

Potrivit estimărilor din luna august 2009, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de scădere atât a volumului producţiei (sold conjunctural -21%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -21%), conform unui raport al Institului Naţional de Statistică (INS).

În aceste condiţii, managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural -22%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor. Totuşi, în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +1%).

Cea mai bună dovadă a situaţiei din piaţa construcţiilor este scăderea cu 22,6% a numărului de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale eliberate în luna iulie a anului curent, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008. S-au eliberat cu 1.321 mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale decât în aceeaşi lună a anului precedent.

Scăderea s-a regăsit în toate regiunile de dezvoltare, cele mai importante fiind în Bucureşti-Ilfov (-380 autorizaţii), Sud-Muntenia  (-304 autorizaţii), Sud-Est (-203 autorizaţii) şi Nord-Est (-190 autorizaţii). Dintre autorizaţiile eliberate în iulie 2009 pentru construirea de clădiri rezidenţiale, 64,1% au fost pentru zona rurală (2.894), iar restul pentru zona urbană (1.624).

Iulie, mai prost decât iunie

Chiar şi în luna iunie a acestui an s-au eliberat cu 4,8% mai multe astfel de documente, se arată în datele INS. Cele mai importante scăderi ale numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, comparativ cu prima lună de vară,  au fost înregistrate în Sud-Muntenia (-170 autorizaţii), Nord-Est (-66 autorizaţii), Sud-Est (-24 autorizaţii), Centru (-21 autorizaţii) şi Nord-Vest (-2 autorizaţii).

În celelalte regiuni de dezvoltare s-au înregistrat creşteri foarte mici ale numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale. Astfel, în Bucureşti s-au eliberat 458 de autorizaţii, cu trei mai multe decât în iunie, în zona de Vest, 313 de autorizaţii, cu 47 mai multe, iar în Sud-Vest  Oltenia, 383 de autorizaţii, cu patru mai multe decât în iunie. 

În concluzie, şi suprafaţa utilă totală a locuinţelor este mai mică faţă de cea însumată anul trecut. În iulie 2008, aceasta era de 1.278.950 de metri pătraţi, iar în iulie 2009, valoarea a scăzut drastic, până la 814.242 metri pătraţi.

Scăderea este vizibilă şi la o scurtă analiză a evoluţiei acestui segment în primele şapte luni ale anului, când au fost eliberate 28.382 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 19,4% faţă de perioada ianuarie - iulie 2008. Cele mai afectate regiuni de dezvoltare au fost Bucureşti-Ilfov (-2.032 autorizaţii), Sud-Muntenia (-1.087 autorizaţii), Nord-Est (-796 autorizaţii) şi Sud-Est­ (-708 autorizaţii).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite