La Cluj, cumpărătorii fac preţul locuinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apartamentele noi se menţin la aceleaşi preţuri ca în 2007, în schimb cele din blocurile vechi s-au ieftinit chiar şi cu 20%. Numărul tranzacţiilor imobiliare din Cluj a scăzut cu 30%-40% în acest an faţă de anul trecut. Pentru prima oară după ‘89 preţurile locuinţelor vechi s-au diminuat semnificativ.

Piaţa imobiliară clujeană a scăzut în comparaţie cu anul trecut, susţine Eugen Szederjesi, directorul agenţiei imobiliare Euroglobal. „Faţă de luna septembrie a anului trecut, în 2008, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 30%-40%, atât în ceea ce priveşte vânzările de locuinţe şi spaţii comerciale, cât şi în ceea ce priveşte chiriile.

Locuinţele nu se mai vând aproape deloc, iar preţul nu-l mai face vânzătorul, ci cumpărătorul. Astfel, dacă anul trecut, locuinţele se vindeau cu 1.500-1.800 de euro pe metru pătrat, acum preţul a ajuns undeva sub 1.200 de euro”, precizează specialistul.

Potrivit lui Cosmin Petruş, director de vânzări al Habitas Imobiliare, preţul construcţiilor noi din Cluj-Napoca a rămas în majoritatea cazurilor la nivelul din iarna 2007-2008.

Strategii adaptate la concurenţa acerbă

Clienţi potenţiali pentru locuinţe nou-construite sunt aproape de negăsit în Cluj. „Am la vânzare vreo 200-300 de proiecte de locuinţe în ansambluri de peste 100 de apartamente. Motivul principal pentru care acestea rămân nevândute este lipsa banilor din credite şi faptul că locuinţele nu se mai vând de pe planşă”, spune  Szederjesi.

Unii dezvoltatori se orientează chiar spre alte segmente ale pieţei şi modifică proiectele. „Unii dintre ei transformă proiectele rezidenţiale în birouri sau spaţii comerciale, care aduc un randament mai bun. Proiectele de locuinţe sunt, în alte cazuri, restrânse”, a mai precizat directorul Euroglobal.

De aceeaşi părere este şi directorul de marketing de la Grup de Lux, Doru Lupeanu, care arată că, odată cu stagnarea segmentului de locuinţe, dezvoltatorii imobiliari îşi concentrează atenţia spre segmentul spaţiilor industriale şi de birouri.

„În mare parte, acest fapt se datorează dezvoltării segmentului comercial clujean – cu impact asupra segmentului logistic, cât şi mediului general de afaceri. Ultimul an a atras destul de multe societăţi din Capitală ce au ales să-şi deschidă şi în
Cluj câte un punct de lucru”, spune Lupeanu.

Concurenţa s-ar putea acutiza în viitor, pentru că piaţa imobiliară clujeană urmează să fie invadată, conform unor estimări ale agenţiei Grup de Lux, de încă 25.000 de unităţi locative.

Aceste proiecte, care sunt în construcţie sau în faza de avizare, sunt aşteptate de clujenii care intenţionează să cumpere în viitor o locuinţă şi speră la preţuri mai mici.

Zvonurile influenţează piaţa

O altă cauză a stagnării pieţei imobiliare în Cluj este faptul că posibilii clienţi, din lipsa unor date statistice sau instrumente relevante, se bazează pe zvonuri în luarea deciziilor.

„Majoritatea clienţilor, bazându-se pe datele minime pe care le au la dispoziţie, aşteaptă o scădere drastică a preţurilor”, este de părere reprezentantul Grup de Lux. „Această scădere a cererii este pusă pe seama nesiguranţei generale. Lumea nu mai ştie ce să facă”, afirmă preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţilor Imobiliari (UNIM), Sanda Moldovan. 

Case tot mai ieftine la periferia Clujului

Construcţiile noi din comuna Floreşti, situată doar la câteva minute de mers cu maşina faţă de  Cluj-Napoca, au înregistrat o scădere  importantă de preţuri.

 „Dacă pentru 2007, preţurile pentru varianta de semifinisat erau în medie de 800 de euro pe metru pătrat, în 2008 media a scăzut undeva în jur de 650 de euro pe metru pătrat”, spune  Cosmin Petruş, directorul de vânzări al Habitas Imobiliare. Aproximativ aceleaşi preţuri sunt practicate şi în altă localitate din apropierea municipiului, comuna Apahida, unde proiectele imobiliare au început să apară doar în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite