Cine sunt victimele insolvenţelor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărătorii persoane fizice sunt cei mai afectaţi în urma acestor proceduri juridice,  care însă salvează dezvoltatorii. Aceştia obţin o eşalonare nesperată a datoriilor. Acum doi ani, multe contracte se refereau la achiziţia de case existente doar pe hârtie. Efectele se văd abia acum, când unele ansambluri nu mai sunt finalizate.

Citiţi şi:

„Bani avem. Dar nu ne grăbim. Toţi investitorii aşteaptă să fie sânge pe jos”, declara în februarie Bjorn Hauge, country managerul România Invest, într-un interviu acordat suplimentului „Expert Imobiliar” .

Atunci Hauge nu se aştepta cu siguranţă ca propria companie să sufere o „hemoragie” de capital, după ce a cumpărat, prin vehiculul investiţional Be Igloo, 70 de apartamente în ansamblul rezidenţial Blue Tower.

Tribunalul Municipiului Bucureşti a aprobat pe 12 octombrie intrarea în insolvenţă a companiei Copper Beech, dezvoltatorul proiectului Blue Tower. Astfel, atât fondul de investiţii Be Igloo, cât şi alţi cumpărători persoane fizice, au rămas cu banii de avans daţi pentru un ansamblu finalizat în proporţie de 75%.

„Nu suntem fericiţi de o asemenea situaţie, dar am fost conştienţi de la început că astfel de lucruri se pot întampla. În acest moment, nu suntem însă în niciun fel afectaţi de această problemă”, declară Nimrod Zvik, director de marketing al Be Igloo. Un lucru este însă cert: sumele cheltuite pentru avans nu vor aduce prea curând profit.

Salvare doar pentru dezvoltator

Pe de altă parte, reprezentanţii dezvoltatorului Blue Tower spun că intrarea în insolvenţă este de fapt salvarea de la o compromitere totală. „Deşi proiectul Blue Tower era aproape terminat, nu am mai putut finaliza construcţia deoarece nu am putut agrea nişte condiţii viabile cu banca finanţatoare, care să asigure sprijinul băncii pentru acest proiect”, spune Cătălina Nedelcu, avocatul Copper Beech.

În prezent, clienţii din Blue Tower au înaintat notificări prin care solicită returnarea sumelor plătite până acum. Situaţia Blue Tower este în prezent analizată de principalul lor cumpărător, respectiv Be Igloo. „Avem suficiente soluţii din punct de vedere legal, aşa că am decis să aşteptăm şi să vedem ce se întâmplă, deocamdată”, mai spune Zvik.

Mai sunt şi alţi astfel de investitori pe piaţa locală care se află în situaţii la fel de dificile, respectiv Benevo. „Un procentaj covârşitor al ansamblurilor rezidenţiale în care Benevo a achiziţionat apartamente a cunoscut devansări faţă de termenul iniţial. Pierderile din această cauză sunt în majoritate la nivel de imagine, dar am şi pierdut câteva rezervări”, explică Oana Ivan, general manager al companiei. Valoarea totală a investiţiei Benevo în proiecte achiziţionate pe segmentul rezidenţial este de 125 de milioane de euro.

Un nou caz Planorama?

În Colentina, Blue Tower nu este singurul proiect care are probleme în prezent. Într-o astfel de situaţie se află şi ansamblul Planorama, care trebuia finalizat încă de anul trecut. Cumpărătorii de aici şi-au înfiinţat o asociaţie a păgubiţilor, în speranţa că-şi vor recupera banii pe case.

„Până acum, din cunoştinţele mele, o sigură persoană şi-a recuperat banii de la Planorama, în timp ce toţi ceilalţi cumpărători au rămas şi fără case şi fără bani. În situaţia asta mă aflu şi eu, care am plătit 94% din valoarea locuinţei, respectiv 92.000 de euro”, explică Dragoş Dehelean.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Euro Habitat, dezvoltatorul Planorama, apelează în continuare la diferite strategii de amânare. „Chiar zilele trecute m-a vizitat o doamnă avocat din partea dezvoltatorului, care a încercat să mă amâne prin toate modalităţile posibile”, mai spune Dragoş Dehelean.

image

Avem suficiente soluţii din punct de vedere legal, aşa că am decis să aşteptăm şi să vedem ce se întâmplă.

image



Nimrod Zvik, director de marketing Be Igloo

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Din momentul în care ai semnat un contract şi ai plătit o casă fără să fii sigur 100% că proiectul respectiv va fi finalizat, există două variante care se întâlnesc mai des. Ori rămâi fără bani, ori aştepţi până când dezvoltatorul îşi termină problemele şi va putea finaliza proiectul.

Evident, totul este în funcţie de contractul semnat şi de clauzele înscrise în acesta, însă de obicei se întâmplă în cele două variante. Cu siguranţă vor mai fi şi astfel de cazuri, de companii care vor mai intra în insolvenţă, fără îndoială, pentru că asta este o metodă de salvare a dezvoltatorului.

Şi asta pentru că prin acest procedeu juridic au la dispoziţie doi ani pentru reorganizare, timp în care îşi pot rezolva problemele. Noi ne-am dat seama de aceste riscuri şi la târgurile imobiliare pe care le organizăm (tIMOn) am eliminat proiectele cu probleme.

Vlad Vlăsceanu, managing director Ad Media

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite