Chişinău, cele mai ieftine case din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul mediu al unui apartament cu trei camere din capitala Moldovei este de 70.000 de euro. Dacă ai 70.000 de euro şi vrei un apartament cu trei camere într-o zonă semicentrală, dorinţa ta se poate materializa. Însă, doar dacă locuieşti la Chişinău.

Şi asta pentru că, din toate ţările vecine, Chişinăul este singura capitală unde o astfel de locuinţă este mai ieftină de 100.000 de euro. Potrivit agenţiei imobiliare locale Imobile.md, un apartament cu trei camere costă între 50.000 de euro şi 95.000 de euro, în funcţie de facilităţi, dar mai ales de zonă.

Suprafeţele apartamentelor din capitala Moldovei sunt cuprinse între 65 de metri pătraţi şi 120 de metri pătraţi. Cele din urmă sunt, însă, destul de rar întâlnite.

Nu acelaşi lucru se întâmplă şi la Sofia. Cel de-al doilea oraş ieftin din regiune, metropola bulgărească are apartamente cu suprafeţe medii de 100-110 metri pătraţi. Preţul unei astfel de locuinţe este de 117.000 de euro, potrivit agenţiilor BulgarianProperties şi Imotibg.com.

Bucureştiul, al treilea în topul regional

Preţurile mari ale locuinţelor bucureştene sunt încă ceva mai mici comparativ cu cele practicate în majoritatea capitalelor ţărilor vecine. Cele mai scumpe locuinţe sunt la Varşovia. Aici, un apartament cu trei camere din zonele semicentrale ale oraşului costă în medie 200.000 de euro.

O astfel de locuinţă, cu o suprafaţă de 151 de metri pătraţi, situată la ultimul nivel al unui bloc cu trei etaje, costă 400.000 de euro, conform agenţiei Vivium. Capitala Poloniei, ale cărei apartamente din blocurile vechi sunt similare celor bucureştene, are însă şi locuinţe cu mult mai ieftine.

Atât suprafaţa, cât şi preţul sunt specifice unei garsoniere confort unu din zona ultracentrală a Bucureştiului. Acestea au suprafeţe de numai 45 de metri pătraţi şi costă aproximativ 85.000 de euro.

Praga şi Budapesta, locuinţe spaţioase

Două dintre cele mai vizitate capitale europene, Budapesta şi Praga, dispun de apartamente considerabil mai scumpe decât cele din Bucureşti. În capitala Ungariei, preţul mediu al unei locuinţe cu trei încăperi este de 159.000 de euro. Cele mai multe apartamente au suprafeţe ce depăşesc 110 de metri pătraţi.

La fel de generoase sunt şi casele din Praga. Dar semnificativ mai scumpe. În medie, un apartament semicentral din capitala Cehiei costă 185.000 de euro, potrivit Happy House Rentals.

Chiar dacă metropolele Europei Centrale şi de Est au fost vedetele pieţei imobiliare de pe continent din ultimii ani, în prezent investitorii au renunţat până şi la acestea.

Nici end-userii nu mai sunt interesaţi să achiziţioneze locuinţe, motiv pentru care dezvoltatorii au pus în aşteptare proiecte de sute de milioane de euro şi au decis să amâne, în medie, cu un an termenele de livrare ale ansamblurilor. 

Mersul preţurilor

Un apartament cu trei camere din Praga, cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi, recent renovat, cu vedere la parc, amplasat la numai şase minute de o staţie de metrou, costă 122.000 de euro, potrivit agenţiei locale Home Sweet Home.

Cu o suprafaţă comparabilă, de 79 de metri pătraţi, la Budapesta, o locuinţă tot cu trei camere poate fi achiziţionată pentru numai 83.000 de euro, conform agenţiei Sunshine Estate.

În Bucureşti, preţul unui astfel de apartament dintr-o zonă semicentrală, precum cartierul Tineretului, este de 120.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite