Chiriile au scăzut cu 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiriile au scăzut cu 25%
Chiriile au scăzut cu 25%

Suma cerută, în euro, de proprietari este mai mică faţă de anul trecut, dar creşterea parităţii euro-leu face ca preţul în moneda naţională să rămână aproape acelaşi. Numărul ofertelor pentru închirieri din luna iunie a crescut faţă aceeaşi perioadă din 2008 cu aproape 40%. Chiriile în moneda europeană au scăzut, în medie, cu 27%.

Cea mai mare scădere, de aproximativ 30% faţă de anul trecut, s-a înregistrat în cazul apartamentelor cu trei camere, reiese dintr-un studiu al companiei de monitorizare a anunţurilor imobiliare Agentie.NET. De exemplu, pentru trei camere a fost solicitată luna trecută o chirie medie de 595 de euro.

„Este pentru prima dată în ultimii doi ani când preţul de închiriere coboară sub 600 de euro“, se arată în raport. În luna mai 2009, preţul cerut pentru închirierea unei astfel de locuinţe era de 623 de euro. Costul mediu de strigare pentru închirierea apartamentelor de două camere a fost de 427 euro, în scădere cu 2% faţă de luna precedentă şi cu 27% mai mic faţă de iunie 2008.

Apartamentele de patru camere au înregistrat în iunie o scădere de 26% faţă de anul trecut şi, în acelaşi timp, o creştere cu 2% comparativ cu mai 2009. Preţul mediu de închi  riere pentru aceste proprietăţi este acum de 878 de euro. Cea mai mică scădere, de 23%, este cea remarcată în cazul garsonierelor, preţul mediu ajungând, în iunie 2009, la 299 de euro.

„Preţul mediu solicitat pentru închiriere şi-a continuat deprecierea începută în a doua jumătate a anului precedent“, spun reprezentanţii Agentie.NET.

Scăderile nu sunt totuşi valabile în toate zonele Bucureştiului, crede Maria Barbu, reprezentant AMDF Imobiliare. „Doar în anumite cartiere, cum ar fi Titan, Berceni sau Colentina, se poate vorbi de chirii mai mici. În centru, unde oferta este foarte mică, majoritatea chiriilor au rămas la nivelurile de anul trecut“, explică ea.

Oferte pe alese

Scăderea preţurilor de închiriere a fost influenţată, pe de o parte, de creşterea ofertei pe piaţa, iar pe de altă parte, de presiunea exercitată de chiriaşi asupra proprietarilor. „Nivelul veniturilor pe care potenţialii chiriaşi le deţin se răsfrânge asupra formării preţului pe piaţă, iar criza economică le-a afectat considerabil bugetele“, spun reprezentanţii Agentie.NET .

Din acest motiv, o parte dintre proprietari au ales să reducă preţurile, pentru a nu rămâne cu apartamentele goale. De asemenea, deprecierea leului în raport cu euro a impus o reducere a preţului pentru închiriere, pentru că aceasta se solicită în general în moneda europeană.

„La un calcul în moneda naţională, în condiţiile în care euro este mai scump faţă de anul trecut, chiriile în lei au rămas cam la aceleaşi niveluri“, spune Maria Barbu. Ea este convinsă că, totuşi, în toamnă, indiferent de evoluţia cursului valutar, chiriile vor creşte din nou pentru că aşa se întâmplă în fiecare an odată cu întoarcerea studenţilor în centrele universitare.

Plecarea elevilor în vacanţă a fost şi unul dintre motivele pentru care a crescut numărul ofertelor din piaţă. Dacă în anii trecuţi mulţi dintre ei rămâneau în oraşe chiar şi pe perioada verii pentru joburi sezoniere, criza economică a făcut ca acest tip de colaborări să fie foarte greu de găsit.

În plus, o parte dintre proprietarii ce au eşuat în a-şi vinde apartamentul au luat decizia să-l transforme într-un activ generator de venituri, plasându-l pe piaţa închirierilor, fapt ce a dus la creşterea număruluide oferte.

Astfel, în iunie 2009 au apărut pe piaţa imobiliară 2.600 de oferte noi pentru închirieri, în creştere cu 40% faţă de iunie 2008 şi dublu faţă de iunie 2007.

SUA, fără chiriaşi

Chiriile cerute pentru apartamente în Statele Unite ale Americii au scăzut în al doilea trimestru al anului 2009 cu 0,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 1.040 dolari, şi cu 0,6% faţă de cele trei luni anterioare, conform unui studiu al companiei de cercetare în domeniul imobiliar, Reis Inc.

Această evoluţie are loc în contextul în care rata de neocupare a apartamentelor americane a crescut în al doilea trimestru până la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani şi, în cazul în care recesiunea nu se temperează, ar putea depăşi limite record, spun analiştii companiei.

La nivel naţional, rata de neocupare a urcat la 7,5%, cel mai mare nivel din 1987, fiind în creştere cu 1,4% faţă de anul trecut. În acelaşi timp, în sectorul apartamentelor au fost înregistrate cele mai multe cazuri de incapacitate de plată faţă de alte categorii imobiliare.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite