Chiriile mallurilor din Capitală, creşteri-record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul este devansat doar de Dubai. Cele două oraşe au înregistrat creşteri ale chiriilor din spaţiile comerciale de 7%, respectiv 11%. În timp ce piaţa rezidenţială mondială a intrat de aproape un an într-un colaps din care nu reuşeşte să iasă, celelalte segmente ale imobiliarului nu se lasă doborâte.

Chiriile spaţiilor de birouri şi retail din Europa au rămas stabile, potrivit ultimului indice cu privire la chirii al CB Richard Ellis. Sectorul industrial este singurul afectat de scăderi “uşoare”.

“Cu toate că ratele de creştere anuale pentru cele trei sectoare rămân pozitive, perspectiva unei economii europene slăbite se reflectă în sprijinul acordat chiriilor”, a declarat Richard Holberton, director CBRE EMEA Cercetare şi Consultanţă.

Tranzacţii de 36 milioane de euro în T1

Bucureştiul, afectat de scăderi ale preţurilor locuinţelor, a cunoscut o evoluţie surprinzătoare pe segmentul office şi de retail.Potrivit consultanţilor Atisreal, „piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti şi-a continuat evoluţia excelentă şi în primul semestru din 2008”. Tranzacţiile de amploare au lipsit însă de pe aceste pieţe. Pentru cele finalizate în 2008, negocierile erau iniţiate încă din 2007, când piaţa era în creştere continuă. Pe piaţa birourilor valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 36 milioane euro.

Cu toate acestea, analiştii Atisreal anunţă că după ce timp de cinci ani randamentele au scăzut constant, în primul semestru al anului trendul s-a inversat.

Randamente mai mari, tranzacţii mai deloc

“Pentru birouri, acestea au crescut de la 6% în semestrul 1 din 2007 până la 6,5-6,75% în prezent, în timp ce pentru birourile de clasa B randamentele sunt mai mari, atingând 7,75-8,25% de la nivelul de 7,5-8% atins în primul semestru din 2007”. Cifrele nu sunt însă urmarea unei serii de tranzacţii, aşa cum se calculau în anii precedenţi, ci doar o compilaţie a informaţiilor din piaţă şi a aşteptărilor vânzătorilor şi cumpărătorilor.

Stocul de birouri a crescut cu 15%, până la 1.735.000 de metri pătraţi construiţi. În primul semestru al anului în curs au fost livraţi 235.000 de metri pătraţi. Chiriile s-au încadrat în linia general europeană şi au stagnat.

Ca şi birourile, mallurile nu şi-au micşorat chiriile, spun consultanţii CB Richard Ellis. În Bucureşti,  preţurile spaţiilor de retail au crescut în cel de-al treilea trimestru al anului în curs cu 7%, până la o medie de 1.680 de euro pe metru pătrat pe an. Capitala a fost, alături de Dubai, piaţa cu cele mai mari modificări la nivelul chiriilor din acest domeniu.

În Dubai, chiriile au sărit cu 11%, până la 1.041 de euro pe metru pătrat. Totuşi, cu aproximativ 640 de euro mai mici decât în Bucureşti. Cea mai mare scădere este consemnată în capitala Spaniei. La Madrid, chiriile s-au diminuat cu 4%, până la 3.000 de metri pătraţi pe an.

Potrivit Atisreal, randamentele investiţionale pentru centrele comerciale din Bucureşti au crescut de la 7,5% în primul semestru până la 7,75% în prezent.

Industrialul aduce cele mai bune randamente

Yeldurile proprietăţilor industriale s-au apreciat cu jumătate de punct procentual, de la 8,25% până la 8,75%. Chiriile din acest sector au scăzut la nivel european cu doar 1%.  Cea mai mare scădere, de 6%, s-a înregistrat la Milano. Aici un metru pătrat costă  58 euro pe an. De o creştere neaşteptată, mai ales în contextul actual, a avut parte Sankt Petersburg. În oraşul rusesc chiriile s-au majorat cu 39%, până la 177 de euro pe metru pătrat anual.

Birourile, o piaţă stabilă

Optimismul consultanţilor imobiliari pentru următoarele 18 luni se ambiţionează să se menţină la cote la fel de ridicate ca nivelul chiriilor. Pe termen scurt piaţa îşi menţine ritmul ascendent, mai ales datorită cererii şi numărului mare de contracte de preînchiriere semnate în ultimul an, spun specialiştii Atisreal. Mai mult de jumătate din spaţiile de birouri propuse spre finalizare anul acesta sunt deja rezervate.

image

Piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti şi-a continuat evoluţia excelentă şi în primul semestru din 2008

image


Studiu Atisreal

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite