Europa Centrală şi de Est, codaşa investiţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europa Centrală şi de Est, codaşa investiţiilor
Europa Centrală şi de Est, codaşa investiţiilor

Vestul continentului se laudă cu majorarea volumului investiţiilor, în timp ce ECE raportează scăderi de 59%. Despre Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, ţările nordice, Iberia şi Benelux se poate spune că au ieşit din blocajul imobiliar, dacă ţinem cont de numărul tranzaţiilor efectuate.

Investiţiile imobiliare comerciale în Europa Centrală şi de Est s-au redus în trimestrul doi al lui 2009 la peste jumătate, ajungând până la 164 de milioane de euro, conform unui studiu realizat de grupul de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis.

În primul trimestru al anului, valoarea tranzacţiilor imobiliare în Europa Centrală şi de Est, zonă care cuprinde Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia şi Ucraina, s-a ridicat la 396 de milioane de euro.

Asta în condiţiile în care alte ţări din Europa de Vest au avut parte de creşteri semnificative. Este şi cazul Franţei, în care s-a investit cu 106% mai mult decât în primul trimestru al anului. Astfel, la nivelul întregii Europe, piaţa investiţiilor imobiliare comerciale a crescut în cel de-al doilea trimestru al anului cu 12% faţă de perioada ianuarie-martie 2009, până la 13 miliarde de euro.

În trimestrul întâi, valoarea investiţiilor a fost de 11,6 miliarde de euro. Totuşi, comparativ cu anul trecut, piaţa este în continuare în scădere. Faţă de 2008, investiţiile sunt cu 14% mai mici, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă BNP Paribas. Semnalele sunt însă bune, pentru aceasta este cea mai mică scădere înregistrată la nivel european de la începutul anului trecut. 

Marea Britanie este atractivă

Investitorii s-au orientat în primul rând către marile oraşe europene în care s-au înregistrat cele mai mari corecţii de preturi, cum ar fi Londra, Madrid, Barcelona şi Paris.

După un început relativ slab în aprilie şi mai, piaţa investiţiilor imobiliare a luat avânt în luna iunie, ultima lună a trimestrului reprezentând peste 60% din totalul tranzacţiilor din aceste trei luni. Cinci din cele şase tranzacţii de peste 100 de milioane euro din Marea Britanie au fost finalizate în iunie, incluzând şi cea mai mare tranzacţie de active – achiziţionarea pentru 510 milioane de euro a 1-10 Bishops Square de către Fondul de Investiţii Oman.

De la optimism la pesimism

„Am observat creşteri ale nivelurilor de capital focalizate pe pieţele europene prime şi nu numai în Londra“, spune Jonathan Hull, Director Executiv al EMEA Capital Markets, CB Richard Ellis. „Cele mai notabile schimbări recente de pe piaţă au fost infuziile nete puternice şi redeschiderea a trei dintre Fondurile Germane Deschise. Fondurile imobiliare britanice încep şi ele sa înregistreze infuzii nete solide. În general, capitalul care vizează piaţa a crescut şi ne asteptăm să vedem o creştere a numărului de tranzacţii în a doua jumătate a anului,“ completează el.

Nu se poate vorbi în schimb cu acelaşi optimism despre Europa Centrală şi de Est. De exemplu, în Polonia, în trimestrul al doilea oferta de apartamente noi a scăzut cu 20%, iar pentru trimestrul al treilea specialiştii se aşteaptă la o scădere de  30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară Reas.

Şi numărul tranzacţiilor rezidenţiale este în scădere, doar 2.000 de locuinţe au fost comercializate în trimestrul doi, asta în condiţiile în care media în Polonia se ridică la 3.000 de vânzări trimestrial.

Mersul preţurilor

Preţurile locuinţelor din Varşovia au scăzut în trimestrul al doilea cu aproximativ 5%, spre deosebite de alte oraşe din Polonia, unde s-au înregistrat creşteri cuprinse între 1,5% şi 5,4%. La nivelul întregii ţări, în comparaţie cu 2007, preţurile apartamentelor noi au scăzut cu până la 25%.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară King Sturge, Praga este cel mai scump oraş din cele patru ţări membre ale Grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria).  Preţul mediu al unui apartament nou, situat în capitala cehă a ajuns în iunie la 2.222 de euro pe metru pătrat, în scădere faţă de anul trecut, când metrul pătrat costa 2.486 de euro.

Bratislava, cu un preţ mediu de 2.139 de euro pe metru pătrat, ocupă pozitia secundă în topul realizat de King Sturge pentru luna iunie, în timp ce Varşovia, ocupanta primului loc anul trecut, a coborât pe poziţia a treia, cu un preţ mediu de 1.870 de euro pe metru pătrat. În Budapesta un metru pătrat într-un apartament nou costă 1.400 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite