Câştigătorii crizei imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile cu lichidităţi achiziţionează proprietăţi rezidenţiale la jumătate de preţ. Specula cu locuinţe nu a închis tuturor investitorilor porţile către succes. În timp ce alţii vor să iasă din afacerile imobiliare, un american face bani tocmai din case.

Randy Perkins a investit în ultimele şase luni peste cinci milioane de dolari într-un business creditat cu şanse aproape nule de succes, achiziţia de locuinţe şi închirierea lor ulterioară.

Americanul a cumpărat 25 de case într-un cartier al oraşului San Diego de la vecinii săi aflaţi în imposibilitate de plată a ratelor către bănci. Toate locuinţele au fost cumpărate la preţuri cu mult sub cele practicate pe piaţă în prezent.

Însă afacerea nu constă neapărat în faptul că preţurile de achiziţie au fost considerabil mai mici. Cei care au închiriat ulterior aceste case au fost, în majoritatea cazurilor, chiar foştii proprietari.

“Sunt implicat pe piaţa imobiliară încă de la vârsta de 21 de ani. Nu este prima criză pe care o văd, dar ce se întâmplă acum nu are termen de comparaţie”, spune fostul agent imobiliar, în vârstă de 54 de ani, citat de revista „Forbes“.

Reducere de 61%

Ultima achiziţie a sa a fost un adevărat chilipir, mărturiseşte Perkins. Pentru o casă cu trei dormitoare, evaluată la 408.000 de dolari, americanul a plătit doar 158.000 de dolari.

Cu 61% mai puţin. Pentru că vila nu fusese locuită în ultimele luni, omul de afaceri a mai investit 40.000 de dolari în recondiţionarea acesteia. De regulă, îmbunătăţirile costă cel mult 20% din suma plătită pentru achiziţionarea locuinţei.

Imediat ce a terminat lucrările de finisare, foştii proprietari s-au arătat încântaţi să o locuiasă din nou. De data aceasta, în chirie. Suma plătită lunar de aceştia este de 1.800 de dolari, mult mai puţin comparativ cu rata bancară.

După achitarea tuturor taxelor, Perkins va câştiga anual nu mai puţin de 18.000 de dolari. Dacă valoarea chiriei va rămâne constantă inclusiv după terminarea crizei financiare, americanul îşi va recupera investiţia în 11 ani. La jumătate faţă de timpul necesar dacă ar fi cumpărat locuinţa la preţul iniţial.

Investitorii cumpără masiv locuinţe

Dar, Perkins nu intenţionează să rămână în businessul cu închirieri mai mult de cinci-şase ani. După această perioadă, când piaţa va reintra pe o pantă ascendentă, investitorul se gândeşte să scoată locuinţele la vânzare. Este convins că astfel averea sa se va rotunji, pentru că cei care acum au rămas fără casă, vor vrea să fie proprietari din nou.

Aceeaşi strategie o aplică şi alţi investitori care au văzut potenţialul oferit de criză. Dacă oamenii de afaceri locali cumpără cel mult 50-60 de case, un investitor instituţional, Silver Portal Capital, vrea să cheltuiască în următoarele două luni 200 milioane de dolari pentru 1.500 de case.

“În unele zone, preţurile au atins deja pragul de jos”, îşi motivează Burland East, preşedintele companiei Silver Portal Capital, decizia de a cumpăra masiv într-o perioadă atât de scurtă.

image

Luni de zile, băncile au refuzat oferte bune de cumpărare pentru casele din portofoliul lor. Acum, aceleaşi locuinţe sunt oferite spre vânzare la preţuri incredibil de mici

image


Glen Brush
Managing Director Brush Real Estate

Mersul preţurilor

Piaţa rezidenţială din San Diego a fost una extrem de dinamică în ultimii 12 ani. Până în 2006, preţurile, practic, au explodat. De atunci, însă, au scăzut cu peste 31%.

Beneficiind de un asemenea discount, investitorii au reînceput să cumpere case. În luna septembrie, vânzările din oraşul american erau mai mari cu 56% faţă de aceeaşi perioadă din 2007, potrivit DataQuick.

Cele mai căutate proprietăţi sunt cele cu preţuri mai mici de 200.000 de dolari. În cursa pentru acestea se înscriu chiar şi 25 de potenţiali clienţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite