Târgu-Mureş: Castelul Teleki este vândut pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Teleki a fost evaluat la 1,3 milioane de euro
Castelul Teleki a fost evaluat la 1,3 milioane de euro

În castel funcţionează un grup şcolar, unde învaţă 280 de copii. Castelul de la Dumbrăvioara a fost retrocedat urmaşilor familiei Teleki şi a fost scos la vânzare pe Internet, preţul cerut fiind de 1,3 milioane de euro.

Reprezentanţii firmei imobiliare prin care castelul a fost scos la vânzare, inclusiv pe Internet, pe un site de anunţuri, au precizat că deja există persoane interesate, dar au refuzat să dea alte detalii. Castelul de la Dumbrăvioara a fost scos la vânzare la sfârşitul anului trecut, preţul cerut fiind de 1,3 milioane de euro, negociabil.

Potrivit descrierii din anunţ, castelul Teleki din Dumbrăvioara este format din şapte corpuri de clădiri, dispuse în plan în forma „U“. A fost construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în stil baroc, pe domeniul contelui Teleki, fondatorul Bibliotecii „Teleki“ din Târgu-Mureş.

Proprietarul castelului este familia Teleki, care s-a luptat pentru recuperarea castelului. Momentan, în clădire îşi desfăşoara activitatea Grupul Şcolar Agricol Dumbrăvioara, care are contract până anul viitor, astfel ca, în iunie 2010, şcoala trebuie să se mute din Castel. Potrivit . inspectorului şcolar general al judeţului Mureş, Dumitru Matei, la ora actuală, în spaţiul respectiv funcţionează 11 clase, în care învaţă 280 de copii.

Nu există somaţie de evacuare

A fost retrocedat prin instanţă, anul trecut. Până acum, nu am primit somaţie de evacuare. Castelul este degradat, plin de igrasie, a-l cumpăra pentru învăţământ nu e o afacere, nu există posibilităţi financiare la minister şi nici nu ar avea rost, pentru că de banii aceia, poţi construi o clădire cu spaţii corespunzătoare tuturor standardelor pentru învăţământ“, a spus Matei, citat de Mediafax, care a precizat că reabilitarea castelului, pentru scopuri legate de învăţământ, ar costa „de trei ori mai mult preţul de vânzare“.

Matei a spus că, în prezent, se întocmeşte un proiect pentru ca, în cazul în care grupul şcolar va fi evacat din castel, să existe spaţii pentru continuarea procesului educativ. „Avem un proiect de extindere a spaţiilor şcolii generale, unde învaţă 180 de copii“, a spus Matei. Acesta a mai anunţat că, în judeţ, există 102 situaţii în care trebuie retrocedate clădiri care adăpostesc şcoli.

Bogaţi în Castele

Judeţul Mureş se poate lăuda cu cele mai multe castele din ţară, respective 26 de clădiri medievale sau moderne, amplasate pe valea Mureşului. Dezinteresul autorităţilor a determinat ca multe dintre acestea să ajungă în paragină.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite