Casele românilor, tot mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suprafaţa medie a unităţilor locative a scăzut în primele zece luni din 2008 cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Suprafaţă mai mică înseamnă şi un preţ mai mic pentru clientul final.

Această strategie a dezvoltatorilor afectează însă şi bugetele firmelor de construcţii, care şi aşa se confruntă cu o scădere a numărului de contracte cu 70% faţă de luna august.

La începutul lui 2008, o tendinţă îşi făcea timid simţită prezenţa. La târgurile imobiliare apăreau  apartamente cu suprafeţe locuibile mici. Dezvoltatorii vizau prin aceste oferte clienţi cu bugete de maximum 100.000 de euro.

În complexul Răsărit de Soare, unul dintre ansamblurile promovate atunci, suprafeţele variază între 43 de metri pătraţi la garsoniere şi „doar” 113 metri pătraţi la apartamentele de patru camere. Şi asta în condiţiile în care suprafaţa medie locuibilă la nivel naţional pe unitate locativă a fost de 144,4  metri pătraţi în primele zece luni din 2007, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

126 metri pătraţi, media din 2008

Tendinţa s-a transformat, în intervalul 1 ianuarie – 31 octombrie 2008 într-o realitate confirmată de statisticile oficiale. Astfel, aria medie locuibilă, obţinută prin raportul dintre suprafaţa utilă totală autorizată şi numărul de autorizaţii de construire pentru locuinţe, a ajuns în primele zece luni din 2008 la 126 metri pătraţi, conform datelor INS.

Scăderea suprafeţei locuibile este una dintre soluţiile prin care dezvoltatorii încearcă să atragă clienţi, alături de oferirea de locuri de parcare gratuite sau de modalităţi de plată flexibile, conform lui Adrian Nicolescu, head of valuation&advisory la CBRE Eurisko.

Şi constructorii au remarcat noua strategie a dezvoltatorilor. „Am sesizat într-adevăr această tendinţă pe parcursul anului. Au mai fost asemenea scăderi statistice şi la mijlocul anilor `90, dar atunci aveau o cu totul altă cauză.

Primele clădiri rezidenţiale noi au fost case de sute şi chiar mii de metri pătraţi ridicate de oameni cu foarte mulţi bani. Apoi au apărut blocurile de apartamente noi şi astfel suprafaţa medie pe locuinţă a scăzut. Comportamentul dezvoltatorilor de azi de a oferi locuinţe mai mici este normal şi firesc, dar ei trebuie să aibă grijă să nu încalce prevederile legale”, explică Adriana Iftime, director general al Patronatului Societăţilor din Construcţii.

Suprafaţa minimală legală este de 37 metri pătraţi la garsoniere, 52 metri pătraţi la apartamentele cu două camere şi 110 metri pătraţi la locuinţele cu cinci camere, conform Legii 114/1996.

Mai puţine contracte pentru constructori

Micşorarea suprafeţei medii locuibile reprezintă motiv de îngrijorare şi pentru firmele de execuţie din domeniul construcţiilor, pentru că valoarea contractelor scade şi ea. 

“În ultimele două-trei luni, contractele de execuţie semnate cu dezvoltatori sau alte companii private au scăzut cu 70%. Prevăd multe falimente pentru anul viitor în acest domeniu”, spune Adriana Iftime.

Case mai mari decât cele din Ungaria

Evoluţia în primele trei trimestre ale lui 2008 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut nu a fost spectaculoasă în Ungaria. Astfel, dacă în 2007 suprafaţa medie pe locuinţă era de 92,4 metri pătraţi, în 2008 ea a ajuns la 94,9 metri pătraţi, conform Biroului Central de Statistică din Ungaria.

Faţă de România, diferenţa este însă spectaculoasă. În primele trei trimestre ale lui 2007, românii îşi construiau locuinţe cu 38% mai mari decât ungurii. Deşi în scădere, diferenţa din 2008 rămâne una importantă, de 25% în favoarea românilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite