Casa cu teren de polo, investiţie argentiniană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O astfel de proprietate, la vânzare pentru 600.000 de dolari, este situată pe locul unei foste mănăstiri. Pe timp de criză, flerul şi banii lichizi te pot transforma dintr-un om bogat într-unul şi mai bogat.

Tocmai de aceea, unicitatea se află în topul preferinţelor investitorilor imobiliari.

Şi ce este mai rar întâlnit decât o casă amenajată într-o fostă mănăstire? Puţine imobile, crede proprietarul chilian al locuinţei-unicat din satul Lobos, din zona metropolitană a oraşului Buenos Aires.

Tocmai de aceea, preţul de vânzare cerut pentru această proprietate este de 600.000 de dolari.

Potrivit vânzătorului, reşedinţa încă păstrează majoritatea elementelor originale din perioada în care era casa călugărilor iezuiţi.

20.000 de metri pătraţi de iarbă verde şi pădure

Clădirea, construită din cărămidă, datează din secolul al 17-lea. Actuala locuinţă are trei dormitoare, un birou, precum şi living şi bucătărie. Impresionante sunt spaţiile deschise de la primul etaj, scrie „The New York Times“.

Camerele sunt decorate cu statuete şi veselă vechi de secole, aparţinând călugărilor. Covoarele ţesute manual şi dinningul amenajat în grădină sunt la fel de atractive.

Dar poate punctul forte al proprietăţii de peste 20.000 de metri pătraţi îl reprezintă pădurea de salcâm, stejar şi eucalipt. Proprietatea dispune şi de o casă de oaspeţi de mici dimensiuni, cu încă două dormitoare.

Cea din urmă a fost amenajată pe locul fostelor grajduri. Sistemul de încălzire al celor două imobile este cum nu se poate mai rustic, făcându-se pe bază de lemne. Majoritatea caselor din vecinătatea fostei mănăstiri sunt locuite doar în weekend şi pe perioada vacanţelor.

Cele mai bine vândute proprietăţi rezidenţiale de la periferiile metropolei de peste 12 milioane de locuitori sunt casele din ansambluri rezidenţiale relativ noi şi fermele.

“În ultimii 20-30 de ani, locuinţele construite în stilul tradiţional au fost foarte populare”, spune Felix Keckeis, directorul Maison Buenos Aires, companie ce consiliază investitorii străini interesaţi de plasamente în imobiliarul din Argentina.

Preţul de pornire al unei astfel de proprietăţi este de 200.000 de dolari şi poate ajunge la un milion de dolari.

Foarte căutate pentru a fi transformate în case de vacanţă sunt fermele mici şi mijlocii, cu suprafeţe de peste 100 de acri.

Majoritatea sunt dotate cu grajduri, dat fiind faptul că argentinienii sunt pasionaţi de polo. O proprietate mai mare, de 250 de acri, situată la o distanţă de sub 100 de kilometri de Buenos Aires, costă în medie 600.000 de dolari.

“Pentru cei care vor să îşi pună pe picioare propria reşedinţă, preţul unui hectar de teren este de 8.000- 13.000 de dolari”, spune Federico Nordheimer, proprietarul unei agenţii imobiliare ce vinde proprietăţi rurale în Argentina, Uruguay şi Paraguay.

Aceleaşi preţuri ca anul trecut

În funcţie de materialele folosite, costul unui metru pătrat construit este cuprins între 600 de dolari şi 1.000 de dolari. Deşi majoritatea pieţelor rezidenţiale din lume au fost afectate de criza financiară şi proprietăţile s-au devalorizat, în satele din apropierea capitalei Argentinei preţurile nu scăzuseră încă la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut.

Potrivit lui Keckeis, singura schimbare majoră faţă de primele luni ale lui 2008 este legată de disponibilitatea proprietarilor de a negocia preţul de vânzare. În ultimii cinci ani, periferiile metropolei argentiniene au fost luate cu asalt de străini, majoritatea europeni.

În Lobos, cei mai mulţi proprietari de locuinţe de vacanţă sunt din Marea Britanie, dar şi din Statele Unite ale Americii. Creditele ipotecare sunt destul de rare în Argentina. Toate fermele vândute de Nordheimer în ultimii cinci ani au fost achiziţionate cu bani lichizi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite