Casă nouă pe credit, povară pentru proprietari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea ansamblurilor au termen de livrare luna noiembrie, moment la care trebuie achitată şi cea mai mare parte din valoarea imobilului. Paradisul afacerilor imobiliare. Aşa era cunoscută România până în urmă cu doar un an. Dezvoltatorii lansau cel puţin un proiect pe săptămână.

 De la un bloc la periferiile oraşelor-satelit până la minicartiere în cele mai exclusiviste locaţii, toate sunt de vânzare în Capitală. Chiar dacă preţurile creşteau necontrolat, piaţa nu ducea lipsă de cumpărători. Setea de locuinţe şi teama că mâine apartamentul care azi costă 100.000 de euro va fi mai scump au dus la o cerere cu mult peste ofertă.

Apartamentele noi se vindeau ca pâinea caldă. Însă, de la începutul anului, volumul tranzacţiilor a scăzut considerabil. Pe timpul verii, acesta nu era departe de zero. De câteva săptămâni, lucrurile au luat o întorsătură ce nu se întrezărea în 2007. Proprietarii apartamentelor cumpărate off-plan fac tot posibilul să scape de povara creditelor la care s-au angajat. Printre anunţurile de vânzare a locuinţelor vechi au apărut, odată cu începutul toamnei, şi oferte pentru apartamente noi.

Cumpărătorii off-plan, în imposibilitate de plată

Majoritatea celor care au scos la vânzare unităţile în cauză sunt speculatorii, spune analistul imobiliar Narcis Gorea. „Aceştia au făcut un pariu. Nu au cumpărat niciodată cu ideea de a se muta acolo. Au ştiut că scopul final era de a revinde”, consideră Gorea. Că vând în plină criză este şi o coincidenţă.

Termenul de livrare al proiectului se apropie. Odată cu el şi momentul în care trebuie achitată cea mai mare parte a valorii imobilului. Pe de altă parte, există şi un segment care a cumpărat cu gândul de a locui în acea casă. Acesta se confruntă acum cu situaţia pe care nu o luaseră în calcul, imposibilitatea de plată a creditului în condiţiile actuale, mai spune Gorea.

„Îmi este teamă de ce s-ar putea întâmpla până la Crăciun. Acum îmi permit să plătesc rata pentru două apartamente, dar nu vreau să devină o povară”, spune unul dintre proprietarii care şi-au scos locuinţele încă neterminate la vânzare.

Profitul trece pe locul al doilea

Tot o garsonieră nouă speră să vândă şi un proprietar din ansamblul Confort City. Acesta spune că nu vrea să obţină profit din revânzare. Lucru ce ar fi fost oricum puţin probabil în contextul actual, când tranzacţiile de pe piaţa rezidenţială sunt aproape inexistente. Condiţiile acestuia sunt simple. Cumpărătorul trebuie să îi achite 18.500 de euro, iar restul de 34.500 de euro dezvoltatorului ansamblului Confort City la momentul predării locuinţei.

O situaţie similară se regăseşte şi în rândul unor proprietari din ansamblul rezidenţial Rose Garden, din Colentina. În complex cele mai multe oferte au ca obiect apartamentele cu două camere. Majoritatea preţurilor nu depăşesc valoarea iniţială de tranzacţionare a locuinţelor. Motivele nu sunt întotdeauna aceleaşi.

 Criza financiară, care trage în jos şi piaţa imobiliară, nu i-a speriat pe toţi proprietarii. Un bucureştean, ce deţine câteva apartamente în mai multe ansambluri cu termen de finalizare în 2009, încă mai speră să facă profit din revânzarea lor. „Sunt dispus să aştept o perioadă. Când locuinţele vor fi aproape terminate, se vor vinde de la sine. Pentru fiecare apartament există un cumpărător”, spune el optimist. 

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Datele situaţiei în care se găsesc acum o parte dintre cumpărătorii de apartamente nelivrate nu sunt încă bine definite. Nu poate fi vorba de un fenomen, dar situaţia se poate acutiza. Cei care au achiziţionat cu scop investiţional vor să iasă din afacere pentru că piaţa se întoarce împotriva lor. Pe lângă faptul că acum nu vor obţine profituri din revânzare, nu vor putea nici să ţină pasul cu ratele.

Majoritatea românilor care sunt puşi în situaţia de a-şi vinde locuinţele pentru că nu mai pot susţine creditul au greşit încă din momentul în care au contractat noul apartament. Veniturile acestora sunt în moneda naţională, iar împrumutul a fost făcut în valută. Fluctuaţiile cursului de schimb al leului din ultima perioadă au contribuit masiv la pierderea încrederii şi la instaurarea unui sentiment de teamă în rândul potenţialilor cumpărători.
Bogdan Baltazar
consultant financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite