Cartierele selecte, minus de 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartierele selecte, minus de 30%
Cartierele selecte, minus de 30%

Unirii, Primăverii, Dacia, Dorobanţi, Floreasca sunt cunoscute drept cartierele cele mai râvnite din Capitală.Diminuările din ultimul an au vizat în egală măsură preţurile de tranzacţionare ale proprietăţilor, dar şi chiriile percepute.

Piaţa imobiliară a suferit de la începutul anului modificări pe toate segmentele, inclusiv în sectorul locuinţelor din zonele selecte ale Bucureştiului. Cartiere în care anul trecut tranzacţiile erau la ordinea zilei.

„Zona Unirii pare una dintre cele mai afectate când vine vorba de diminuarea preţurilor locuinţelor. Aici, faţă de anul trecut, costurile apartamentelor au scăzut, în medie, cu 30-40%, în funcţie şi de detaliile casei”, declară Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.

Un alt cartier în care preţurile s-au diminuat cu aproximativ aceleaşi procentaje este Dacia. Zona care a suferit cele mai mici scăderi este Primăverii, unde preţurile de vânzare ale apartamentelor s-au diminuat în medie cu 10-15%.

În acest cartier,  preţul unui apartament din 2002, cu patru camere şi o suprafaţă de 170 de metri pătraţi, ajungea anul trecut la peste 770.000 de euro. În prezent, costul unei astfel de locuinţe este de până la 680.000 de euro.

Moment propice pentru investiţii

Aceste zone sunt cartierele „preferate” ale consultanţilor, care le recomandă investitorilor interesaţi de real estate. Un client al companiei RE/MAX Advantage, cu un buget de 280.000 de euro, a cumpărat recent un apartament cu trei camere în zona Piaţa Dorobanţi, într-o vilă cu trei apartamente, la parter, în suprafaţă de 85 de metri pătraţi.

Preţul de vânzare a fost de 165.000 de euro - cam atât costa în primăvara lui 2008 un apartament vechi în cartierul Militari. Clientul a mai achiziţionat şi un apartament cu două camere, în zona hotelului Marriott, în suprafaţă de 65 de metri pătraţi, la preţul de 70.000 de euro.

O altă tranzacţie a implicat o vilă în zona Parcul Izvor, în suprafaţă construită de 700 de metri pătraţi, cu contract de închiriere de 10.000 de euro pe lună. Preţul vânzării a fost de 1.100.000 de euro. În acest context, aceste regiuni ale Capitalei pot aduce randamente bune dacă imobilele achiziţionate sunt ulterior închiriate. De pildă, clientul care a achiziţionat vila de lângă Parcul Izvor va obţine un randament anual de 10,9% pe an.

Chiriile, mai mici cu 30%

Nu doar preţurile de vânzare ale proprietăţilor din zonele selecte ale Capitalei  au scăzut faţă de anul trecut. Şi chiriile au suferit modificiări în sens negativ. În zone precum Dacia, Floreasca sau Unirii acestea s-au diminuat cu 30-40%. Cartierul Primăverii a rezistat cel mai bine, dar şi aici s-au înregistrat scăderi de cel mult 30%, conform lui Valentin Ilie.

Cu toate acestea, randamentul închirierii unei astfel de proprietăţi poate fi unul semnificativ pentru această perioadă. Spre exemplu, pentru un apartament din cartierul Primăverii, cu o valoare de 180.000 de euro la achiziţionare şi o chirie lunară de 1.700 de euro, randamentul obţinut este de 11,3%. Toate aceste date arată că piaţa imobiliară bucureşteană poate fi încă profitabilă. 

„Bucureştiul reprezintă destinaţia principală a investitorilor, însă desigur există oraşe în ţară cu un potenţial latent. Printre acestea se numără Constanţa, oraş-port, destinaţie comercială şi rutieră importantă, Braşov sau Timişoara”, spune Andrei Pascu, broker/owner RE/MAX Advantage.

Paralelă cu pieţele internaţionale

Apartamentele din Bucureşti şi Budapesta sunt cele mai ieftine din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui studiu realizat recent de agenţia King Sturge.

Bucureștiul are cele mai scăzute preţuri pe metru pătrat, pentru apartamentele noi, de aproximativ 1.100 de euro, în timp ce, în Budapesta, preţul a ajuns la 1.400 de euro. În capitala Cehiei, preţurile apartamentelor au scăzut cu 4,5% în al doilea trimestru din acest an, comparativ cu primele trei luni. Cu toate acestea, Praga este cel mai scump oraş din regiune, cu preţuri de peste 2.200 de euro pe metru pătrat.

Pe a doua poziţie se găseşte Bratislava, cu un preţ mediu de peste 2.100 de euro pe metru pătrat, iar pe locul trei este Varşovia, cu un preţ mediu de aproximativ 1.900 de euro pe metru pătrat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite